Regjeringen foreslår endringer i markedsføringsloven for å styrke forbrukervernet. Det kommer frem i en melding lagt ut på regjeringens nettsider. Forslaget til endringer sendes på høring i dag med svarfrist 28 . november.
- Regjeringen er opptatt av at vi skal ha et sterkt forbrukervern i Norge. Det er viktig både for forbrukerne og for alle de næringsdrivende som ønsker å overholde reglene, sier forbrukerminister Solveig Horne (FrP).
Vil ha flere vedtak
Det er avgjørende at forbrukermyndighetene raskt og effektivt kan gripe innpå lovstridige forretningsmetoder som virker negativt både på konkurransen i markedet og for forbrukerne. Derfor foreslår vi nå endringer i markedsføringsloven
Forbrukerombudets primæroppgave er å sikre at næringsdrivende overholder regler som skal beskytte forbrukerne. I det nye forslaget til regjeringen styrkes denne rollen og det åpnes for at ombudet skal kunne treffe vedtak og ilegge bøter i flere saker enn før.
I dag må Forbrukerombudet innledende forhandlinger med et selskap som driver med «villedende opplysninger eller forsøker å presse forbrukeren til å betale tvilsomme krav» og deretter sende saken til Markedsrådet. Mens forhandlinger pågår, kan den næringsdrivende fortsette å bryte forbrukervernreglene uten særlig risiko. Dette blir det nå slutt med, hvis regjeringens forslag til endringer i markedsføringsloven blir vedtatt.
Foreslår navneendring
Regjeringen ønsker også å tydeliggjøre Forbrukerombudets og Forbrukerrådets roller. Mange har ikke klart for seg hva som er forskjellen på disse to organene. Forbrukerombudet er et tilsyn som passer på at næringsdrivende følger markedsføringsloven. Forbrukerrådet er forbrukernes interesseorganisasjon, og de mekler i tvister mellom næringsdrivende og forbrukere.
Siden Forbrukerombudets hovedoppgave er å føre tilsyn er ikke ombud et dekkende navn.
- Regjeringen foreslår derfor å endre Forbrukerombudets navn. Vi har ikke konkludert med hva det skal hete, men to forslag som vi lanserer i høringsnotatet er Forbrukertilsynet eller Markedsføringstilsynet, sier Horne.
Kommentér