Ingeniørenes eget blad og ett av landets aller største fagpresseblader, Teknisk Ukeblad (TU) legger frem sine beste tall på seks år. Administrerende direktør og sjefredaktør Jan Moberg legger frem et overskudd før skatt på snaue 1,2 millioner kroner. Det er nesten en dobling sammenlignet med tilsvarende tall for 2013 da overskuddet var på 0,7 millioner kroner.

Moberg sier rett ut at resultatet er en solid bom i forhold til det budsjettet som ble lagt ved inngangen til fjoråret. TU-sjefen sier budsjettallet man la til grunn var på minus 1,8 millioner kroner.

- Ja, det er gledelig. Det er andre året vi bommer. Vi skulle hatt underskudd, men endte med overskudd, smiler Moberg til Kampanje.

- Hvorfor trodde dere på et underskudd?

- Vi har vært gjennom en svært turbulent periode økonomisk og spesielt var årene 2009 og 2012 tøffe. Men vi har omstilt oss kontinuerlig. Vi investerer tungt i vår digitale virksomhet og det har kostet. Men nå kommer den positive effekten. Det er hyggelig, og fortjent for alle de som jobber så hardt for å lykkes hos oss, sier Moberg.

Tapt mye penger
Akkumulert tap i Teknisk Ukeblad har siden finanskrisen ligget på over 30 millioner kroner. Men Moberg sier TU nå har god fart digitalt etter at forlaget besluttet å halvere antallet papirutgivelser fra 42 i 2013 til fjorårets 22 utgivelser.  Reduksjonen i antall utgivelser vil fortsette også i 2015.

Les også: Kutter på papir

- Vi klarte å holde styr på kostnadene og unngikk nedbemanning av redaksjonen. Vi har nå outsourcet grafisk og utkommer med 18 utgaver i år, sier han.

- Er årene med tap i 10-15-millionersklassen nå over?

- Vi har god fart digitalt. Men annonseinntektene på papir fortsetter som sagt å falle. Det ligger trolig en «papirrisiko» på en håndfull millioner i årets budsjett. Det blir ikke lett å kompensere på kostnadssiden, så vi får være så offensive vi bare kan. Vi har jo tatt ned kostnadsbasen som følge av bortfall av papirannonser, sier Moberg.

- Hvordan opplever du det annonsemarkedet for print?

- Det er en klart nedadgående trend på annonser print, sier han.

 

Reiseklare: I begynnelsen av mars tar Jan Moberg med seg nettredaktør Svein Erik Hole på en stor magasinkonferanse i Berlin. Der er de invitert til å fortelle om hvordan det 160 år gamle bladet klarte den digitale overgangen. Foto:Stein Jarle Olsen.

- Milepæl i 2015
Moberg sier forlaget har satset mye på det digitale de siste årene og annonseinntektene på TU.no kryper nærmere og nærmere printinntektene.

- 2015 blir det året der våre digitale annonseinntekter passerer print. Det er en milepæl, sier han.

Teknisk Ukeblad kommer fortsatt ut i et opplag på 130.000 eksemplarer og Moberg sier bladet «fortsatt er stort og viktig for oss».

- Hvor lenge kommer dere til å gi ut TU på print og frister det ikke med en heldigital tilværelse?  

- Bladet vil overleve i noen år ennå. Det er fortsatt svært viktig i lesermarkedet, selv om annonsørene ikke lenger er så interessert i print. 

Kjøpte Digi
Omsetningen til TU endte på totalt 102,2 millioner kroner. Det var en nedgang på fem prosent men likevel ganske på nivå med de siste tre årene der omsetningen har ligget på litt over 100 millioner kroner. TU-sjefen sier forlaget fortsetter å investere for å styrke seg digitalt.

- Vi har investert for en håndfull millioner kroner gjennom 2014 og har nå totalt fem utviklere i drift. Det har vært en betydelig opptrapping av utviklingsaktiviteten. Og vi anser nå som om vi har en god plattform og nye produkter for 2015, sier han.

På slutten av fjoråret kjøpte TU eksempelvis nettstedet Digi.no av Aller og Moberg sier man nå arbeider med å integrere teknologinettstedet over på samme plattform som TU.no.

- Vi forventer god vekst både i trafikk og inntekter. Digi.no vil jo «arve» mange av produktene vi har utviklet for TU.no. som for eksempel bidragsyternettverk og native ad-løsninger, sier han.

- Hva er det som skal løfte omsetningen til TU i årene som kommer?

- Fortsatt digital vekst. Vi må utvikle enda flere gode produkter for både lesere og annonsører for å få vekst i selskapet. Vi har dessuten vår digitale satsing på stillingsannonser som allerede viser et godt potensial for å kunne vokse.

Satser på event
TU.no ligger nå mellom 300.000 og 350.000 unike brukere per uke netto for TU.no og Digi.no, og sidevisningene er opp mot et par millioner. Om trafikkutviklingen sier Moberg.

- Veksten har vært betydelig gjennom 2014. Og vi skal vokse videre i 2015. Vi lanserte nylig også ny plattform for stillingsmarkedet. TUjobb.no. Her har vi høy aktivitet og kjører et offensivt løp for å styrke vår posisjon. Ikke minst har vi også lagt om rutinene for vår redaksjonelle virksomhet slik at vi er enda mer nyhetsorientert. Uten godt redaksjonelt innohold vil vi ikke lykkes. Det er selve kjernen i vår virksomhet, sier han.

Som Kampanje i går kunne fortelle satser stadig flere mediehus på konferanser og events. Det gjelder også i Teknisk Ukeblad. I 2014 lanserte medieselskapet til Moberg, TU Event.  Konferansesatsingen omsatte for 3,2 millioner i sitt første år, og er ifølge Moberg allerede lønnsom.

Les også: Aftenposten satser tungt på event

Teknisk Ukeblad Media er eid av de to ingeniørforeningene Tekna og Nito.