Det tok over 70 år før varemerket «Potetgull» ble registrert. Men da var begrepet allerede en gjengs betegnelse på sprøstekte potetflak, mener Orkla.
Og siden potetgull er alminnelig brukt i befolkningen som en betegnelse på potetchips, så er det fritt fram for alle som vil å bruke det på sine produkter, hevder Orkla.
- Synonyme begreper
- Vi har en undersøkelse som viser at tre fjerdedeler av befolkningen mener potetgull og potetchips er synonyme begreper, sa Orklas prosessfullmektig, Ida Elisabeth Gjessing, i Borgarting lagmannsrett tirsdag.
Det norske matvarekonsernet møtte på ny Maarud i retten for å skaffe seg rettslig ryggdekning til å bruke begrepet potetgull om sine egne potetprodukter.
Lagmannsretten har satt av tre dager til behandlingen av anken etter dommen i Oslo tingrett i fjor høst. Kjernespørsmålene er hvorvidt varemerkeregistreringen i 2010 var gyldig etter loven og om varemerket er blitt et alminnelig begrep som følge av produsentens handlinger eller passivitet.
- Alminnelige ord skal ikke kunne monopoliseres av næringsdrivende, sa Gjessing.
Maarud kan ha ventet for lenge med å registrere varemerket, i og med at selskapet først søkte Patentstyret i 2009. Selskapet har uansett gjort for lite for å innarbeide Potetgull i befolkningen som et særskilt kjennetegn for potetflak fra Maarud, mener Orkla.
Gjessing nærmest harselerte med motpartens framstilling i retten av Maarud potetgull som noe nær en del av den norske kulturarven. Det har nemlig liten eller ingen betydning om potetgull på et eller annet tidspunkt i historien var ensbetydende med potetflak fra Maarud, framholdt Gjessing.
- Det er registreringstidspunktet som er det eneste relevante tidspunktet, ikke 1936 eller 1960-tallet, sa hun, med henvisning til motpartens redegjørelse for etableringen av og veksten til Maaruds Potetgull.
Medfullmektig Yngve Øyehaug Opsvik brukte en hel time på å gjennomgå utdrag fra utallige kilder, hvor det framgår at potetgull blir brukt som generell betegnelse på potetchips, blant annet ordbøker, oversettelser, skjønnslitteratur, dikt og sosiale medier.
- Dette er ikke spredte enkelteksempler, men uttrykk for en fast, språklig praksis, sa Opsvik.
- Denne saken er ikke en kuriositet eller en ubetydelighet, slik man kanskje kan få inntrykk av at noen synes. Dette er blodig alvor, fordi Orkla går rett i strupen på hovedkonkurrenten, sa advokat Steinar Lie, som representerer Maarud.
- Det står store penger på spill, og denne saken kan få store konsekvenser for begge parter, men med motsatt fortegn, sa han.
I dag er markedet for potetsnacks på snaut halvannen milliard kroner årlig. Maaruds potetgullvarianter har omtrent en tredel av markedet. Potetgull alene utgjør i dag 45 prosent av Maaruds fortjeneste, og noe mindre av selskapets samlede omsetning.
Det 80 år gamle varemerket ble etablert på Maarud gård I Sør-Odal, og var en del av den løpende gründervirksomheten som fant sted på gården i mellomkrigstiden. Gården hadde så å si monopol i flere påfølgende tiår, før andre produsenter kom på banen da markedet vokste raskt parallelt med TV-tittingen i norske hjem.
- Potetgull er selve identiteten til Maarud. Potetgull er Maaruds sjel, sa Lie
Kommentér