På Den Store Annonsørdagen (DSAD) gikk finske Mikko Kotila på scenen for å advare norske annonsører mot det han mener er den største trusselen de står overfor i dag, nemlig «ad fraud» eller annonsesvindel i form av falske annonsevisninger.

- Dette kommer til å eksplodere for fullt i løpet av de nærmeste 6-12 månedene. Da vil sannheten komme ut, blant annet det faktum at halvparten av Googles inntekter kommer fra ad fraud, påstår Kotila.

Med ad fraud mener Kotila at annonsører betaler for at deres annonser plasseres på svindel-nettsider som er opprettet kun med ett formål; svindel. Han advarer mot at Google kan bli holdt ansvarlig i forbindelse med eventuelle rettssaker fra annonsører som er lurt.

Til daglig driver finske Mikko Kotila i tenketanken Botlab.io, som jobber for et «bedre, tryggere og sikrere internett». Han er også mannen som har utarbeidet en guide til annonsører om programmatic i regi av World Federation of Advertisers. Nå er han i Oslo i forbindelse med Den Store Annonsørdagen (DSAD)

- Større i omfang enn human trafficking
Kotila forteller til Kampanje at internasjonale tall viser at ad fraud nå er på andreplass over en liste hvor kriminalitetstyper som kan defineres som «organisert kriminalitet», er sammenlignet.

- Målt i penger ligger ad fraud til og med foran trafficking av mennesker på listen. Og ad fraud er ikke engang kriminelt! sier Kotila til Kampanje.

Han tror beløpet som annonsørene blir snytt for gjennom svindel som dette, bare vil øke. Ikke minst nå som programmatiske kjøp på tv også er på full fart inn i markedet.

- Nå som tv er inne i den programmatiske miksen, vil totalbeløpet for ad fraud ekspandere kraftig. Med mindre man gjør noe veldig raskt, kommer dette til å skje, spår han.  

- Annonsørene bryr seg
Han tror annonsørene virkelig bryr seg om problemstillingen, men at de kanskje ikke får de rette rådene for å få bukt med problemet.

- Når et mediebyrå har ansatt 100 «mobil-eksperter» vil selvfølgelig rådet være å plassere annonsekronene på mobil. Poenget mitt er at de har alt å vinne på at kunden er dum. De sier de skal «utdanne kunden». Men i virkeligheten «utdanne kunden til å lære hvor fantastiske vi er».  

Selv jobber Kotila etter et mål om «å gjøre verden til et bedre sted» og advarer mot å ikke ta ad fraud-trusselen alvorlig. Han har ett råd han vil trekke frem som det aller viktigste grepet annonsører bør ta.

- Gå til mediebyrået og finn ut hvor annonsene plasseres. Hvor blir pengene av og hva gjør dere med mine penger? Kanskje man frem til nå ikke har spurt de rette spørsmålene?