Nylig kunne Finansavisen melde at også Voice Norge, eieren av Match, Boys of Europe, Vic og Jean Paul, vil ta en bit av den norske netthandelen, som i 2017 utgjorde 105 milliarder kroner.

De har som mål å åpne flere nettbutikker i 2018. Dermed følger Voice Norge etter de nordiske kleskjempene H&M og Varner-gruppen, som i lengre tid har rustet seg for kamp på nettet – en beinhard kamp med utenlandske aktører som Zalando, som i 2017 hadde en eventyrlig omsetningsvekst på hele 22, 2 prosent.

Les også: H&M slipper tall for nettsalg for første gang

Les også: Netthandelsgigant tester ut stemmesøk med Google – men usikker på eget kjønn

Kampanje har i flere saker omtalt Varner-gruppens nettsatsing, hvor de blant annet har opprettet Varner Digital Business, en avdeling som skal samle alle butikkjedens digitale enheter under ett tak. I tillegg har Varner-brødrene hentet inn tidligere digital-sjef i Schibsted, Frode Eilertsen, for å hjelpe til.

Professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen er derimot usikker på om satsning på nett er hele svaret på utfordringene for den norske klesgiganten, som i 2017 opplevde svake tall på både topp- og bunnlinje, hvor resultatet før skatt endte på 286 millioner kroner, ned 332 millioner kroner fra 2016. 

- Man må skille snørr og bart; er Varner-gruppens merkevarer og konsepter nedadgående fordi de har neglisjert innovasjon i design og stil, eller er det forretningsmodellen som har blitt hengende igjen, spør Andreassen retorisk, før han fortsetter:

- Det kan være en kombinasjon. Uansett blir ikke konseptene sterkere ved å gå på nettet – det er bare en supplerende informasjons- og salgskanal, sier Andreassen.

Les også: Nå vil Dressmann bli mer digital - tar opp kampen med Zalando

Les  også: Varner henter inn tidligere Schibsted-direktør til digitalkamp

Får lavest skår i bransjen
Varner-gruppens største kjede, Cubus, hadde i 2017 en omsetning på rundt 2,5 milliarder kroner, omtrent dobbelt så mye som Varner-gruppens nummer to, Dressmann, ifølge tall fra Virke. Samme året opplevde Cubus et omsetningsfall på 150 millioner kroner, det største omsetningsfallet målt i kroner blant samtlige kleskjeder i Norge.

Og ifølge NHHs innovasjonsindeks og BIs kundebarometer er ikke alt som det skal i Norges nest største kleskjede, som kun blir slått i omsetning av H&M. Varner-kjeden scorer nemlig dårlig på både innovasjonsevne og kundetilfredshet, og ifølge Andreassen kan Cubus være Varner-brødrenes svakeste ledd.

NHHs innovasjonsindeks er Norges første av sitt slag hvor 75 bedrifter fra 19 bransjer måles på innovasjonsevne og kundelojalitet, og hvor kunden selv er dommeren.

Cubus får lavest skår på opplevd innovasjonsevne blant de seks tekstilkjedene som er med i undersøkelsen, og er totalt sett rangert som nummer 58 av 75 bedrifter.

(Se tabell nederst i artikkelen.)

- I sum gir dette en lav attraktivitet og kundelojalitet for Cubus. I Varner kan det virke som at det er Cubus som er det svakeste leddet i kjeden, mener Andreassen.

Pressekontakt i Cubus, Julie Bragli Eckhardt, vil ikke kommentere Andreassens utspill, men hun sier de ikke er fornøyd med målingene. 

- Vi har sterkt fokus på å gi kunden den optimale opplevelse, og jobber kontinuerlig med dette både i butikk og på nett. På sikt vil dette reflekteres i målingene, sier Eckhardt. 

- Savner tydeligere verdier
Den tyske kleskjeden Zalando har i løpet av ti år blitt mange av de etaberte kleskjedenes verste mareritt. Fra å være et lite startup, drevet fra en leilighet i Berlin, er de nå Europas største motebutikk på nett med en omsetning på 4,5 milliarder euro, eller rundt 42,5 milliarder norske kroner. 

På spørsmål om Varner-gruppen kunne ta opp kampen mot Zalando i februar, svarte Knut Vidar Nilsen, markedsdirektør i Varner-gruppen følgende:

- Vi skal prøve å posisjonere oss for å utnytte merkevarene og kjedeprofilene vi allerede har, med et større fokus online. Du kan kalle det å ta opp kampen, men vi vet at vi ikke vil matche Zalando på omsetning og vareutvalg i 2018. Vi tar likevel skrittet for å motposisjonere oss med et stort fysisk butikknett, sa Nilsen til Kampanje. 

Strategidirektør i Accenture, Pål Ødegaard, mener det likevel er fullt mulig for Varner å ta opp kampen med  Zalando, men da må de blant annet skape bedre verdiforslag.

- Kjedene deres må ha tydeligere verdier, slik at kunden «må dit». Varner gruppen har en rekke ulike verdiforslag med sine kjeder, og vi savner tydelighet rundt hva disse står for versus konkurrentene. Det betyr tydeligere produktfokus, mer riktig rådgivning og muligens å tørre å gjøre som Tommy Hilfiger og andre - ta digitale posisjoner som bygger kundelim, sier Ødegaard. 

Han stiller også spørsmål ved hvorvidt de burde ha rollen som både produsent og retailer, som de har ved en rekke av sine kjeder i dag. 

- De må vurdere lønnsomheten ved å ha begge posisjoner ved så mange merker. 

Varner-gruppen vil ikke kommentere om dette er noe de bør vurdere eller ei. 

Her ser du tabellen som viser innovasjonskraften til de enkelte motekjedene som måles på Innovasjonsindeksen til NHH. 

Navn Lojalitet

Attraktivitet

Innovasjons-evne
Stormberg (6.)  75,5 65,3  64,8 
 Zalando (11.)  71 63,5  60,7 
 H&M (12.)  67,3 56,6  60,6 
Kappahl (32.)  69 56,1  53 
 Lindex (37.)  66,7 54,7  52,6 
 Cubus (58.)  66,1 52,2  49,1 

Det er opplevd innovasjonsevne som er utslagsgivende for hvilken rangering (kolonnen helt til høyre) hver enkelt bedrift får. Ifølge NHH skårer de mest konkurransedyktige bedriftene høyt på alle tre variabler. Skalaen går fra 0 til 100, hvor 100 er best. Totalrangering står i parentes bak hver kjede.