Krangelen mellom NRK-reporter Nicolay Ramm og den svenske sprinteren Robin Bryntesson som utviklet seg til håndgemeng, viste seg å være et velregissert stunt for NRK-kameraene. Det ble imidlertid ikke avslørt før noen timer senere, etter at både norske og svenske medier hadde gått fem på. Bryntesson og Ramm holdt også masken i to separate intervjuer med svenske Expressen.
- Han dyttet til meg og jeg falt overende. Jeg gikk kanskje litt over grensen, men jeg trodde ikke rivaleriet mellom Sverige og Norge var så sterkt, sa en tilsynelatende oppskaket Ramm til Expressen, som var de første som skrev om hendelsen. Artikkelen er senere blitt endret, etter at det viste seg at det hele var en spøk.
Nå viser det seg at det hele skal være et humoristisk innslag i NRKs nett-tv-serie «Helt Ramm – Gi Litt Falun».
- Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at alle de største mediehusene i Norge og Sverige skulle gå rett på, sier Nicolay Ramm til NRK.no i dag.
- Vanskelig å skille
Mediekommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad mener det er grenser for hvor langt sportsjournalister kan tøye strikken før det slutter å være morsomt.
- Det som er problemet er at sportsjournalister allerede sliter med at deres troverdighet kan bli trukket i tvil fordi de kommer så nært på utøverne at det av og til er vanskelig å skille journalistrollen fra rollen i støtteapparatet. Det hjelper ikke på om en regisserer falske hendelser, sier han til Kampanje.
- Mye av sporten er uansett en pseudovirkelighet. Konfliktene er pseudokonflitker, lidenskapene er opphausset. Det blir ikke bedre om man lager falske hendelser i denne sjangeren. Selv om dette antageligvis er et tegn på hvor overdrevet interessen for sport er, så sier det seg selv at journalister bør være veldig forsiktige med å herje med skillet mellom det som skal være kilder og objekter for journalistikken og journalister, legger han til.
- For nær kildene
Han mener man kan trekke en lærdom ut av hendelsen:
- Synes man dette er en ålreit ting, er man antageligvis allerede altfor nær kildene sine.
- Ser du for deg at noe lignende kunne ha skjedd i en annen del av presse-Norge?
- Det kunne sikkert skjedd i underholdningspressen, men at det kunne ha skjedd i næringslivsjournalistikk eller politisk journalistikk, er utenkelig.
Sportsredaktør Rune Haug i NRK kommenterer saken slik:
- Nicolay Ramm har det siste året lagd en rekke humoristiske innslag og stunts for nrk.no. Han har blant annet løpt maraton uten å trene først og han har fått Norges beste svømmer til å ikle seg hoppdress og konkurrert mot ham i svømmebassenget. Vi har vært tydelig på at Nicolay er sendt til Falun som stuntreporter for å lage satsningen «Helt Ramm – gi litt Falun» for nett-tv. Det er ikke noe nytt at NRK i forbindelse med store VM- eller OL-sendinger også bruker humor, sier sportsredaktør Rune Haug i NRK til Kampanje.
- Skille mellom humor og nyheter
Han forstår at stuntet vekker ulike reaksjoner. Men Haug poengterer at Ramm jobber med humor, ikke nyheter.
- Noen vil helt sikkert synes at satsningen «Helt Ramm – gi litt Falun» er morsom, mens andre ikke gjør det. Det respekterer jeg. Samtidig mener jeg det bør være mulig å skille mellom de som jobber med humor, som Nicolay Ramm, og de som jobber som ordinære nyhetsreportere, sier Haug til Kampanje.
Les hele saken: - Sendt til Falun som stuntreporter
Til NRK.no sier redaksjonssjef Janne Fredriksen i NRK Sporten at det hele var et uskyldig stunt.
- Vi har et ønske om å bringe humor inn i ski-VM. Ramm og Bryntesson var et forsøk på dette, så er det opp til publikum å se om de synes det er morsomt eller ikke. Resultatet får dere se i løpet av kvelden, sier Fredriksen.
Kommentér