Det norske teknologiselskapet Cxense har i det stille bygget seg opp både her hjemme og internasjonalt. I 2014 omsatte selskapet for 133 millioner kroner, mer enn en dobling sammenlignet med 2013.

Selskapet har også kommet seg på børs, men siden børsintroduksjonen i fjor sommer på rundt 130 kroner har aksjen falt med nesten 14 prosent. Cxense har en markedsverdi på 410 millioner kroner og har blant annet Polaris Media inne som en stor eier.

Nå oppretter Cxense et rådgivningsstyre eller et media advisory board bestående av flere profilerte medietopper hvorav en av dem er tidligere Schibsted-sjef Kjell Aamot.

- Spennende selskap
Ifølge en melding fra Cxense vil Aamot gi strategiske råd til selskapet rundt deres produktportefølje.

- Etter å ha jobbet i medieindustrien for så mange år, er det spennende å komme over et selskap som Cxense. Ledelsen i Cxense har en klar strategisk retning i arbeidet med å hjelpe forlag å gjenvinne kontrollene over data, brukere og inntekter, sier Kjell Aamot.

Aamot har nærmest legendestatus i det norske og internasjonale mediemarkedet og var konsernsjefen som forvandlet et 175 år gammelt mediekonsern fra tradisjonell avis- og forlagsvirksomhet til et moderne og digitalt orientert og internasjonalt selskap. Aamot satt som sjef i Schibsted i 20 år før han gikk av som toppsjef for Norges største mediekonsern i 2009.

- Flying start
Også konsernsjefen i konsulentselskapet Digital First Media, John Patton, går inn i det nye skyggestyret som skal gi Cxense råd på den videre strategien.

- Med John Paton og Kjell Aamot som de to første medlemmer av vårt nyetablerte Media Advisory Board, kan du trygt si at vi har fått en «flying start». Deres erfaring og kontakter er gull verdt i mediebransjen globalt. Vår teknologi er verdensledende og det vil vi fortsette å være med et godt team forankret her i Oslo, veiledet av våre nye rådgivere, sier Cxense-gründer og største aksjonær John Markus Lervik til Kampanje.

Midlertidig ute: Cxense-gründer John Markus Lervik fikk en stygg dom mot seg for et tidligere forhold i teknologiselskapet Fast. Han har i dag ingen formelle verv og oppgaver i Cxense. Her Lervik på Kampanjes mediekonferanse Media Business i 2012.

Ute av selskap
Lervik er i dag ute av selskapet han startet opp for noen år siden. Han gikk av som administrerende direktør og som styreleder etter å ha blitt dømt til to års fengsel for regnskapstriksing og markedsmanipulasjon mens han var sjef i sitt tidligere selskap Fast Search & Transfers, et selskap som senere ble solgt til Microsoft for 6,6 milliarder kroner.

Lervik og Fast er noe Kjell Aamot kjenner godt til. Når Aamot trer inn som medlem av det nye rådgivningsorganet, er det nemlig ikke første gang Schibsted-sjefen samarbeider med Cxense-gründeren. Lervik leverte i sin tid søketjenester til Schibsted med sitt forrige selskap Fast.

Med hjelp av Fast-teknologi bygget Schibsted og Aamot opp søketjenesten Sesam som ble lansert på midten av 2000-tallet. Her var tanken å ta opp kampen med Google, men satsingen endte på verst mulig tenkelig måte ettersom Schibsteds tjeneste viste seg sjanseløs mot den internasjonale giganten.

Schibsted måtte etter hvert gi opp søkekampen etter å ha tapt en halv milliard kroner. Sesam-satsingen er det kanskje svarteste kapittelet i Schibsteds historie.

Går med underskudd
Den nye tjenesten til Lervik er en tjeneste som strekker seg langt utover tradisjonelt søk. Lervik har denne gangen utvidet sitt produktspekter til også å bli et analyseverktøy som skal hjelpe medieselskaper med brukerdata og sanntidsanalyse for på den måten skape innholdsanbefalinger og annonsering basert på interesse og intensjoner. Dette skal bidra til økte digitale inntekter og gi brukerne en bedre opplevelse.

Cxense har i dag flere av de store mediehusene på kundelisten som Mediehuset Nettavisen, Tun Media, Amedia, Polaris Media og Startsiden pluss en par-tre andre mindre aktører som blant annet Kampanje.

Konsernsjef i Cxense er i dag Ståle Bjørnstad. Tidligere i år la Cxense frem sine regnskapstall for 2014 og de viste et underskudd før skatt på 114 millioner kroner, en betydelig forverring sammenlignet med tilsvarende resultat i 2013 da underskuddet var på 65,7 millioner kroner.