Gårsdagen stod i danske Egmonts tegn etter at de norske Egmont-selskapene TV 2 og Egmont Publishing la frem tall som viste at 2014 ble et rekordår for det danske mediekonsernet som startet opp med forlagsvirksomhet og nå er et internasjonalt mediekonsern med virksomheter innenfor bøker, ukepresse, tv og film og kino.
Konsernsjef Steffen Kragh kunne slå i bordet med et rekordhøyt driftsoverskudd (EBITDA) på nærmere to milliarder kroner godt hjulpet av nettopp TV 2 og Egmonts norske magasindivisjon som til sammen stod for et driftsoverskudd på over én milliard kroner. Til sammen bidrar de to norske selskapene med halvparten av milliardoverskuddet til danske Egmont.
- Det norske bidraget er på nivå med tidligere år, sier konsernsjef Steffen Kragh i danske Egmont til Kampanje.
Med oppkjøpet av TV 2 har Norge på kort tid blitt danske Egmonts desidert viktigste markedet og det norske mediemarkedet står for halvparten av Egmonts omsetning på nesten 13 milliarder kroner.
- Vi er stolte av at vi øker omsetningen med 13 prosent og leverer vårt beste resultat noensinne. Vi tilpasser oss nye forbruksmønstre i et tøft mediemarked, og vi fortsetter å utvikle teknologi og innhold som styrker vår virksomhet, sier konsernsjef Steffen Kragh.
2014 ble det beste året i Egmonts 136 år lange historie.
- Folk i Egmont er glade i dag. Det har vært et rekordår med stor fremgang i omsetning og resultat. Driftsresultatet vårt er tett opp under to milliarder og vi har markedsframgang for TV 2, bladene våre tar markedsandeler og Nordisk Film har salgsfremgang. Det er bare å glede seg over at forbrukerne har elsket innholdet vårt i 2014, sier konsernsjef Steffen Kragh i danske Egmont til Kampanje.
Slår nordiske rivaler
Egmont-resultatet viser samtidig at danskene slår sine nordiske rivaler ned i støvlene, kanskje med et lite unntak av tv-konsernet Modern Times Group. Selskapet hadde en driftsmargin på solide 15 prosent i 2014 og med et milliardoverskudd før skatt var det bedre enn flere av de nordiske konkurrentene.
- Norske Schibsted la tidligere i år frem et overskudd på 382 millioner kroner før skatt
- Kraftig fall i både salg av ukeblader og magasiner og svakere annonsemarkeder svekket også Aller Media-resultatet som endte opp med underskudd på 60 millioner danske kroner.
- Svenske Bonnier gjorde det på sin side bedre med et overskudd før skatt på 490 millioner kroner.
- Mens svenske Modern Times Group hadde et overskudd på rundt en milliard norske kroner.
Målt i omsetning er samtidig danske Egmont mindre enn både Schibsted, MTG og Bonnier.
- Dere slår flere av konkurrentene på resultat. Hva forteller det konsernsjefen?
- Det forteller meg at vi lykkes med våre tre søyler som ligger til grunn for vår strategi, sier han.
Kragh summerer de tre pillarene med «satsing på kvalitetsinnhold», «tilpasning av driften ved å gjøre større deler av kostnadsbasen mer fleksible» og til slutt det Kragh kaller «en omfavnelse av teknologi og konverteringen av omsetningen til digitalt og skjerm». Over halvparten av prosent av Egmonts omsetning kommer nå fra skjermbaserte medier
- Våre skjermbaserte medier har vokst ytterligere, og utgjør nå 58 prosent av Egmonts omsetning. 650 medarbeidere jobber dedikert med teknologi og digital virksomhet, og sammen med sine øvrige 5.700 kolleger har de gjort en flott innsats og skapt våre unike produkter, sier Kragh.
Skåret i gleden i går var Egmont Publishing som til tross for et overskudd på over 153 millioner og det beste resultatet i eierselskapet på 136 år, må gjennom nok en kuttprosess. Som Kampanje kunne fortelle i går skal ukebladforlaget fjerne 42 årsverk som ledd i en stor tiltaktsplan som skal øke resultateten i bladkjempen som gir ut blader som Hjemmet, Norsk Ukeblad og Her og Nå med 100 millioner de neste par årene. Planene har vært kjent som ORO eller Optimal Redaksjonell Organisering.
Les også: Slik rammer Egmont-kuttene de ansatte
I går kom også nyheten om at de journalistene som blir igjen i Egmont Publishing flyttes ut av redaksjonen i en felles reporterpool som i fremtiden må konkurrere med eksterne leverandører av innhold.
- Dette skjer i flere av medieselskapene våre allerede, men når det gjelder ORO spesielt så øker det fleksibiliteten vår i organisasjonen og gir oss mer handlekraft smatidig. Det gjør det også mulig å tilpasse kostnadene våre til den nye medievirkeligheten, Kragh.
- Kan det bli aktuelt å outsource innhold i flere andre Egmont-selskaper?
- Jeg har ingen flere kommentarer på dette, sier Kragh.
Kragh avviser at det i 2014 har vært mer fokus på lønnsomhet i Egmont enn normalt og lønnsomhet går foran investeringer. Kragh viser blant til flere satsinger både på print som oppkjøpet av Forma Publishing og satsinger som skaper ny vekst for selskapets skjermbaserte medier.
Noe tall på hvor mye Egmont brukte på nye investeringer i 2014 har Kragh imidlertid ikke, men konsernsjefen sier klart og tydelig at han er «investeringssulten».
- Vi konstaterer at vi ultimo 2014 nok engang er gjeldfrie og med et lavt rentenivå er vi sultne på å investere. Men det skal være de rette tingene. Vår iver må ikke være større enn fornuften, sier Kragh.
Selskapets egenkapital er i dag på 6,3 milliarder kroner og soliditeten til Egmont per på 45,4 prosent.
Noen investeringer har Egmont allerede rukket å gjøre med kjøpet av de norske betal-tv-kanalene til svenske Bonnier, samlet i C More.
- Hvordan kommer kjøpet av C More til å slå ut i 2015-tallene til Egmont?
- Vi gir ingen guidance på resultat i 2015, men vi er glade for å kjøpe CMore og vi tror det er en god løsning for brukerne, norsk fotball og TV 2, sier Kragh.
Kommentér