I helgen flyttet Dagbladet fra sitt hovedkvarter i Havnelageret til det splitter nye Aller-huset på Hasle utenfor Oslo sentrum. Flyttingen utløste skarpe protester fra de ansatte i Dagbladet i fjor høst. I oktober sa 60 prosent av journalistene at de ville slutte eller vurdere å slutte dersom Dagbladet forlot Oslo sentrum til fordel for samboerskap med Aller på Hasle. Det kom fram i en intern Dagblad-undersøkelse Kampanje fikk tilgang til den gangen. Men Dagblad-eier Aller Media trosset protestene og banket gjennom flyttingen.
- Altfor mange har forsvunnet
Etter det Kampanje forstår har så langt få eller ingen journalister i Dagbladet sagt takk og farvel til avisen og kolleger som en direkte konsekvens av flyttingen.
- Jeg vil ikke spekulere i hva som måtte være den enkelte kollegas motiv for å slutte på det ene eller andre tidspunktet. Det som er sikkert er at altfor mange gode journalister har forsvunnet ut dørene de siste årene, poengterer leder for redaksjonsklubben i Dagbladet, Harald S. Klungtveit, overfor Kampanje.
- En del galgenhumor
Han forteller at de ansatte i Dagbladet har lagt den opprivende flyttestriden bak seg og nå ser framover:
- Det er ingen grunn til å ta noen omkamp om lokalisering, det slaget er tapt. Nå tror jeg mange synes det er ålreit å komme inn i fine, lyse lokaler i det splitter nye bygget, så får det heller være en del galgenhumor om omgivelsene her oppe, mellom bilverkstedene og begravelsesbyråene. Journalistene var fra første pc-pålogging igang med å gjøre jobben sin. Våre redaksjoner har, nær sagt dessverre, svært stor erfaring med hurtig og tvungen omstilling uten å bruke tid på å dvele når ting først er gjennomført, sier Klungtveit.
Kutt preger stemningen
- Hvordan vil du beskrive stemningen i Dagbladet?
- Det setter sitt preg på stemningen at ledelsen nok en gang har varslet ny, mulig nedbemanning i konsernet, men våre folk er først og fremst opptatt av journalistikken, svarer klubblederen.
Kampanje kunne før påske melde at Aller-konsernet planlegger å kutte mellom 70 og 80 millioner i kostnader. Det betyr at rundt 40-50 årsverk til sammen skal vekk i Aller Media og Dagbladet. I dag er det drøyt 500 ansatte totalt, hvilket betyr at rundt ti prosent av årsverkene forsvinner. Nedskjæringene ble bekreftet av Aller Media-sjef Roger Hansen.
Les mer: Aller og Dagbladet kutter 50 årsverk
Les mer: Klubbledere refser Aller-sjefen: - Uforståelig
Nytt hovedkvarter: Dagbladet flyttet inn i det nye og moderne Allerhuset på Hasle utenfor Oslo sentrum i helgen. Foto: Eivor Eriksen.
- Endringer kan virke skremmende
Natt til lørdag publiserte Dagbladet sine første saker fra det nye hovedkvarteret på Hasle, og mandagens papirutgave var den første som ble produsert der.
- Vi har kommet i hus på Hasle og alt fungerer som det skal. Det har vært veldig god stemning under innflyttingen, sier sjefredaktør John Arne Markussen til Kampanje.
Han har full forståelse for at Hasle-flyttingen skapte strid i Dagbladet.
- Endringer kan virke skremmende og endringer kan være vanskelig. Så skal vi ikke underslå det faktum at dem som hadde innvendinger mot flyttingen hadde et og annet poeng. Denne prosessen har ikke vært helt enkel. Derfor er det fantatisk å oppleve den gode stemningen og det gode humøret som nå råder i Dagbladet, sier Markussen.
Les også: Dagblad-journalister truer med å slutte
Les også: - Unison motstand mot Dagblad-flytting
Hele 92 prosent var negative eller svært negative til flytting av Dagbladet til Hasle. 92 prosent mente en flytting ut av hovedstadens sentrum vil svekke Dagbladet i konkurransen med VG, NRK, TV 2 og Aftenposten. 84 prosent mente merkevaren Dagbladet ville bli skadet dersom mediehuset trekker seg ut av Oslo sentrum, ifølge undersøkelsen redaksjonsklubben i Dagbladet gjennomførte blant sine medlemmer. 113 av avisens journalister deltok i undersøkelsen som ble gjennomført i september 2014. Kun fire journalister svarte at de var positive til flyttingen. Sjefredaktør John Arne Markussen mener det er naturlig at journalister er kritiske.
- Det ligger i vår ryggmarg å være kritiske. Vi er og skal være kritiske. Det er sånn det skal være, sier Markussen.
Her er noen av Dagblad-journalistenes reaksjoner i undersøkelsen om Hasle-flyttingen i fjor høst:
- «Vi taper kampen om å være først ute når det smeller»
- «En stor avisredaksjon bør ligge i hjertet av en by, og være synlig for publikum. Det er ikke Hasle»
- «Flere aviser har prøvd et liv utenfor sentrum. Alle jeg kjenner til har flyttet tilbake. En flytting av Dagbladet ut av sentrum vil gi kostnader som kan knekke oss»
- «En avis er en merkevare som må profileres med hvor den holder til - og vi er ikke en lokalavis for Hasle. Fjernskriving blir mye dårlig journalistikk, vi vil tape i kampen med VG/Aftenposten. Antagelig også tape rekrutteringen til redaksjonene»
- «En hardt presset Dagblad-identitet vil bli ytterligere svekket»
- «Hvis et terroranslag tilsvarende 22. juli hadde skjedd om vi var på Hasle. Hvor lang tid hadde vi brukt på å få inn relevante saker med kollektivnettet stengt og sentrum sperret av?»
- «Dagbladets renommé svekkes»
- «Problemer med å rekruttere flinke folk i framtida når vi ligger utenfor sentrum»
- «Motivasjonen i redaksjonen etter flytting vil være på bånn»
- «Jeg husker den ødeleggende flytteprosessen for Arbeiderbladet for snart 30 år siden, da de flyttet fra Youngstorget til Hasle. Det var drepen for ånden i avisa»
Les også: Tror Dagbladet tjener på flytting
Kommentér