Matbransjens Faglige Utvalg (MFU), som skal påse at bransjen innretter seg etter forbudet mot markedsføring av usunn mat og drikke mot barn, har felt Galleberg og Coop Obs  for å ha opptrådt i strid med retningslinjene med en butikkaktivitet for isen Mr Freeze.

Aktiviteten bestod av produkter for salg, et sommermiljø med parasoll, solstol og ringspill, samt en utkledd figur som var med for å lage morsomme bilder sammen med barn. Det er særlig denne figuren som er i strid med forbudet, skriver MFU i vedtaket.

- Etter Utvalgets vurdering har bamsen et utseende som virker særlig appellerende til barn. Dessuten vil det å bli tatt bilde av sammen med Mr Freeze, være et virkemiddel som særlig appellerer til barn, skriver utvalget.

Galleberg avviser at bildene som ble tatt av barna vil bli brukt i ettertid og beklager at figuren har henvendt seg direkte til barn.

- Instruksene til byrået We Are Live er at de utelukkende skal henvende seg til myndige konsumenter og ikke direkte til barn. Hvis det har forekommet på OBS Lillestrøm at WAL henvendte seg direkte til barn ved utdeling av smaksprøver beklager vi dette på det sterkeste, skriver Galleberg i en kommentar i vedtaket.

Les også: Slik lurte Coop kaffehipsterne på Grünerløkka

Coop skriver at de legger stor vekt på at regelverket etterfølges:

- Saken har gitt oss anledning til å diskutere etterlevelse av reglene med butikken og leverandøren. Dette mener vi vil gjøre en forskjell i tiden som kommer.

Byråleder Herman Mueller Stormyr i byrået We Are Live har følgende kommentar til fellelsen:

- Vi i We Are Live er veldig opptatt av å forholde oss til gjeldene lover og regler når det gjelder markedsføring mot barn. I dette tilfellet toucher vi borte i en gråsone hvor varemerkets maskott her ble opplevd som særlig appellerende til barn. Det er viktig å påpeke at det ikke foregikk fotografering utover til intern dokumentasjon. Vi retter oss inn etter uttalelsen fra MFU og vil ved senere aktiviteter utlyse en større forsiktighet ved bruk av slike elementer.