Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal klarer ikke å leve opp til forventningene når han lukker bøkene for 2014. Tallene for fjorårets fjerdekvartal skuffer markedet som hadde tro på sterkere Schibsted-resultater.

Resultatet før skatt endte på minus 108 millioner kroner, betydelig ned fra tilsvarende tall i 2013 da mediekonsernet la frem et overskudd på 975 millioner kroner.

Driftsresultatet før avskrivninger endte på 453 millioner og Schibsted skuffet her medieanalytikerne som trodde på et tilsvarende resultat på 524 millioner kroner. Også på omsetning skuffer den norske medie- og rubrikkgiganten. Omsetningen for fjerdekvartal endte på 3,87 milliarder kroner, ned 42 millioner kroner. Analytikerne trodd her på en omsetning på 3,91 milliarder kroner.

Les også: Tror på nye Schibsted-rekorder

Finn skuffer
Men det er ikke bare analytikerne som er skuffet. Også Schibsted-sjefen er skuffet over tallene og da spesielt over prestasjonene til den store seddelpressen i selskapet de siste årene, det norske rubrikkselskapet Finn. Finn har i alle år vært en pengemaskin for det norske mediekonsernet med en driftsmargin på opp mot 50 prosent og solid vekst i inntektene. Men de siste kvartalene har inntektsveksten flatet ut for selskapet som er en markedsplass for stillinger og salg av biler og eiendom og selskapet møter stadig tøffere konkurranse fra amerikanske selskaper som Facebook og Google.

Nå sier Ryssdal at tallene til Finn er for svake og skuffende. Omsetningen i fjerdekvartal falt med nesten 20 millioner kroner til 328 millioner kroner. Det er en nedgang på over fem prosent. Overskuddet krympet med 30 millioner kroner og marginen faller fra 47 prosent til 40 prosent.

- Et svakt punkt i delårsrapporten for fjerde kvartal er Finn.no, der inntektsutviklingen er skuffende. Beslutningen om å øke trafikken ved å gjøre den private delen av generalistsegmentet gratis samt den negative utviklingen i det norske markedet for stillingsannonser har gitt svakere inntektsutvikling for Finn, sier Rolv Erik Ryssdal.

Det var i 2014 at Schibsted bestemte seg for å gjøre Finn Torget om til en gratistjeneste for å styrke trafikk- og brukertallene. Nå kommer smellen i form at tapte inntekte.

- Viktig milepæl
Klokken 09 fredag kommer konsernsjef Rolv Erik Ryssdal til å presentere tallene for investorene, analytikere og pressen. Der kommer det garantert til å bli snakket mer om Finn og rubrikksatsingene til Schibsted.

Ryssdal velger i børsmeldingen å fokusere på den store Naspers-avtalen som ble gjennomført på slutten av fjoråret.

- Fjerde kvartal 2014 var et begivenhetsrikt kvartal for Schibsted. En viktig milepæl var avtalen vi inngikk med Naspers. Vi har etablert joint ventures i flere viktige fremvoksende markeder, der Brasil er det største. En fusjon av to store rubrikkannonsenettsteder gir betydelig verdiøkning for forbrukerne i markedet. Flere salgsobjekter vil være tilgjengelig på ett nettsted, og flere kjøpere vil se hva som er til salgs, sier Rolv Erik Ryssdal.

Konkurransen mot Naspers var kostbar og på det verste svidde Schibsted av nærmere en milliard kroner i kampen mot det sørafrikanske rubrikk- og medieselskapet  og da først og fremst i Brasil. Med avtalen på plass mener Ryssdal at Schibsted kan skape de viktige markedslederposisjonene på en «mer effektiv måte».

- Joint venture-avtalen innebærer at vi vil redusere investeringskostnadene betydelig i 2015. Det frigjør også ressurser som vi vil bruke til ytterligere å styrke utviklingen av våre heleide etablerte virksomheter og virksomheter i tidlig fase, sier Ryssdal.

Aksjeopptur
Det mente også investorene som har sendt aksjekursen opp med 35 prosent siste 12 måneder. Aksjen er i dag sist omsatt for 501 kroner, noe som gir selskapet en markedsverdi på 54 milliarder kroner.  Flere analytikere har tro på videre kursoppgang for Schibsted-aksjen, men etter rapporten i dag ble offentlig får en se hvordan markedet reagerer.

Ifølge finansanalytikerne er det rubrikksatsingene i Norge, Sverige, Frankrike og en rekke andre steder i verden som utgjør de største verdiene. Analytikerne mener over 90 prosent av verdiene til Schibsted nå kommer fra rubrikk.

Inntektsvekst fra rubrikkområdet er derfor en stadig viktigere parameter. Ser en på tallene i fjerdekvartal var inntektene fra rubrikksegmentet økte sine inntekter med 11 prosent. Her er Frankrike spesielt viktig.

- I fjerde kvartal så vi fortsatt solid inntektsvekst og stabil margin for vårt franske, online rubrikknettsted Leboncoin.fr. Nettstedet fokuserer nå på å oppnå en god posisjon i det franske eiendomsmarkedet, sier Ryssdal.

Brutto driftsresultat fra online rubrikk var på nivå med tilsvarende resultat i 2013 med 453 millioner kroner og nå er det også lyspunkter i Spania.

- Virksomheten i Spania opplevde inntektsvekst for første kvartal på nesten tre år. Nå som oppkjøpet av Milanuncios.com er fullført ser jeg positivt på utsiktene for virksomheten i Spania i 2015.