I kveld er det norgespremiere på James Bond-filmen Spectre, som er den 24. Bond-filmen som vises i norske kinosaler. Samarbeid med Bond-konsernet har for flere merker vist seg å være både lukrativt og definerende for merkevaren.

Kampanje har vært i kontakt med Omega-president Stephen Urquhart, som mener Bond-samarbeidet er viktig for merkevaren.

- Hvis du ser på James Bond som en karakter så betyr det mye å bli assosiert med han. Han er en mann som krever det beste, setter pris på stil og er avhengig av god kvalitet. Dette gjenspeiles i alt fra bilen han kjører til dressen han har på seg. Det at han velger et Omega-ur bekrefter omdømmet til produktet vårt, sier Urquhart.

Les mer her: Bare en myte at vi skriver manus i Bond-filmene

- De har vært pionerer
Bond-ekspert Morten Andreas Steingrimsen, forfatter av Den store boken om James Bond og redaktør for James Bond-magasinet, mener Bond-konsernet har vært pionerer når det gjelder å bruke produktplassering.

- Produktplassering har vært del av Bond-filmene siden tidenes morgen. I dag er som kjent produktplassering vanlig i både filmer og tv-serier, men på 1960-tallet var det ikke så vanlig praksis. Bond-skaperne var med andre ord pionerer på dette området. Allerede i Dr. No (1962) får flere brands god profilering, som for eksempel Rolex, det jamaicanske ølmerket Red Stripe Lager og dresser fra den London-baserte skredderen Anthony Sinclair.

Bond-ekspert: Morten Andreas Steingrimsen har skrevet bok om James Bond, og er redaktør i Bond-magasinet. Foto: Privat

- Broccoli-familien, som produserer Bond-filmene, har vært mer trofaste mot noen håndsfulle brands. Hovedsakelig er det fire brands som har vært med i flere ti år. Dette gjelder Aston Martin (med fra 1964), Bollinger (med fra 1973), Omega (med fra 1995) og Heineken (med fra 1997).

I tillegg til disse, får man se produktplassering for flere merker i den nye filmen.

- I den nye filmen får vi se alt fra Tom Ford, Sunspel, Jaguar Land Rover, Macallan Whisky, John Varvatos og Ghost til Persol.

- Derfor bruker ikke Bond Rolex
Bond-karakteren har gjennom årene har brukt alt fra Rolex, Breitling, Hamilton, Seiko og TAG Heuer, men har vært trofast mot Omega i 20 år.

Steingrimsen forklarer hvorfor Bond bruker Omega og ikke Rolex.

- Det var kostymedesigneren Lindy Hemming som innledet et samarbeid med Omega i forbindelse med Golden Eye (1995). Hemming følte Rolex hadde blitt litt harry, samtidig som hun observerte at mange i den britiske marinen brukte Omega. Med tanke på at Bond er kommandør i den britiske marinen, var Omega det riktige klokkemerket for agent 007, sier han.

Ikke tilfeldig: Det er ikke tilfeldig at James Bond bruker Omega og ikke Rolex-klokke. Foto: Omega

- I dag forbindes James Bond med Omega, og det er takket være et langsiktig og strategisk arbeid i 20 år. Dette er en link som er svært verdifull. Så lenge Omega fortsatt forblir en ettertraktet «high end»-klokke, delvis noe som det er passende for Bond-karakteren å bruke. Så lenge selskapet tilbyr god nok markedsføring, ser jeg ingen grunn til at Broccoli-familien skulle bytte ut Omega.

- Goldfinger var veiskille
Bond-eksperten sier videre at produktplasseringen har blitt mer profesjonalisert med årene.

– I starten var nok ikke produktplasseringen så profesjonalisert som den er i dag. Jeg tror nok heller ikke at alle brands helt forstod hvor effekten av produktplassering. Et veiskille får vi med Goldfinger (1964), den tredje Bond-filmen. I denne filmen får vi for første gang se agent 007 kjøre Aston Martin, nærmere bestemt en Aston Martin DB5-modell. Etter denne filmen eksploderte interessen for det britiske bilmerket.

Like etter Goldfinger-premieren startet Bond-skaperne å gjøre avtaler med en rekke selskaper om lisensiering av Bond-produkter. Et av disse selskapene var leketøysprodusenten Corgi, som produserer en modellbil av DB5. Leketøysbilen regnes som en av verdens mest solgte leketøy.

- DB5-modellen har i dag status som «the most famous car in the world» og Aston Martin kan se tilbake på et 50 år langt samarbeid med Bond-skaperne. Uten tvil en suksesshistorie. 

- Ikke alle betaler
Ifølge Steingrimsen er det svært varierende hva selskapene betaler for produktplassering i filmene; han mener Heineken har brukt flere millioner på den globale Bond-kampanjen som nylig er rullet ut, mens andre ikke betaler i det hele tatt.

- Det anslås at Heineken har brukt hele 100 millioner dollar på den globale Heineken-kampanjen, som nylig er rullet ut. Daniel Craig er frontfigur for kampanjen og medvirker også i den påkostede og morsomme reklamefilmen.

Filmen kan du se her:

- På grunn av de strenge alkoholreglene i Norge er det begrenset hva både Bollinger, Belvedere og Heineken kan gjøre i Norge. Men gjennom kreativ branding på eventer, ikke minst den norske Gallapremieren på Spectre, får disse brandsene likevel oppmkerksomhet også her hjemme. 

- Det som er interessant er at ikke alle brands betaler for synligheten. Et eksempel er den britiske skoprodusenten Crockett & Jones (C & J). Både i Skyfall og Spectre bruker Bond sko fra C & J. Skoene er visstnok med fordi at Daniel Craig fikk det kontraktfestet at Bond skal bruke britiske sko, og ikke sko fra Tom Ford. 

Ingen norske selskaper er med
- Produktplassering i Bond-filmene har økt jevnt og trutt siden 1960-tallet. De fleste av verdens største brands har hatt produktplassering i Bond-filmene, enten være seg Seiko, British Airways, Renault eller Sony Electronic. 

– Hva skal til for at en norsk annonsør skal få til et samarbeid?

- Til nå er det vel ingen norske brands som har hatt produktplassering i en Bond-film. Men det er eksempler på norske brands som har samarbeidet om annonsering. Jeg husker for eksempel at Maarud, både med GoldenEye (1995) og Tomorrow Never Dies (1997), faktisk hadde sitt eget Bond-potetgull! Agent 007 i Pierce Brosnans skikkelse preget posene.

- Jeg kan ikke tro noe annet enn at Maarud måtte ut med store summer for bruke offisielt artwork fra filmen på posene. I dag tror jeg noe liknende ville vært vanskelig å få til, på grunn av kostandene forbundet med dette. 

- Viktig for markedsføring av filmen
Steingrimsen mener at det ikke bare er merkene som tjener på Bond-samarbeidet.

- For Bond-skaperne er det svært viktig å få økt synlighet rundt den nye filmen. Uten partnere som Heineken, Sony, Jaguar Land Rover, Gillette, Omega, Bollinger og Belvedere ville den nye filmen ha fått langt mindre oppmerksomhet og «støy» i forbindelse med premieren.

Han legger til:

- For brandsene sin del får de sole seg i glansen av historiens lengstlevende og mest innbringende filmserie. Bond-serien har en tilhengerskare verden over som er veldig lukrativ. Det som er unikt med Bond er at filmene appellerer både til kvinner og menn i alle aldersgrupper.