Det er ikke lenge siden Norwegian valgte M&C Saatchi som nytt reklamebyrå for hele selskapet. Nå snur markedsdirektør Stine Steffensen Børke på flisa og avslutter samarbeidet med det svenske byrået og starte jakten på et nytt, nordisk reklamebyrå og gjerne nærmere selskapets hovedkontor på Fornebu.

Les også: Slår opp med Kitchen

Norske reklamebyråer får dermed en ny sjanse til å vinne tilbake flyselskapet Norwegian etter at Kitchen tapte kunden i 2014.

- Norwegian er inne i en spennende vekstperiode hvor vi stadig lanserer nye ruter til nye destinasjoner i Europa, USA, Karibien og Asia. Den positive utviklingen gjør at vi har behov for å bygge kjennskap til Norwegian i stadig flere og nye markeder, noe som stiller helt nye krav til oss og til våre byråer. Et naturlig neste steg er å utvikle mer av vår betalte kommunikasjon regionalt, for å sikre at vi er like effektive og relevante i New York og Oslo som i Malaga og Bangkok, sier markedsdirektør Stine Steffensen Børke.

Endrer på reklamestrategi
Dermed forlater Norwegian strategien om felles kommunikasjonsløsninger på tvers av markeder. Nå skal det jobbes bedre regionalt og lokalt. 2,5 millioner passasjerer valgte Norwegian i august, en økning på ni prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Steffensen Børke sier markedsføringsjobben til Norwegian har endret karakter og at Norden skiller seg fra resten av verden som marked. I Norge har for eksempel Norwegian en markedsandel på rundt 40 prosent, mens man som selskap er i en helt annen fase i resten av Europa og USA.

- Vi vokser fort og vi vokser mest ute. I løpet av det siste halvannet året har vi derfor sett at vi må jobbe mye mer lokalt og regionalt i land som USA og England hvor vi har en betydelig satsing. Det samme gjelder også Spania. Vi ser at vi må være nærmere markedene og gjøre jobben lokalt.  I Norden er konkurransesituasjonen ganske lik og her er det naturlig å tenke på Norden som ett marked, sier Steffensen Børke.

Trøsten til M&C Saatchi er at Norwegian som i dag tilbyr over 400 ruter til mer enn 130 destinasjoner, fortsetter med byrået i Storbritannia, USA og Spania.

- Vi inngår avtaler med Saatchi i Madrid og London og etter hvert New York, sier hun.

- Tjent med flere reklamebyråer

Markedsdirektør Stine Steffensen Børke i Norwegian mener det ikke var et feilgrep å gi hele jobben til M&C Saatchi i Stockholm for halvannet år siden. - Det var riktig for å stramme profilen og identiteten internasjonalt, men med veksten vi nå har, blir det en for stor jobb å legge alle eggene i en kurv. Vi er mer tjent med å ha en portefølje av samarbeidspartnere.

Snakker med tre-fire byråer
Når det gjelder det nordiske markedet sier Steffensen Børke at man ikke vil kjøre noen ny pitsj.

- Nei, det er ikke så lenge siden vi gjennomførte dette. Vi styrer unna de byråene som jobber med konkurrentene, og så er vi på jakt etter de som har et nordisk fotavtrykk. Vi har en god oversikt over hvem det kan være. Vi går nå i samtaler med flere av dem vi snakket med på slutten av 2013 og 2014, sier hun.

- Hvor mange byråer er det snakk om?

- Tre-fire stykker, sier hun.

- Kan du si hvem dette er?

- Nei, det ønsker jeg ikke.

- Er dere misfornøyde med den jobben M&C Saatchi har gjort det siste halvannet året?

- De har bidratt med å løfte oss betydelig fra å gå fra en norsk merkvare til en global aktør. De har fått opp kvalitetsuttrykket vårt og funnet løsninger som fungere på tvers av markedet. I tillegg har de hjulpet Norwegian med å ta en posisjon som vi kan jobbe videre på. Nå ønsker vi å fornye oss på kreativitet og det som treffer Norden spesifikt, sier hun.

- Kunne ikke M&C Saatchi gjort dette?

- Det kunne de, men nå ønsker vi å prøve noen andre og finne en annen konstellasjon. Dette gir oss mer konkurransekraft i forhold til å ha en portefølje av byråer. Vi har blitt så store i en internasjonal sammenheng, at det å binde seg til én aktør ikke føles helt riktig, sier Steffensen-Børke.

- Hvor stort er oppdraget?

- I kroner og øre er det litt tidlig å si, men dette er bransje som krever daglig tilstedeværelse og løsninger som går på både det taktiske og posisjoneringsbiten. Vi trenger et byrå som har det maskineriet som skal til for å følge det tempoet et selskapet som Norwegian har, sier hun.

M&C Saatchi’s produksjonsbyrå partner Spalsh og mediebyrået Vizeum blir ikke berørt av endingene.