Bloggerne når ut til unge lesere, men langt fra alle stoler på det de leser. Det viser en ny undersøkelse av mediebyrået IUM. Halvparten av alle 16-54-åringer i Norge har lest minst én blogg de siste seks månedene. Det er riktig nok under det globale gjennomsnittet av 54 land.
Verre står det til med troverdigheten til bloggerne. Bare én av fem nordmenn sier at de stoler på bloggernes meninger om produkter og tjenester. På global skala er snittet én av to. De under 30 år og med lavere inntekter har dobbelt så stor tro på bloggerne som de over 30 år.
Farges rosa
Innsiktsrådgiver Tor-Aksel Ødegård i IUM tror rosabloggernes jerngrep på den norske bloggosfæren setter farge på de norske resultatene.
- Det man skal være klar over, er at det publikum tenker på når man snakker om bloggere i Norge, er rosabloggere. Er man en fagblogger, så har vedkommende selvfølgelig større troverdighet, men de når ikke ut til allmennheten. Derfor er også troverdigheten større i andre land, sier han til Kampanje.
- Er rosablogging større i Norge enn andre steder?
- Ja, det er det som har blitt blogging i Norge i dag. Jeg mener man må få en bredere forståelse av hva blogging er.
- Betyr det at dere fraråder kunder å legge igjen penger hos bloggere?
- Overhodet ikke, det finnes mange suksesshistorier, men man må vite hva man gjør og hvem man når ut til. Går man til en blogger som ikke har troverdighet, fungerer det dårlig.
Fotballfrue-bråk
Konsulent Camilla Kim Kielland i PR-byrået Trigger samarbeider gjerne med bloggere, også etter å ha hørt om resultatene fra IUMs undersøkelse.
- Jeg tror det kommer helt an på hva slags type bloggere man jobber med og hvordan man jobber med dem. Vi ønsker ikke bare å bruke dem som rene trafikkanaler, men i størst mulig grad involvere dem i kommunikasjonen, slik at de samarbeider med kundene våre på en måte som fremstår som troverdig og som samsvarer med profilen til bloggerne, sier hun til Kampanje.
IUMs undersøkelse ble gjort i november, altså en stund før støyen rundt en av Norges mest populære bloggere, Caroline Berg Eriksen, bedre kjent som Fotballfrue, tok av i riksmediene. Berg Eriksen måtte innrømme at hun hadde manipulert bilder av seg selv for å gjøre seg tynnere. Bare uker sener måtte hennes ektemann innrømme å ha skrevet kommentarer på bloggen under falsk identitet.
Kielland tror resultatet kunne vært enda styggere for bloggerne dersom en lignende undersøkelse hadde blitt gjort i kjølvannet av Fotballfrue-oppslagene.
- Hadde man gjort en sånn undersøkelse nå, ville nok Fotballfrue-skandalen påvirket resultatene. Opinionen blir fort påvirket av mediebildet, deretter vil det legge seg ganske raskt, tror Kielland.
- Medier skaper et bilde
- Synes du bloggere har fått et ufortjent dårlig rykte?
- Det man må passe seg for å gjøre, er å sette alle bloggere i én kategori. Hva de skriver om og hvor god penn de har varierer veldig. Mediene skaper et bilde av at alle bloggere inngår kommersielle samarbeid som de tjener masse penger på, men bildet er mer sammensatt enn det. Noen få tjener godt med penger, veldig mange andre har helt vanlige yrker. Det kan godt hende det man assosierer med bloggere har fått et ufortjent dårlig rykte.
- Vil dere jobbe mer eller mindre med bloggere fremover?
- Vi jobber med alle kanaler vi mener i best mulig grad skaper engasjement hos de målgruppene vi ønsker å gå på vegne av kundene våre. Sånn sett er bloggere en kjempeviktig spredningskanal som kvalitative samarbeidspartnere i mediemiksen. Det er det ingen tvil om.
Kommentér