Dermed mister Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) en i mange år svært tro samarbeidspartner.  Det er IOC selv som bekrefter sponsorbruddet i en pressemelding i dag. Kontrakten strakk seg egentlig til og med OL i Tokyo i 2020, men avsluttes nå med umiddelbar virkning. Hurtigmatkjeden vil imidlertid kunne markedsføre seg under vinter-OL i Pyeongchang neste år.

Kutter kostnader
McDonald's har sprøytet inn i flere hundre millioner dollar i IOC-systemet siden selskapet kom på banen før Montreal-lekene i 1976. IOC har fått kritikk fra helseorganisasjoner for å la sponsorer som McDonald's og Coca-Cola markedsføre sine produkter, som mange mener er usunne, under lekene. IOC opplyser at de ikke har noen planer om å erstatte kjeden med en ny sponsor i hurtigmat-kategorien.

McDonald's har kuttet kostnader for å kunne investere i bedre matkvalitet, restaurantservice og nettbestilling i et marked der konkurransen blir stadig tøffere.

- Som en del av vår globale vekstplan vurderer vi alle deler av vår virksomhet og vi har tatt denne beslutningen i samarbeid med IOC for å kunne prioritere annerledes, sier McDonalds globale markedsføringsansvarlig, Silvia Lagnado, i en melding ifølge Reuters.

Kinesiske Alibaba ny gigantsponsor
Restaurantkjeden føyer seg inn i rekken av amerikanske storselskaper som har brutt sponsorsamarbeidet med IOC. Budweiser, Citi, Hilton, TD Ameritrade and AT&T har alle takket for seg, skriver avisen Financial Times.

IOC har vært på sponsorjakt i Asia, og netthandelsgiganten og teknologiplattformen Alibaba skal sponse de neste seks olympiske lekene. Avtalen skal være verdt minst 600 millioner dollar, ifølge Financial Times. Beijing skal arrangere vinter-OL i 2022.  IOC har storavtaler med Coca-Cola, Atos, Dow, P&G, GE og Visa til 2020, Bridgestone, Panasonic og Toyota til 2024, Alibaba til 2028 og Omega til 2032.

Flere byer har trukket seg
McDonald's avskjed skjer samtidig med at IOC sliter med å overbevise byer til å arrangere de svært kostbare lekene. Los Angeles og Paris er de to eneste søkerne til å arrangere sommer-OL i 2024 etter at Budapest, Hamburg, Boston og Roma trakk seg.

I oktober 2014 torpederte Høyres stortingsgruppe de ambisiøse planene om et OL i Oslo i 2022. Da en splittet Høyre-gruppe konkluderte med at regjeringen ikke bør gi økonomisk statsgaranti, valgte Oslo kommune, anført av daværende byråleder Stian Berger Røsland, å kaste inn håndkleet. Det var stor motstand mot OL-planene i befolkningen.

Les mer: PR-topper slakter OL-kampanjen