I kveld samles den norske sponsor- og eventindustrien for å feire det beste av norske sponsor- og eventjobber og det er en stor industri som har vokst frem de siste 20 årene.

Rykende ferske tall fra Sponsor Insight viser at sponsing som en av få mediekanaler, økte omsetningen i 2016. 

Analyse – og rådgivningsselskapet Sponsor Insight kartla i januar fjorårets omsetning i det norske sponsormarkedet og til Kampanje kan selskapet anslå sponsormarkedet i Norge til 4,62 milliarder kroner i 2016. Det var opp 3,5 prosent sammenlignet med 2015. Sluttresultatet endte dermed et halvt prosentpoeng høyere enn estimert.

- På tross av utfordringene i dagens marked hvor aktørene melder om hardere kamp om sponsorkronene, og hvor de fleste mediekanaler opplever en nedgang, så fortsetter sponsing sin stabile vekst, sier Lars Brockstedt Svendsen, partner i Sponsor Insight.

Svendsen viser til IRMs siste prognose for det norske medie- og reklamemarkedet der spesielt trykte medier sliter og tv ventes å ligge flatt. Med en omsetning på over 4,5 milliarder kroner er sponsing også en kanal som er større en tv-reklame målt i omsetning.

- Gjennom veksten i sponsormarkedet befester sponsing sin posisjon som den nest største mediekanalen i Norge etter digitale medier (inkl. mobil), sier Brocksted Svendsen.

Han sier sponsing som mediekanal har hatt kontinuerlig vekst i Norge siden målingene startet i 2009, en utvikling han også ser internasjonalt og han tror veksten kommer til å fortsette inneværende år.

Les også: Tror på fire sponsor-milliarder

Prognosen for 2017 tilsier en videre vekst på 4,1 prosent i 2017 og en omsetning som dermed nærmer seg fem milliarder kroner med stormskritt.

Sponsor Insight anslår sponsormarkedet i år til 4,8 milliarder kroner og det er en vekst på hele 1,5 milliarder kroner siden 2009.

Størst økning ligger det an til å bli innenfor kultur med en økning på 5,5 % sammenlignet med 2016. Dette oppsvinget kommer etter at kultur har vært taperen på sponsormarkedet de siste to årene.

- Veksten fortsetter

Lars Brocksted Svendsen, partner i Sponsor Insight, kan fortelle at veksten i sponsormarkedet fortsetter. - Dette forteller oss at sponsing er mindre konjunkturavhengig enn andre kanaler, og at norske bedrifter ser på sponsing som et viktig verktøy i sin markedskommunikasjon, sier han.

Bryter en opp sponsormarkedet på de ulike kanalene fikker en at festivalmarkedet vokser for andre året på rad og har den høyeste veksten i sponsorinntekter med nesten syv prosent i 2016. Videre har sosiomarkedet økt sine sponsorinntekter med nesten fire proset. Fotball på sin side har en stabil vekst på 2,8% i 2016.  

Her ser du utviklingen i sponsormarkedet de siste fem årene samt med prognosen for 2017. Alle tall i MNOK. 

Kanal 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017e
Sponsing   3.588 3.805 4.017 4.136 4.322 4.466 4.622 4.810