I vår ble den nettbaserte dagligvarekjeden Kolonial.no kåret til «Årets Markedsfører 2016».

- Dette er fantastisk inspirerende for å fortsette det knallharde markedsarbeidet å vinne over disse bautasteinene (dagligvaregigantene, red.anm), uttalte Mats André Kristiansen fra Kolonial.no fra scenen i mars i år.

Les også: Butikk-gründere til topps i Årets markedsfører

Nå arrangeres markedsførings-mesterskapet «Årets Markedsfører» for 17. gang. Det er Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO) og Kampanje som deler ut prisen.

I år er det professor i markedsføring, Lars Erling Olsen fra Handelshøyskolen BI, som er faglig leder av juryen.  Han overtar etter BI-kollega Bendik Samuelsen, men Olsen har også tidligere vært faglig leder av juryen. I sin jakt på den bedrift eller organisasjon som var den aller beste markedsføreren i 2017, vil han legge stor vekt på at markedsføringen har resultater å vise til.

- Jeg vil se etter helhetlig håndverk. Jeg ønsker å se en bedrift som lykkes med å utnytte alle virkemidlene i markedsføring – produkt/tjenesteutvikling, prisstrategi, distribusjonsstrategi og kommunikasjon – på en innsiktsfull og strategisk god måte. God kundeinnsikt og analyse som underlag for tiltak er viktig, og selvsagt resultater. Uten sterke forretningsresultater, er det heller ikke noe godt markedsføringscase, sier han til Kampanje

Olsen holder kortene tett til brystet når han blir spurt etter gode, norske markedsføringscases. Men avslører at han har en internasjonal favoritt.

- Totalt sett er jeg imponert over hva Amazon har fått til de siste årene - på mange ulike plan og områder, sier han.

Juryarbeidet for «Årets Markedsfører 2018» ledes av Marianne Otterdahl Møller, som er styreleder i Markedsføringsforeningen i Oslo (MFO) og er også VP Marketing & Brand Communication i Flokk, som designer og produserer møbler. Lars Olsen er altså faglig leder. De øvrige jurymedlemmene er; Mats André Kristiansen med-gründer og CMO hos Kolonial.no (fjorårets vinner), global leder for digitalmarkedsføring Agnete Tøien Pedersen hos Kahoot, daglig leder Christian Steen hos The Oslo Company, Markedsdirektør Kathinka Sommerseth i Storebrand, Kommersiell direktør Ole André Skarbøvik i RiksTV, ansvarlig for forbruker- og kundeengasjement  hos Ikea Norge - Siri Furevik Norhagen, daglig leder Tim Nilo hos Zenith Norway og Hilde Nyman fra Kampanje.

Glade viinnere:

Her har Kolonial.no fått prisen "Årets Markedsfører 2016" i mars i år. Markedssjef Mads André Kristiansen i Kolonial.no til venstre og Janne Espevalen fra reklamebyrået Anorak til høre. Foto: Eivor Eriksen

Ønsker bidrag fra små bedrifter og merkevarer
Juryleder er i år som i fjor MFOs styreleder Marianne Otterdahl Møller som til daglig jobber i Flokk, som designer og produserer møbler. Hun avslører at hun vil ha fokus på håndverket.

- Jeg vil i all hovedsak se etter det gode håndverket i markedsføringen, og at folk tør å teste nye muligheter. Markedsføringsfaget blir stadig mer komplekst, og det handler ikke lenger bare om «den gode ideen». Vi ser at teknologisk kompetanse sammen med forståelse av data (og bruk av data) må til for å lykkes med effektiv markedsføring - selvsagt også i kombinasjon med god gammeldags kommunikasjonskompetanse. Det er ikke nødvendigvis bare de store aktørene som får dette til, så jeg vil gjerne se innsendelser fra bedrifter og merkevarer av alle størrelser, sier hun.

Den relativt ferske mediebyråtoppen Tim Nilo i Zenith vil legge vekt på at de ulike elementene henger sammen i markedsføringsarbeidet til vinneren.

- Det jeg kommer til å se etter er case som er forankret i en klar strategi basert på innsikt om målgruppen, med markedsføringsuttak som henger tydelig på greip med nevnte innsikt og strategi. Annonsøren bør også gjennom perioden ha klart å endre merkevarens eller produktets posisjon i markedet, vunnet markedsandeler og opplevd gode, kommersielle resultater som følge av markedsføringen, mener han.

Nilo mener norske markedsførere generelt ikke står tilbake for utenlandske kolleger, men kan bli enda mer bevisste.

- Jeg tror det er rom for norske markedsførere til å bli mer bevisste på gode metoder for å løpende evaluere de forretningsmessige resultatene fra investeringer i markedsarbeid. Siste eksempel på dette finner vi i Effekt-boken til Kitchen, hvor Effektundersøkelsen blant norske byråer og annonsører forteller oss at 45% av de spurte sier at forretningsmål ofte ikke er med i en brief, og 50% av de spurte sier at kommunikasjon, atferd, og forretningsmål ikke kvantifiseres. Som et kommersielt hode overrasker dette meg veldig, sier han.

Han får støtte fra jury-kollega Ole Andre Skarbøvik, som i høst meldte overgang fra Telia til RiksTV.

- Jeg vil hevde at vi fortsatt har et stort, uforløst potensial. Som Effektboken belyser, er det fortsatt en del «best practice» som Norske markedsførere ikke utnytter det fulle potensialet i. Man trenger ikke være dårlig for å bli bedre, sier han.  

- Vil se etter resultat på tross av budsjetter
Den norske suksessen Kahoot! Har tatt verden med storm med sine spillbaserte læringsplattformer. I årets jury har Agnete Tøien Pedersen, som er global leder for digitalmarkedsføring i selskapet, tatt plass.

- Jeg kommer til å se etter resultat og kvalitet på tross av budsjetter. Med dette mener jeg caser som på tross av lave eller begrensede budsjetter har oppnådd høy kvalitet og god effekt. De aller beste casene finnes ofte der magien tvinges fram i mangel på de store budsjettene, mener Tøien Pedersen.

Bedt om å trekke frem et markedsføringscase som har imponert henne, svarer hun;

- Legos case #kronkiwongi er blant de aller beste jeg har sett. Med et minimalt markedsbudsjett nådde de millioner av foreldre over hele verden med et budskap som er selve kjernen i alt det Lego er og ønsker å fremme; kreativiteten og lekenheten vi alle er født med. Kampanjen lever fremdeles sitt eget liv, helt organisk, over to år senere, sier hun.

For å delta sender man inn maksimalt en A4-side der man redegjør for innsikt, strategi og effekt. Les mer om detaljene rundt deltakelse her.  

Fristen for innsendelse er 15.02.2018. Prisen deles ut på MFO CASE på MESH den 15. mars. 

Vi gjør oppmerksom på at Kampanje sitter i juryen.