I disse dager går det nye selskapet Snapsale på lufta. Bak selskapet står eks-Google-utvikler, gründer og majoritetseier Geir Engdahl som sammen med partner Olav Djupvik har utviklet en helt ny teknologi som skal fungere som en markedsplass for kjøp og salg av bruktgjenstander på nett. Men til forskjell fra tjenester vi kjenner i dag som Finn, Ebay og kjøp- og salg-grupper på Facebook flytter Snapsale hele markedsplassen til mobile plattformer, sosiale medier som Instagram og Twitter og Google.

Daglig leder for satsingen er tidligere Amedia-direktør Erland Bakke. Han mener fremtidens rubrikksalg kommer til å foregå på mobilen og i sosiale medier. 

- Det er klart at når mobilen har kamera, navigasjon og betalingsløsning, og det første brukerne gjør er å hekte seg på sosiale medier, så er det duket for en ny type markedsplass. Det tar 30 sekunder å legge ut en annonse på Snapsale. Det er betydelig raskere enn hos eksisterende tjenester. I tillegg har vi gjort tjenesten slik at en slipper å legge inn kategori og lange beskrivelser. Dette fikser vi, sier en sprudlende Erland Bakke til Kampanje.

En større markedsplan er allerede planlagt og Bakke sier videre at selskapet vil gå på lufta med markedskampanjen om en ukes tid.  

Schibsted på eiersiden
For å lykkes i kampen, har Snapsale også fått med seg en rekke sterke aktører som Schibsted og Google. Men det er altså Schibsted som sitter i førersetet med sin eierandel til selskapet Schibsted Vekst, der også rubrikkselskapet Finn er inne som eier.

- Selskapet har et veldig kompetent team og vi gleder oss til å se hva de kan få til i tiden framover, Snapsale har en interessant og innovativ tilnærming til digitale markedsplasser, sier Lars Vangen Jordet, administrerende direktør i Schibsted Vekst til Kampanje

Samarbeidet med Google har kommet i stand mye på grunn av utvikler og gründer Geir Engdahl som jobbet flere i søkegiganten. Nå har Engdahl utviklet en teknisk løsning som gjør det mulig for privatpersoner å annonsere sine gjenstander også på Google.

- Mye av grunnen til at vi har klart dette, skyldes et usedvanlig sterkt utviklerteam, med eks-Googler Geir Engdahl i spissen som har tre års erfaring med å jobbe med annonsesystemene hos Google, sier daglig leder Erland Bakke i Snapsale. 

Skal erobre verden: Daglig leder Erland Bakke sikter høyt med sin nye tjeneste Snapsale. Han mener samarbeidet med Google og Schibsted er helt avgjørende for å realisere planene om internasjonal ekspansjon.

- Vil knekke rubrikk-koder
Erland Bakke mener kombinasjonen av Schibsteds kompetanse og trafikk, Googles annonsesystemer og gratis og bred distribusjon i sosiale medier, gjør det mulig å sikte internasjonalt med tjenesten og gjøre det «betydelig enklere og billigere for privatpersoner å selge og kjøpe alt fra sofaer til mopeder». 

- Fremfor å bruke massivt med penger på annonsering for tjenesten på tv, radio, avis og nett, brukes Google til å promotere både tjenesten og brukernes gjenstander. Vi tror vi med Snapsale har knekt noen koder i rubrikkmarkedet, sier Bakke.

- Blir dette en konkurrent til Finn?

- Målet med Snapsale er ikke å konkurrere med Finn. Finn har en unik posisjon og klart å få til en markedsandel som er enestående sammenlignet med andre land. Snapsale gjør det på sin side utrolig enkelt å legge ut noe for salg, samtidig som vi gjør det motsatte av Finn: Vi distribuerer salgsobjekter på søkemotorer, sosiale medier og bildedelingstjenester, sier Bakke.

- Men det blir jo en konkurrerende markedsplass for bruktgjenstander?

- Med etableringen av ny markedsplass konkurrerer vi litt med Finn Torget og litt med kjøp- og salg-grupper som på for eksempel Facebook. Målet er å teste dette konseptet i Norge, som trolig er det vanskeligste markedet i verden, for så å konkurrere i andre markeder, sier han.

Pengemaskinen hoster
Det er et enormt marked Snapsale-teamet går inn. Bare i Norge regner en med at markedet for brukte gjenstander er på over åtte milliarder kroner og det er svært gode penger å tjene for den som lykkes. I Norge er det Schibsteds rubrikktjeneste Finn som er den dominerende aktøren. Selskapet er den desidert største markedsplassen i Norge i dag med en markedsandel på over 90 prosent og tjener bøttevis med penger. I 2014 omsatte selskapet for nærmere 1,5 milliarder kroner og hadde et overskudd på 637 millioner kroner.  

Men pengemaskinen har begynt å hoste. Da Schibsted sist fredag la frem tall for årets fjerde kvartal, skuffet man markedet. Det var særlig Finn-resultatet som skuffet både markedet og Schibsted-sjefen selv, Rolv Erik Ryssdal.

Dårligere lønnsomhet og et fallende stillingsmarked sendte kursen ned med åtte prosent og siden har markedsverdien falt med hele syv milliarder kroner. Selskapet merker også en stadig tøffere konkurranse fra verdens største nettsamfunn Facebook med sine 1,4 milliarder brukere.

- Hva er bakgrunnen for at Schibsted går inn i Snapsale?

- Det er først og fremst fordi det er et veldig interessant konsept, utviklet av et sterkt team. Samtidig så skjer det veldig mye på rubrikkmarkedet i dag og vi ønsker å ta lodd i ulike satsinger på dette området. Det skal bli spennende å se om de lykkes, sier Lars Vangen Jordet i Schibsted Vekst.

- Blir dette konkurrent til Finn?

- Nei, ambisjonen er ikke å utkonkurrere Finn Tanken vår er å bruke Norge som et testmarked og som en dør ut i verden. Dette er et konsept som er best egnet for markeder med mye større volumer og større fragmentering enn i Norge.  Satsingen her til lands blir en pilot for å teste hypoteser for hvordan en slik tjeneste skal innrettes best mulig, sier Vangen Jordet.

- Hvor mye penger har Schibsted Vekst gått inn med?

- Det ønsker vi ikke å kommentere, sier han. 

Inn på eiersiden. Schibsted har kjøpt seg et nytt lodd i rubrikkmarkedet med en eierandel på 20 prosent i Snapsale. Her Lars Vangen Jordet i Schibsted Vekst.

Finn-utbrytere snart klare
Snapsale er imidlertid ikke den eneste nye satsingen som med tilknytning til rubrikkselskapet Finn. I det stille har også de tre tidligere Finn-ansatte fått grønt lys og Finn-penger til å utvikle en helt ny tjeneste. Tjenesten skal ikke først og fremst være en markedsplass, men mer en forbrukerhjelptjeneste, slik Kampanje har forstått det.

Det er tidligere leder for Finns innovasjonslab, Eyvind Larre, som sammen med Erlend Schei i Finn Lab og sjef for Finn vekst, Tine Reuterdahl, som skal bygge opp selskapet Erupt og den nye tjenesten Pelp.

Les også: Finn-topper bygger Finn-konkurrent

 - Vi i er fem personer med bakgrunn fra Finn og foruten de tre du har nevnt her, er også Thomas Torp og Espen Dalløkken del av av teamet.  Utover det ønsker vi ikke å kommentere noe på dette nå, sier daglig leder Tine Reuterdahl i det nye selskapet Erupt. 

Den nye Finn-sjefen Sondre Gravir sier til Kampanje at han er godt kjent med de nye initiativene som kommer fra Schibsted på rubrikksiden og som nå bringer liv til selskaper som Snapsale og Erupt eller Pelp som tjenesten skal hete.

- Schibsted har hatt en historikk på hele tiden å utfordre etablerte tjenester i markedet, og det kommer vi til å fortsette med både i Finn og i Schibsted. Noen av disse satsingene lykkes vi med og noe lykkes vi ikke men i det siste ligger det også mye læring, sier administrerende direktør i Finn, Sondre Gravir, til Kampanje.