Få har blitt offer for like hard skyts under mediedagene i Bergen som Google og Facebook. De to mediegigantene tar enorme jafs av annonsekaken, men betaler ikke skatt av dette i Norge.
- Det er tragisk at Facebook og Google ruller innover landet uten hverken å betale skatt eller bruke fem øre på journalistikk, sa Schibsted-direktør Didrik Munch allerede på mediedagenes første sesjon i møte med kulturminister Thorhild Widvey.
Les også: Vil skattelegge Google og Facebook
Tidligere på dagen lanserte Arbeiderpartiet et forslag om å utrede muligheter for å skattelegge aktører som Facebook og Google for å bruke pengene på journalistikk.
Forslaget ble tatt godt i mot av Medie-Norge, men ikke overraskende er de langt mer kjølige i Google. Nordisk kommunikasjonssjef Christine Sørensen kommenterer forslaget slik overfor Kampanje:
- Det blir hypotetisk. Vi betaler skatt som vi skal.
Hun mener likevel selskapet engasjerer seg i medienes fremtid.
- Vi har nylig lansert Digital News Initiative og mener innovasjon og samarbeid er en bedre vei enn lovgivning.
Digital News Initiative er et trenings- og analyseprogram for mediehus som tar sikte på å gjøre mediene mer innovative og finne nye inntektsstrømmer. Som en del av programmet har Google opprettet et fond på 150 millioner euro som fordelt på tre år skal stimulere til nettopp dette.
Sørensen ønsker ikke å kommentere fiendebildet som males av Google.
- Det kan ikke vi si noe om, vi lager ikke innhold, men det er ikke vår opplevelse. Vi vil fremme innovasjon og partnerskap.
- Ønsker dere å støtte opp om journalistikk økonomisk?
- Vi gjør det med Digital News Initiative. Vi har opprettet et fond på 150 millioner euro, som vi mener er en del penger.
Jarle Møen, professor i økonomi ved NHH og nestleder i Senter for skatteforskning, sier til Aftenposten at Arbeiderpartiets forslag kan være komplisert å gjennomføre i praksis.
- Dette er en vanskelig og viktig problemstilling som både Skatteetaten og Finansdepartementet følger nøye. Det foregår også utredningsarbeid i regi av OECD, sier han til Aftenposten.
- I en del tilfeller må vi akseptere at nye globale aktører driver tjenesteeksport til Norge uten annen tilstedeværelse enn på internett. Da er det ikke åpenbart at Norge har noen beskatningsrett til deres fortjeneste.
Kommentér