Innledningsvis: Dette er ikke ment som en kritikk til finalistene i kåringen Årets markedssjef, ei heller av juryen eller arrangøren. De fortjener alle honnør for hvordan de bidrar til å heve anseelsen for markedssjefen, og for markedskommunikasjonsfaget. Vinneren behøver også skryt for hvordan han bidrar til å flytte yrket vårt fremover.
Allikevel er de første 14 nominerte, de fem finalistene og vinneren nok et eksempel på at prisene i vår bransje i stor grad havner på hyllen til de som retter seg mot forbrukermarkedet.
I Anfo effekt 2021 var alle vinnerne, med unntak av de som vant i B2B-kategorien, aktører på forbrukermarkedet, og da i hovedsak i FMCG-segmentet. Trenden er den samme i Gullblyanten og de fleste internasjonale kåringer, så dette er ikke et særnorsk fenomen.
Spørsmålet vårt er: Er B2B-markedsjefen vår bransjes Askepott, eller har de seg selv å takke for at B2C-markedssjefene er premiegrossistene når fisker, blyanter og diplom skal finne nye hjem?
Trolig handler mye av svaret om det kvantitative faktum at flere markedssjefer og kampanjer i B2C nomineres til priser. Likeså at det ikke er nok oppmerksomhet rundt hva som er en god prestasjon i B2B, et segment som frem til nå har vært kjent for å prioritere kortsiktige salgsutløsende tiltak, men som har begynt å innse verdien av å investere i merkevarebygging igjen.
Noen hevder at B2B-markedsførere behøver sin egen utdeling, og slike kåringer finnes i andre land. Vi tror ikke det er svaret. Vi mener det trengs et krafttak for å få større oppmerksomhet rundt hva B2B-markedsføring innebærer, og som hever anseelsen for hvor komplisert fagdisiplinen kan være. Ikke for å hente hjem sølv og gull, men for å få en større forståelse i egne bedrifter og blant fremtidens markedsføringstalenter for hvor fascinerende og kompleks denne fagdisiplinen er.
Vi tror det er nødvendig med enda større bevissthet på at prestasjonen og resultatene i form av kroner og øre kan være like stor når det selges to programvareløsninger til to store konsern, som to hundre tusen liter saft. Vår hypotese er at om det fantes en kategori i vurderingen som heter «effekt av markedsbudsjettet», ville treffprosent og avkasting for hver krone brukt blant de beste B2B-markedssjefene vært over FCMG.
B2B-markedsjefene må bli flinkere til å snakke om verdiene de skaper. Tiden der du holder hva du gjør tett til brystet for å ikke avsløre noe til konkurrentene er forbi, de får det med seg uansett. Vær stolt av arbeidet deres og få det frem i lyset.
Det er på tide å få B2B til å skinne, og det er noe markedssjefene må gjøre sammen. Vi håper du som er markedssjef i B2B blir med på diskusjonen om hva som er gode resultater i vårt segment, og hvordan bransjen kan hente hjem like stor anerkjennelse som forbrukermarkedsførere.
Kommentér