Lørdagens fotball-smell mot Aserbajdsjan ble en ny norsk nedtur i det norske landslagets forsøk på å kvalifisere seg til VM og et samlet kommentatorkorps krever nå landslagstrener Per Mathias Høgmos avgang. 

I kveld er det ny skjebnekamp mot San Marino i noe som kan bli Høgmos aller siste kamp som norsk landslagssjef i fotball. En av den norske fotballens aller viktigste støttespillere er hovedsponsor Bama og sponsoransvarlig Odd-Bjørn Hjelmeset understreker at Bama er en langsiktig sponsor av fotballen som breddeidrett – ikke bare av landslaget for menn.

- Bama har vært en sentral aktør i norsk fotball i 24 år. Vi har opplevd både hyggelige dager og dårlige dager. Det er viktig for Bama å formidle at vi ikke bare sponser de store gutta - vi er inne på de andre landslagene også, og ikke minst på breddefotballen, sier den tidligere landslagsløperen i langerenn, Odd-Bjørn Hjelmeset.

- De tørker blod, svette og tårer
Selv om Bama og Hjelmeset selvfølgelig også ønsker gode resultater, synes de det er vanskelig å kritisere laget.

- Det er jo litt vanskelig, for disse guttene gir alt. De trener og tørker blod, svette og tårer. Også hører jeg at du sier det er for dårlig. Det er sikkert mange andre som også synes det er for dårlig. Men det er vanskelig å sette fingeren på hva som er dårlig. Det er utrolig leit at de ikke får det til, det er ikke noe jeg ønsker mer enn at de skal få brukt de kunnskapene de har til å komme seg til et mesterskap, sier Hjelmeset.

- Gjør disse resultatene at dere vurderer sponsoravtalen?

- Alle sponsoravtaler blir jo vurdert. Vi skal huske at bare for ett år siden spilte Norge med fulle tribuner mot Ungarn, og da var det et ordentlig trøkk. Så greide vi ikke å kvalifisere til EM den gangen, men vi må ikke slakte alle bare fordi at de ikke fikk det til, sier han og understreker at Bama har tett dialog med Norges Fotballforbund.

Seerne svikter
421.000 så lørdagens kamp på Max. Det er 230.000 færre enn da VM-kvaliken startet i september.

Les også: 230.000 seere har hoppet av landslagsnedturen

Hjelmeset trekker frem satsingen på det de kaller et nytt inspirasjons- og kunnskapskonsept «Eat, Move Sleep» som Bama har lansert sammen med fotballforbundet, som det aller viktigste punktet i sponsoravtalen med Norges Fotballforbund nå.

- Det ligger mye folkehelse i å spise, bevege seg og å sove. Fotballforbundet har 400.000 medlemmer, og over 100.000 frivillige jobber i Norges langstrakte land. Det er der vi er viktige, sier han. 

Sponsoransvarlig i Bama:

Hovedsponsor Bama vil ikke slakte herre-landslaget, men skulle ønske at de lyktes mer. - Det er ikke noe jeg ønsker mer, sier sponsoransvarlig Odd-Bjørn Hjelmeset i Bama.

Sponsornestor: - Orket ikke se på
En nestor i sponsorverden er Jacob Lund, som er tidligere sponsorsjef i DNB. Han understreker at man ikke kan bli overrasket over at Norge ikke ser ut til å kvalifisere seg til VM i 2018.

- Husk at Norge ikke har vært i et VM-sluttspill siden 2000. Men sponsorene har vært der. Det at Norge ikke har kvalifisert seg til VM i 2018 kan derfor ikke være noen bombe. De to sluttspillene vi har gått videre har vært unntaket heller enn regelen. Den gangen hadde vi Drillo som trener og hans mannskap. Nå har vi verken mannskapet eller treneren til å nå de målene vi har satt oss, sier Lund til Kampanje.

Men han innrømmer at han håper likevel.

- Det er så jævlig å gå med det håpet hele tiden, at de skal lykkes. Og det er Fotballforbundet som skaper de forventningene, sier han.

Berømmer Bama-sjefen
Jacob Lund berømmer Bama som en sponsor som har fått mye ut av sitt sponsorat.

- Sponsoravtalen har de utnyttet til fulle. All kred til konserndirektør Stein Rune Flaen, som har spilt en aktiv rolle. Bama har hatt veldig god profileringsarena gjennom «Fem om dagen», spillerne har brukt produktet på banen og til og med på kamper, så de har fått ganske mye effekt av det. Ja, Bama er kanskje den sponsoren som har greid å utvikle fotballkonsepter best, tror han.

- Taper Bama noe på at det ikke går så bra med landslaget nå?

- Nei, det er liten sammenheng mellom negative prestasjoner i en idrett og sponsorat. Sponsing handler om volum, seere og lesere. Hvor mange mennesker som nås gjennom sponsingen og hvor mange man får kontakt med, sier Lund.

- Men da må jo de lave seertallene være uheldige?

- Folk er forbanna og vil ikke mer. Jeg slo selv over på Dagsrevyen og Lottotrekningen på lørdag. Jeg orket ikke se på de greiene, sier Lund.

I tillegg til fallende seertall på tv-kanalene så ser også publikum til å utebli foran kveldens kamp på San Marino. Men konstituert generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kai-Erik Arstad frykter ikke at manglende resultater ødelegger for sponsorinntektene fremover. 

- Vi har at bunnsolid produkt i norsk fotball, som handler om mye mer enn herrelandslaget. Vi har langsiktige, kommersielle avtaler med sponsorer som får mye igjen fra norsk fotball, sier Erstad til Aftenposten