En ny befolkningsundersøkelse om penge- og dataspillproblemer i Norge ble lagt fram av Lotteritilsynet i Oslo i torsdag - med blant andre kulturminister Linda Hofstad Helleland på tilhørerbenken.

Lotteritilsynets direktør Atle Hamar brukte mye tid på å snakke om de utenlandske spillgigantenes slagkraft i reklamemarkedet. For selv om pengespillene ifølge myndighetene er ulovlig i Norge, bruker aktørene sine enorme finansielle muskler på reklame av sine ulike typer pengespill.

Ifølge Medietilsynet har utenlandsk pengespillreklame på norsk tv økt fra 423 millioner kroner i 2014 til 609 millioner i 2015.

- Fra 2013 til 2015 ble antallet tv-reklamevisninger for utenlandske pengespill mer enn doblet. I 2015 hadde pengespillselskapene daglig mer enn 1.500 reklamevisninger i døgnet, som vil si 62 i timen i snitt, sier Hamar.

Les også: Utenlandsk pengespillreklame mer enn doblet på to år

- Respekterer ikke reglene
Markedsføring av spill er i dag ulovlig for alle andre aktører enn Norsk Tipping, men via internasjonale nettsteder og tv-kanaler som sender fra utlandet har de internasjonale spillgigantene funnet en bakdør inn på det norske markedet. Hamar går i går hardt ut mot spillselskapene.

- I Storbritannia respekterer spillselskapene regelen om at spill ikke skal markedsføres på tv før etter klokken 21.00. Men når de retter reklamen mot Norge så respekterer de ikke dette, sier Lotteritilsynets direktør.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Langer ut: - Hvorfor kan ikke utenlandske spillselskap, som gjerne vil ha lisens i Norge, oppføre seg litt mer skikkelig og respektere norsk lovgivning, spør direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Varsler flere tilsynssaker
Nå varsler han tøffere virkemidler mot aktørene og ikke minst spillselskapenes mange ambassadører.

- Vi kommer til å skifte gir og øke innsatsen i 2016 og 2017. Vi kommer til å gå lengre enn tidlige i å informere folk om hva som er tillatt og hva som ikke er lov. Vi kommer utover høsten til å øke trykket i tilsynssaker, sier Hamar.

Hamar mener ambassadører kan være så mangt.

- Når vi snakker om spillselskapenes ambassadører, så snakker vi ikke bare om Tone Damli og John Arne Riise. Er du en ambassadør, så er du en medhjelper i å formidle pengespill. Er du en som driver nettsider, så går vi etter deg så lenge vi klarer å fange deg i Norge. Vi har tatt ned 40 nettsider som er rene formidlingskanaler eller salgskanaler for utenlandske betting-selskaper den siste tiden. Vi går på aktørene som er i Norge, sier han.

- Lettere med Google og Facebook
Lotteritilsynet forteller at det har vært lettere å samarbeide med Google og Facebook enn de internasjonale spillselskapene.

- Jeg synes det er interessant at vi gjennom dialog med amerikanske, globale selskaper som Facebook og Google, uten å fatte et eneste vedtak, blir hørt og respektert. Vi fortalte at det florerte med reklame for spill som er ulovlig i Norge, og de fjernet reklamen og ba oss varsle igjen hvis denne typen markedsføring dukker opp på nytt. Hvorfor kan ikke utenlandske spillselskap, som gjerne vil ha lisens i Norge, oppføre seg litt mer skikkelig og respektere norsk lovgivning, spør Hamar.

- Dette er symbolpolitikk
Den neste største, utenlandske spillaktøren, ComeOn, lusket inn i løvens hule  torsdag. I selskap med kulturminister Linda Hofstad Helleland, byråkrater fra Kulturdepartementet, representanter fra Norsk Tipping og andre organisasjoner, tok Country Manager Stian Røsvik Bjørstad i ComeOn plass på pressekonferansen.

ComeOn-representanen blåser av kritikken fra Lotteritilsynet. Hans dom over Lotteritilsynets pressekonferanse lyder slik:

- Dette vil ikke endre noe som helst. Dette er symbolpolitikk, sier Røsvik Bjørstad.

Han mener myndighetene resirkulerer gamle argumenter.

- Dette er det samme budskapet vi har hørt fra myndighetene i flere år, ja, helt siden daværende kulturminister Trond Giske startet sin første krig mot bettingselskapene, sier han.

- Ingen har brutt loven
ComeOn-sjefen sier de som selskap forholder seg til det britiske Ofcom-reglementet og at han mener at tv-konsernene Discovery og MTG gjør det samme når de formidler tv-reklamen på norske kanaler via London.

- Jeg tviler sterkt på at de ville bryte loven med overlegg. Svaret fra britiske myndigheter har vært det samme hver gang det kommer en henvendelse fra en norsk kulturminister. «Ingen har brutt loven». Norske myndigheter kan ikke endre andre nasjoners lover fordi man har andre tradisjoner i Norge, sier ComeOn-sjefen.

Men han reagerer på at Lotteritilsynets direktør Atle Hamar varsler tøffere tiltak overfor ambassadørene og andre aktører som samarbeider med spillselskapene.

- Det er grovt og stygt av Lotteritilsynet å angripe og forsøke å kriminalisere tredjeparten i denne striden. Jeg merker meg at Lotteritilsynet og andre hele tiden snakker om at man skal ta ambassadørene og reklamebyråene, men denne praksisen har ennå til gode å få støtte av utøvende eller dømmende makt.

 - Er du blitt mer bekymret etter dagens pressekonferanse?

- Nei, overhodet ikke!

Vil bruke 80 mill. på tv
Country Manager Stian Røsvik Bjørstad i ComeOn bekrefter overfor Kampanje at de i år bruker 80 millioner kroner netto på tv-reklame. Inkludert produksjonskostnader vil reklameinvesteringene i år havne på rundt 100 millioner kroner. Bare Unibet bruker mer penger.

- Vi har nok mer enn doblet vår reklameomsetning på tv siden 2013. Vi har nå det største og heftigste trykket vi har hatt på tv noensinne nå i sommer, sier han til Kampanje.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland merker seg at spillgigantene fortsetter å øke reklametrykket. Hun kan ikke gi noen garantier om at reklamen forsvinner fra norske tv-skjermer med det første.

- Men regjeringen jobber internasjonalt og vi er i dialog med Nederland og Storbritannia om regelverket som er knyttet til markedsføring av spill. Vi prøver å gjøre det vi kan og det skal vi fortsette med, sier kulturministeren til Kampanje.

- Vil komme med anbefalinger
Hun forteller at regjeringen kommer med en egen stortingsmelding om pengespillpolitikken før jul.

- I meldingen, som vi jobber med for fullt nå, vil vi komme med anbefalinger om en ønsket modell for pengespillpolitikken og jeg håper Stortinget blir enig om en løsning som kan bli stående i lang tid framover, sier Helleland til Kampanje.

 ComeOn varsler nå at selskapet vil be om et møte med kulturministeren.

- Vi ser at det er på tide at vi tar en prat med kulturministeren, slik at vi får belyst våre argumenter. Vi trodde det holdt med høringsuttalelser og deltagelse i den offentlige debatten, men det ser ikke slik ut. Kanskje bør alle seriøse utenlandske spillselskap gå samlet i møte med statsråden, sier Røsvik Bjørstad.