Tidligere denne uka lanserte Plan nettkampanjen «Min lov», som skal sette fokues på overgrep mot jenter i skolen. 

Les mer her: Plan vil provosere med barnebrud-oppfølger 

- Vi tar i bruk alle tilgjengelige digitale kanaler og sterke bilder for å få folk til å reagere og engasjere seg. Internett har gitt oss en unik mulighet til å synliggjøre omfanget av vold og overgrep mot skolejenter, sier Siv Meisingseht, kommunikasjonssjef i Plan.

For å illustrere hva som foregår i det skjulte har Plan tatt arrangerte bilder gjennom overvåkningskameraer. Bildene blir spredt gjennom alle typer tradisjonelle og nye mediekanaler som Facebook, Instagram, Snapchat, Buzzfeed, Tripadvisor, Tinder, blogger og nettaviser. 

- På Tinder har vi skapt en profil av en tilsynelatende normal jente, men hvor man på bilde nummer to ser at jenta er utsatt for vold, og på bilde nummer tre får budskapet om jenter som blir utsatt for overgrep i skolen. 

Tidligere denne uka skrev Kampanje at Lars Erling Olsen, professor ved Markedshøyskolen, var skeptisk til fremgangsmåten men mente mål kunne hellige middel når det var snakk om å spre viktige budskap.

Annet standpunkt: Professor ved Markedshøyskolen, Lars Erling Olsen, mener mål kan hellige middel i enkelte tilfeller. - Jeg er i utgangspunktet skeptisk til alle kampanjer som skjuler formål og avsender, det er mitt utgangspunkt. Men så er det sånn at dette er en stor og viktig sak hvor man kan spørre om mål helliger midler. For å få effekten man er ute etter må man ha et overraskelsesmoment, sier han til Kampanje. 

Les mer her: Skeptisk til skjult Tinder-markedsføring 

BI-professor Peggy Brønn er uenig med Olsen.  

- Det er under ingen omstendigheter greit at en annonsør, selv en veldedig organisasjon, gjemmer identiteten sin fra forbrukere eller følgere. Det er å lure folk, sier hun. 

- Plan har et godt budskap og temaet de jobber med er utrolig viktig, men det er noe galt når vi tror vi må lyve til folk og sjokkere dem for å få dem til å bry seg. Folk bryr seg om slikt uansett, og byråer må gjøre en bedre jobb for å motivere folk til å handle. Lyve og sjokkere gir umiddelbar, men ikke langvarig effekt.

- Plan kunne ha hørt på reaksjonene de fikk sist
Brønn var svært kritisk til fremgangsmåten Plan brukte i kampanjen «Theas bryllup». «Thea» var en fiktiv 12-åring som blogget om sitt forestående bryllup med en langt eldre mann. I forbindelse med publiseringen skrev Brønn i en kronikk at det var høyt problematisk at Thea var en fiktiv person med en fiktiv blogg, og at mål aldri helliger midler selv når det er et viktig budskap som skal kommuniseres.

Også denne gangen har Plan brukt fiktive profiler for å nå frem med sin markedsføring. Organisasjonen har blant annet opprettet en falsk Tinder-profil.

BI-professoren er overrasket over at Plan ikke har hørt på reaksjonene som kom ved forrige kampanje.

- Plan kunne ha hørt på reaksjonene de fikk sist. Dette er andre gangen denne problemstillingen har kommet opp med Plan, og hver gang finner de på unnskyldninger for å ikke deale med dette.

- Hva gjør slike PR-stunt med merkevaren Tinder?

- Tinder sliter med å stoppe denne typen aktivitet. Det skader kredibiliteten deres, og seriøse brukere vil etter hvert slutte å bruke det om det skjer for mye.

- Vi er overrasket over reaksjonen hennes
Meisingseth mener Brønn ikke har satt seg godt nok inn i kampanjen.

- Vårt stunt på Tinder er bare en liten del av en stor kampanje, og det er kun to bilder som illustrerer problemet som ikke er merket med avsender, men vi er åpne om at vi står bak inne på profilen. Gjennom hele kampanjen viser vi at det er Plan som står bak og har ikke hatt overraskelse som noe stort moment. Vi skulle ønske at BI-professoren hadde satt seg bedre inn i kampanjen før hun fyrer løs med kritikk på denne måten. 

Meisingseth er overrasket over Brønns reaksjon, da hun mener årets kampanje skiller seg vesentlig fra «Theas bryllup»-kampanjen.

- Denne aksjonen er ganske annerledes fra fjorårets kampanje der bloggen var et overraskelsesmoment. I årets aksjon er vi åpne med at Plan står bak aksjonen i alle flater, så vi er overrasket over at Peggy Brønn hevder at vi skjuler at vi står bak.

Hun utdyper: 

- Aksjonen «Min lov» skal åpne verdens øyne for at mer enn 300.000 jenter utsettes for overgrep i skolen hvert eneste døgn. Derfor har vi delt sterke bilder som illustrerer hvor omfattende problemet faktisk er - på alle slags digitale kanaler og vi deler dem i sanntid - fire i sekundet. For å nå ut til flest mulig, har vi tilpasset innholdet til hver enkelt digital kanals egenart og vi har tatt i bruk en rekke utradisjonelle medieflater som Minecraft, Tinder, Tripadvisor, Playbuzz og mange flere. 

Brønn på sin side mener det er andre virkemidler som kan skape like god sjokk-effekt hos brukeren som falske profiler.

- Plan kunne brukt faktiske historier, for eksempel, eller kommet med ny, faktabasert informasjon hvor folk kan sjekke kilden. Plan kunne ha brukt en talsperson som har blitt misbrukt på skolen, men som ingen hadde trodd kunne komme i den situasjonen, som eksempel i stedet. Med så mange gode, kreative hoder som Norge har, bør det være mulig å komme opp med en strategi som ikke innebærer å lure folk.

- Skiller seg fra SOS Barnebyer-kampanjen
SOS Barnebyer fikk enorm oppmerksomhet for sitt PR-stunt i februar i fjor. Flere husker nok videoen der 11 år gamle Johannes satt alene på en busstasjon i Oslo og frøs. Forbipasserendes reaksjoner på at gutten satt alene ble tatt opp med skjult kamera, og senere klippet sammen til en video. Videoen ble skrevet om i en rekke utenlandske medier, blant annet Huffington post, og har nå over 19 millioner visninger på Youtube.

Brønn mener at denne kampanjen minner om Plans, men at forskjellen er at SOS Barnebyer rammer inn kampanjen som et eksperiment.

– Når folk blir lurt er det noen som tar opp rekasjonene deres, og dette blir sagt i videoen.

- Som seer blir vi ikke lurt til å tro at det er en ekte sak. Folk som hjalp barnet ble lurt, men jeg ser for meg at de ble fortalt etterpå at de var en del av et eksperiment. Da kampanjen ble sendt til publikum var ikke avsenderen gjemt. Når det er sagt er det flere etiske problemstillinger som må vurderes når man gjør slike eksperimenter også.