Det har så langt vært mye fokus på at TV 2 vil sikre seg Tippeligaen dersom de lykkes med å overta den norske virksomheten av C More. Etter det Kampanje kjenner til vil TV 2 sluke hele C More, og dermed styrke sitt nett-tv-tilbud betydelig.
Les også: Frykter nytt Tippeliga-monopol på TV 2
TV 2 kjemper i dag mot Netflix, MTG-eide Viaplay, HBO Nordic og SBS Discoveys Dplay på det norske strømmemarkedet. Tall fra analyseselskapet Mediavision viser at hele dette markedet var på nærmere 1,5 milliarder kroner ved utgangen av 2014.
Amerikanske Netflix har oppnådd en solid ledelse og hadde ifølge Mediavision 510.000 norske abonnenter høsten 2014. Det signaliserer en utflating i veksten sammenlignet med de første par årene. TV 2 Sumo tar andreplassen med 240.000 abonnenter, en nær dobling fra året før, mens Viaplay tar tredjeplassen med 180.000 abonnenter. De øvrige aktørene, som HBO Nordic og SBS Discoverys Dplay, har en langt mindre andel av markedet. Det viser tall fra Mediavision.
- Totalt abonnerer 730.000 norske husstander på én eller flere strømmetjenester.
- I snitt abonnerer hver husstand på 1,6 strømmetjenester.
- Det betaler de i snitt 170 kroner i måneden for.
- Det betyr at det norske markedet for strømme-tv var på 1,5 milliarder kroner ved utgangen av 2014.
Tetter forspranget
Dersom TV 2 lykkes med sitt oppkjøp av C More, og tar med seg deres norske betal-tv-kunder, vil det få store konsekvenser for størrelsesforholdet mellom de norske betal-tv-aktørene.
Legger man til grunn at C More har nærmere 300.000 abonnenter på sin betal-tv-pakke som inkluderer sport, og trekker fra et potensielt overlapp på 50.000 abonnenter, vil et kombinert TV 2 Sumo og C More ha nærmere 500.000 abonnenter, og dermed tette forspranget til Netflix. Lykkes TV 2 med salget av Tippeligapakker i kjølvannet av sammenslåingen, vil de kunne få nok fart til å rase forbi Netflix i antall abonnenter.
TV 2 Sumo-sjef Kristian Bruarøy ønsker ikke å si noe om eventuelle følger av et C More-kjøp.
- Jeg vil ikke spekulere eller kommentere noe rundt det, sier han til Kampanje.
- Har vært eksepsjonelt
Bruarøy vil heller ikke bekrefte tallene fra Mediavision på 240.000 abonnenter, men han legger ikke skjul på at de har opplevd stor vekst på sin strømmetjeneste det siste året.
- Sumo har i løpet av 2014 selvfølgelig gjort sitt beste år, men vi har også hatt vår største vekst noensinne. Det har vært eksepsjonelt det vi har sett i år, sier han.
Han mener det er flere grunner til at abonnementstallene har vokst kraftig det siste året. Etter det Kampanje erfarer, nærmer tallene seg nå en kvart million Sumo-kunder. Her skal det også legges til at TV 2 allerede har et høyere prispunkt enn Netflix og således generer mer penger per abonnent enn den amerikanske konkurrenten.
- Strømmemarkedet begynner å bli allment brukt, vi fikk et løft i forbindelse med OL og de andre store idrettsarrangementene. Vi har også økt tilbudet av innhold betydelig, og jeg tror det er særdeles viktig at vi har kommet oss på storskjerm og økt tilgjengeligheten. Det gjør at kunder blir lenger. Vi kommer til å jobbe enda mer med tilgjengeligheten, ny funksjonaltiet og forbedret funksjonalitet for å øke videre.
- Ulike forretningsmodeller
Administrerende direktør Marie Nilsson i Mediavision mener Netflix og Sumo opererer på to ulike plan.
- Netflix og Sumo har to helt ulike forretningsmodeller. Netflix bygger en global modell der man kan ha et lavt prispunkt for et angloamerikansk materiale der man ser på alle forbrukere med en global profil. Der legger man også innhold i andre eller tredje vindu som delvis kan ha nasjonal karakter. Sumo og de lokale nordiske aktørene forsøker å differensiere seg fra Netflix, og da handler det om å kunne tilby lokalt innhold, kanskje i første vindu, og høykvalitets sport og idrett, som Netflix og andre aktører ikke egner seg til. På dette området kan man forhåpentligvis ta bra betalt, sier hun til Kampanje.
- Konkurrerer ikke tjenestene om de samme kundene?
- Jo, men det vi ser ganske tydelig allerede i dag er at husholdningene i stor grad velger mer enn én leverandør. Den nye modellen gir forbrukerne større valgmulighet, og naturligvis setter det press på de tradisjonelle tv-operatørene. Sånn sett omhandler den digitale transformasjonen mer enn bare bytte av innholdsleverandør i form av kanal, den gjelder også distributørbildet og hvordan man velger å se tv. Før var en stor del av seertiden viet reklame-tv, mens man nå ser mer betalfinansiert tv, sier Nilsson til Kampanje.
- Blir en sterkere spiller
- Hvilke følger vil det få for markedet dersom TV 2 lykkes med sitt oppkjøp av C More?
- Jeg ser for meg at Sumo blir en mye sterkere spiller på sportssiden, og jeg tror også den typen konsolideringer er nødvendig på et lite marked. Hvert enkelt nordiske land er veldig lite og markedet er altfor fragmentert. Det er for mange som skal slåss om samme seer, og før eller senere blir det en uholdbar situasjon.
- Hvem tror du taper mest på en sånn konsolidering?
- Jeg er overbevist om at den som plukker opp sportsrettighetene til C More vil komme styrket ut, men det behøver ikke å bety at ikke Viaplay kan være vinneren av andre sportsrettigheter eller andre filmer og serier. Det er altfor tidlig å si noe om. Dette markedet er under konstruksjon, sier hun.
I går la Netflix frem sine regnskapstall for fjorårets siste kvartal og de viste at strømmetjenesten har hentet inn nesten fire millioner nye kunder og aldri har selskapet så raskt som det gjør akkurat nå. Investorene flokker seg om aksjen igjen og kursen ble sendt opp med 17 prosent på Wall Street.
Kommentér