Et av Norges sterkeste merkevarer, er sjokolade- og kjeks produsenten Freia. Med flaggskipet Freia Melkesjokolade og knallsterke Kvikk Lunsj hakk i hæl, skulle man tro at alt går på skinner for den etterhvert amerikansk-eide sjokoladeprodusenten.

- Vi fikk tilbakemelding fra forbrukerne om at vi hadde en veldig bred portefølje, men at denne ikke var så helhetlig, og manglet edel avsenderidentitet. Så da fant vi tilbake til et prosjekt for å finne tilbake til den identiteten og for å finne tilbake til et mer helhetlig designuttrykk på tvers.  Det vet vi vil gjøre folk trygge på å prøve nyheter, sier markedssjef Nina Skotte i Freia.

Nå er Freia femte navn på listen over kandidater til prisen «Årets Markedsfører 2014».

Se hele intervjuet med Freia her:

Blant grepene Freia tok for å få et mer helhetlig uttrykk, var å styrke avsenderidentiteten med Freia-logo på nesten alle produkter. De kjørte også kampanjen Gullbiten for Freia Melkesjokolade og kampanjen «Verdens fineste fotturer». Med stort hell.

Omdømmesmell
Men alt er ikke gull og grønne skoger for den 108 år gamle merkevaren. Denne våren opplevde Freia en storm på sosiale medier etter at de ønsket at forbrukere skulle dele sine nære øyeblikk i kampanjen #detnære. Da det kom frem at det var lagt på et filter der upassende ord ikke kunne legges inn, eksploderte kampanjen i sosiale medier.

Les også: SoMe-smell for Freia

Les også: - Fansen driter i dette

Les også: - Åpenbart ting vi kunne gjort bedre

Men Freia synes det er for tidlig å svare på om noe burde vært gjort annerledes i kampanjen.

- Det er litt tidlig for oss å gå i detaljer om det. Vi skal helt sikker dele masse av det vi har lært av dette, men vi må få litt tid på oss til å evaluere ordentlig først, sier Nina Skotte.

- Mer effektiv bruk av markedsmidlene
Når reposisjoneringsjobben til Freia er vel i havn, håper både Skotte og markedsdirektør Anders Tofte Wilhelmsen at investeringene vil lønne seg.

- Vi har gjort den store rebrandingprosjektet vårt for å styrke oss i framtida med en felles identitet, men kanskje også få en mer effektiv bruk av markedsmidlene på tvers av de kategoriene vi er en del av, sier markedsdirektør Anders Tofte Wilhelmsen i Freia.

Tidligere denne uken kunne Kampanje melde at Freia også er nominert til Århundrets markedsfører, sammen med fire andre finalister. Det er SMFB som er reklamebyrået til Freia, mens Vizeum er mediebyrå-forbindelse.

Les også: Kan bli århundrets markedsfører

Tidligere denne uken ble den fjerde shortlist-kandidaten kjent, det var Plan Norge. I forrige uke ble de tre første shortlist-kandidatene kjent; det var Netcom, Volkswagen og Storebrand. Det gjenstår én siste kandidat til prisen, og dette navnet slippes tidlig neste uke.

Les også: - Største PR-kampanjen i norgeshistorien

Les også: Storebrand måtte endre reklamen

Les også: Volkswagen kan bli Årets Markedsfører

Les også: Netcom kan bli Årets Markedsfører

Det er Kampanje i samarbeid med Markedsforbundet og Markedsføringsforeningen i Oslo som deler ut prisen «Årets Markedsfører», og i år skjer utdelingen på Norwegian Marketing Summit den 12. mai i år.

I fjor var det SAS som ble «Årets Markedsfører», blant annet på grunn av den store snuoperasjonen flyselskapet hadde gjennomført i 2013. Reisen fra å være et flyselskap på konkursens rand til å snu pilene til å peke oppover.

Les også: Her er Årets Markedsfører

Tidligere vinnere:
2013: SAS
2012: Lebara (MyCall)
2010: DNB
2009: Kari Traa
2008: RiksTV
2007: Moods of Norway
2006: Norwegian
2005: Stabburet
2004: Coop Norge
2003: Netcom
2002: Rema 1000
2001: Byggmakker
2000: Dinamo Norge