I dag var det duket for fagdag og utdeling av prisen «Årets Markedsfører 2017» på Mesh i Oslo. På programmet sto blant annet presentasjoner fra de fire finalistene i konkurransen som skulle kåre hvilken bedrift eller organisasjon som sto for det ypperste av markedsføring i fjor.

Og på slutten av dagen kunne faglig leder av juryen, professor Lars E. Olsen fra Handelshøyskolen BI, lese opp jurybegrunnelsen som sier at årets vinner er den nettbaserte gjenbruksbutikken Tise.

- Herregud, så gøy! utbrøt kreativ leder Jenny Skavlan fra scenen.

- Jeg synes det er helt utrolig kult, jeg hadde ikke forventet dette i det hele tatt. Å vinne dette er helt vilt, supplerer daglig leder Eirik Frøyland Rime i Tise etter prisutdelingen.

Skavlan understreker at de er den eneste av finalistene som ikke har et PR-byrå.

- Vi har gjort dette veldig på egen hånd og har stolt på hva vi tror fungerer, og så har det fungert. Det er dødsmotiverende, sier hun til Kampanje.

Tise danket ut erkefienden Finn, Visit Oslo og Little Big Sister, som er PR-byrået til Karpe Diem, i finalen.

- Det er mye muskler i denne salen. Vi føler oss litt som småbarn oppi det hele, sier Skavlan.

Fra Tise er det hovedsaklig Karoline Gjermundsen som har styrt markedsstrategien i 2017.

Juryleder: - Unik opplevelse
Juryleder Lars E. Olsen mener de har gjort seg fortjent til seieren.

- Tise har et spennende produktkonsept - der de kombinerer rubrikkannonser med stammefølelsen og den relasjonelle dialogen fra sosiale medier. Dette gir en ganske unik produktopplevelse som vises gjennom det antallet minutter Tisere daglig bruker i appen. I tillegg er det flott at de lykkes med kommersialisere en viktig trend som særlig deres unge målgruppe er opptatt av - bærekraft og gjenvinning, sier Olsen til Kampanje.

Les også: Rubrikk-kamp i «Årets markedsfører» - Tise møter Finn i finalen

At kjendisen Jenny Skavland valgte å gå inn på eiersiden og bli et ansikt utad for Tise, har betydd mye, kunne markedssjef Victoria Terese Hauk i Tise fortelle Kampanje tidligere denne uken.

- Det er ingen hemmelighet at Jenny Skavlan nok har hatt en stor effekt, og hun er jo gjenbruksdronningen – så at hun forbindes med Tise, er jo bare kjempebra, uttalte Hauk. Skavlan er også kreativ leder i Tise.

Ved inngangen til 2017 hadde Tise satt seg som mål å få 200.000 registrerte brukere – og landet på 300.000. For å komme dit, har ett av de viktigste, strategiske grepene vært å jobbe med influencere. 

«Det er dødsmotiverende»

- Vinner ikke uten sterke resultater
Mandag denne uken ble det avholdt finalerunde i konkurransen, der de fire finalistene presenterte sitt case for juryen. I tillegg til Tise var det rubrikk-konkurrenten Finn, reiselivsorganisasjonen VisitOslo og PR- og managementbyrået til rap-duoen Karpe - Little Big Sister, som møtte juryen.

Les også: Reddet kjærestepar fra turistfelle i Paris - nå kan Visit Oslo få pris

Les også: PR-byrået til Karpe Diem kan bli Årets Markedsfører: - Føler oss som ferskinger

Les også: Rubrikk-krigen sender Finn til finale - feide konkurrenten av banen

Selv om det i år kom inn veldig mange nominasjoner, forteller Lars Olsen at det har vært et stort spenn i årets innsendelser.

- Nivået i år er som alltid blandet. Flere sterke kandidater som av ulike årsaker ikke nådde helt opp. Samtidig vil nok flere bedrifter ha godt av litt trening i caseskriving. Ofte er det så enkelt som å sørge for en rød tråd fra innsikt, via strategi til tiltak og effekter. Om du hevder at kampanjen har et bestemt mål, må du også rapportere noe som troverdig kan bevise måloppnåelse, sier Olsen.

 Skal man gå av med seieren i denne konkurransen er det spesielt én ting som er ekstremt viktig, forteller han;

- Du vinner ikke Årets Markedsfører uten sterke resultater! Heldigvis gjelder dette ikke så mange cases, men noen ganger kan man lure på hvorfor man har levert inn.

I fjor var det Kolonial.no som vant denne prisen, mens vinnere før det inkluderer sterke merkevarere som DNB, Storebrand, SAS og Vipps.

Vi gjør oppmerksom på at Kampanje er representert i juryen som kårer Årets markedsfører.

Se vinnerintervjuet med Tise her:

Her er hele begrunnelsen
Årets jury har vært ledet av Marianne Otterdahl Møller, som er styreleder i Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO) og er også VP Marketing & Brand Communication i Flokk, som designer og produserer møbler. Lars Olsen har vært faglig leder. De øvrige jurymedlemmene har vært; Mats André Kristiansen - med-gründer og CMO hos Kolonial.no (fjorårets vinner), global leder for digitalmarkedsføring Agnete Tøien Pedersen hos Kahoot, daglig leder Christian Steen hos The Oslo Company, Kommersiell direktør Ole André Skarbøvik i RiksTV, ansvarlig for forbruker- og kundeengasjement hos Ikea Norge - Siri Furevik Norhagen, daglig leder Tim Nilo hos Zenith Norway og Hilde Nyman fra Kampanje.

Les også: Disse skal jakte på «Årets Markedsfører 2017»

Her kan du lese hele juryens begrunnelse:

«Juryen vurderte i siste runde fire sterke finalister til Årets Markedsfører. De fire finalistene er ulike på mange områder, med forskjellige utfordringer, forutsetninger og rammevilkår. Felles for de alle var likevel at de imponerte juryen med sitt engasjement for markedsføringsfaget, gode strategier og dokumenterte effekter av markedsføringsarbeidet.

Årets Markedsfører handler om den helhetlige markedsføringsstrategien, og er således i motsetning til andre priser i vår bransje ikke rettet mot effekter av spesifikke markedsføringstiltak, medier eller kreativitet. Juryen leter etter bedrifter som systematisk og strukturert jobber med hele markedsføringsmiksen – alle de 4P’er – baserer seg på god kundeinnsikt, overbevisende strategi, evne til gjennomføring og sterke effekter. I år har vi også lagt spesiell vekt på evne til å ta smarte strategiske valg og god gjennomføringsevne. Flere av casene er i så måte god læring i hvordan man kan utnytte markedsføringsfaget til tross for små markedsbudsjetter.

Årets vinner overbeviste juryen på alle disse kriteriene. Det er krevende å starte nye tjenester. Og ikke mindre vanskelig når eksisterende tjenester er sterke og etablerte merkevarer med lang fartstid, kjennskap og preferanse i befolkningen. Årets vinner kombinerer det beste fra to kategorier: rubrikkannonsering og sosiale medier, og har lykkes med å skape et community blant sine brukere. Og de krydrer det hele med en solid dose sosialt ansvar, miljø og bærekraft og utvikler på denne måten en ny og unik tjeneste. Årets vinner leverer et imponerende case i en krevende konkurransesituasjon. De har lykkes med å treffe en ung og krevende målgruppe – millennias – med et relevant og engasjerende produkt, og en kommunikasjon som gir effekt.

Gjennom egenutviklet annonsesystem, viser årets vinner evne til å finne nye løsninger med knappe ressurser, og selv om merkevaren er ung, tør den å ha klare meninger: enten det er snakk om bærekraft og samfunnsansvar i å gjenbruke brukte klær og julegaver eller tydelige standpunkt om likestilling. Årets vinner har også på en effektiv måte utnyttet samarbeidspotensialet i kjente influencers med kredibilitet i målgruppen. Ikke bare gjennom sitt samarbeid med Jenny Skavlan, men med en rekke av landets mest kjente bloggere. Bak alle disse tiltakene står det et lite, men kompetent markedsføringsmiljø som evner å levere tydelige markedsstrategier og betydelig gjennomføringskraft. 

Til sammen gir dette resultater. Årets vinner har hatt en kraftig vekst og svært imponerende resultater på kort tid. De lykkes med å verdiøke kjøpsopplevelsen noe som vises gjennom daglig brukstid på app, omsetning, vekst i partneravtaler og engasjement i tjenesten. Årets markedsfører er drevet frem av sine egne brukere, brukere som er så engasjert at de har gitt seg selv et eget navn: tisere.

Årets Markedsfører 2017 er Tise.»