Ingeniørenes eget blad og ett av landets aller største fagpresseblader endrer publiseringsstrategi og kutter antall papirutgivelser med 20 utgivelser. Det skjer samme uke som lederen av Fagpresseforeningen, Elin Floberghagen, kunne fortelle Kampanje at det er store forskjeller blant de norske fagbladene på hvor langt de har kommet på veien mot digitalisering.

Les også:

- På et eller annet tidspunkt måtte også vi gjøre noe. Vi har snakket om det lenge, men nå var timingen god. Vi setter digitale rekorder både på brukere og sidevisninger så nå må vi pøse på for å øke det digitale i takt med med behovet der ut. Det føles veldig tilfredsstillende å gjøre denne endringen nå, sier sjefredaktør og administrerende direktør i forlaget Teknisk Ukeblad, Jan Moberg, til Kampanje.

Under et styremøte i Teknisk Ukeblad Media denne uken ble det besluttet at Teknisk Ukeblads papirutgave skal komme i 22 utgaver neste år, i stedet for de tradisjonelle 42. De ansatte ble informert om dette på et allmøte i dag.

- Vi gjør en tilpasning til mediemarkedet med dette og setter i gang en stor digital satsing for å få mer annonseinntekter. Det er en vridning, men totalt sett opprettholder vi alle ressursene i selskapet. Det betyr at vi satser offensivt med budsjettet for 2014 slik at vi kan videreutvikle TU i sin helhet, sier Ivar Horneland Kristensen, styreleder i Teknisk Ukeblad Media AS til eget nettsted.

- Ingen kostnadsplan
Moberg sier at skulle forlaget ha fortsatt med sine 42 utgivelser og opprettholdt det digitale ville det krevet ytterligere investeringer. Det hadde ikke forlaget som i 2012 gikk med underskudd med hele 15 millioner kroner.

- Fjoråret ble opprydding. Men det vi gjør nå er ikke en kostnadsplan. Vi vrir ressursene for å bli mer digitale, sier han.

- Konkret. Hva betyr det å vri ressurser?

- Vi har en drøyt 20 redaksjonelle medarbeidere og det å fylle 22 utgivelser fremfor 42 frigjør ressurser til å bli enda bedre digitalt. Vi tar nå sikte på å følge noen av de største bransjene våre, som olje og gass, bygg og anlegg, karriere og IT og da må vi frigjøre ressurser. Samtidig skal vi sikre at tidsskriftet fortsatt får innhold som ikke står på nett, sier Moberg.

- Blir papirabonnentene fornøyde når de får redusert antall utgivelser?

- Dette er jo en beslutning medlemmene står bak. Nito og Tekna er våre eiere og de sitter også i styret så når styret tar denne beslutningen så er det også en beslutning som eierne fronter. Vi skal samtidig huske at også medlemmene våre blir mer digitale, sier Moberg.

Moberg viser til Teknisk Ukeblad på nett i dag samler over 200.000 lesere på nett.

- Bladet samler over 300.000 også har vi et par hundre tusen på TU.no. Til sammen er det mer enn 400.000 lesere ukentlig. Av en befolkning på fem millioner er dette sannsynligvis verdensrekord og en helt annen posisjon enn vi hadde bare for noen år siden, sier Moberg.

- Ikke nok med bannere
Teknisk Ukeblad har store inntekter fra papiret. Av drøye 100 millioner kroner kommer det 22 millioner kroner fra det digitale annonsesalget.

- Hvordan skal den nye digitale satsingen finansieres?

- Den er i første rekke reklamefinansiert. Men i fremtiden vil det ikke være nok å selge bannere. Vi har derfor app'en vår inne til godkjenning hos Apple og da kommer utgaven vår også på tablet . Det neste etter det må være bake inn flere medlemsfordeler og jobbe frem nye produkter, sier TU-sjefen.

- Ikke fristet av et TU Pluss-konsept?

- Vi får se hva som kommer. Akkurat nå har hendene fulle, sier han.

- Hva er det neste digitale målet på annonsesiden?

- I dag har vi tredel av annonseinntektene våre fra det digitale og vi tror andelen digitalt vil øke neste år. Da ville det jo være veldig kult om vi nådde dit at halvparten av inntektene våre var digitale og det ikke bare fordi papir faller, men fordi digitalt øker, sier han.

Selv om fjoråret var preget av store underskudd og opprydding, sier Moberg at det ser lysere ut enn på lenge.

- Det er ikke helt usannsynlig at vi går med et lite pluss i år selv om vi da har gjort store investeringer. Det er bare en vei å gå og det er å være frempå og offensiv - ikke defensiv.