Adblock, annonsesvindel og programmatiske krumspring. Utfordringene står i kø for norske annonsører og denne uka var de samlet til årets største happening, Den Store Annonsørdagen, for å møte dem med samlet front.

Nordmenn skrur av annonsene på internett til en verdi på en kvart milliard kroner. Det betyr at annonsørene må finne nye måter å fange oppmerksomheten deres på. Mener ikke de samme annonsørene noe av årsaken til at folk har fått nok av nettannonsene? Hvor mye av skylden tar annonsørene for utviklingen som nå pågår?

Og hvor god kontroll har de egentlig over sine programmatiske medieinvesteringer? Ved utgangen av året vil 25 prosent av alle digitale reklamekjøp skje programmatisk, ifølge Delta Projects, men vet annonsørene hvor annonsene dukker opp? Og hvor mange av visningene er regelrett svindel?

Hele 23 prosent av annonsevisningene på web-tv skapes av både hackere og ny programvare som tar sikte på skape falske brukere og falske visningstall, ifølge tall Bloomberg News har fått tak på.

Vi stilte tre av Norges største og mest synlige annonsører, Telenor, DNB og Pepsi, til veggs.

Aina Lemoen Lunde, kreativ leder i DNB: Christian Træland, nordisk markedssjef i Pepsi: Helene Friis, digitalsjef i Telenor: