De siste ukene har debatten om VGs satsing på innholdsmarkedsføring gjennom VG Partnerstudio og samarbeidet med Rema 1000 pågått med full styrke. Forrige uke ble Rema 1000-sponsede VG Familieliv klaget inn for Pressens faglige utvalg, og denne uken ble samme avis felt i PFU for den kommersielle reportasjen «En norsk tsunami» basert på den norske storfilmen «Bølgen».

Les mer: VG felles for content marketing-bølge

Det var i dette landskapet at konserndirektør annonse i Schibsted Norge, Per Håkon Fasting, som er tidligere kommersiell direktør i VG, etterlyste skryt av satsingen i et innlegg på Kampanje.

- Hvorfor er det ingen som hyller dette for godt pionérarbeid? Og hvorfor er det ingen som roser Rema 1000 for å tørre å ta i bruk en ny, innovativ markedsføringsmetode? spurte Fasting.

- Hvis VG ønsker å bli hyllet, bør en helomvending stå for tur, skriver PR-student og kommunikasjonsrådgiver i Trigger, Frida Marie Grande, i et svarinnlegg på Kampanje.

Reaksjonene kom nesten umiddelbart i form av kommentar i sosiale medier.

- Appellerer til markedsførerne
Ett døgn etter publisering mener konserndirektøren i Schibsted Norge at kritikerne er opptatt av en helt annen debatt enn den han har forsøkt å sette i gang.

- Mitt utgangspunkt er markedsføring, og det er det jeg har skrevet om, selv om det ikke er objektivt. Dette er et nytt verktøy i verktøykassa og er man opptatt av faget markedsføring og effekt og verdiskapning for kunden, er man automatisk interessert i å utforske nye ting, være nysgjerrig og ikke minst bli bedre kjent med og forstå de som faktisk er med og prøver nye ting, sier Fasting til Kampanje.

- Hva tenker du om reaksjonene på innlegget?

- De reaksjonene jeg har fått så langt er fra de samme menneskene som mener dette ødelegger den redaksjonelle integriteten til VG. Jeg prøver å appellere til de som er opptatt av markedsføringsfaget. Jeg må presisere at det er helt avgjørende og viktig at våre lesere oppfatter dette som kommersielt innhold og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. I det øyeblikket det ikke oppfattes på riktig måte, justerer vi det.

- Hvorfor tror du ikke markedsføringsbransjen har kommet VG til forsvar?

- Jeg tror det er fordi det var så mange skeptikere som kom så fort ut. Hele museumsvokterbransjen kom ut så raskt at det ikke var plass. Ideelt sett var det ikke jeg som skulle skrevet dette innlegget, men da ingen andre gjorde det, tok jeg ansvar.

- Super timing
Fasting sier han ikke forsøker å avvise diskusjonen om redaksjonell integritet.

- Det er en legitim diskusjon om dette er godt nok merket og om det kommer klart nok frem, og det er en legitim diskusjon om hvordan dette skal være lenger ned i veien. Det jeg savner er en diskusjon om markedsføringsfaget. Den bør det være noen som tar.

- Var timingen for innlegget dårlig, samme dag som VG ble felt i PFU for innholdsmarkedsføring?

- Det er super timing. Det er god oppmerksomhet rundt tematikken. Det er helt opplagt at man kan gjøre ting bedre og smartere. Jeg har prøvd å ytre meg i en markedsføringssammenheng. Nå blander også du debattene om markedsføring og merking.

- Har det blitt noe jubel, slik du etterspurte?

- Det har blitt mye jubel personlig til meg. Museumsvokterne ytrer seg offentlig, mens de som heier på at dette er en ny og spennende måte å gjøre ting på sier det mer direkte til meg.

Noe offentlig ros har det dog også blitt:

VG fortjener ros fordi de jobber for nye former å finansiere journalistikk på, og at de også satser på innholdsmarkedsføring. Der skal Schibstedsjefen få rett, skriver Pål Nisja-Wilhelmsen.

Også annonsørene er begeistret, ifølge Fasting:

- Vi har fått veldig gode resultater og det er en stor pågang fra store og små kunder som er nysgjerrige på dette, så responsen fra markedet er svært god.