Regjeringen setter i statsbudsjettet for 2017 av 231,5 millioner kroner til markedsføring av Norge som turistdestinasjon. Det kommer frem i deres forslag til statsbudsjett, som ble lagt frem i dag. Posten er uforandret fra fjorårets statsbudsjett.

- Beløpet er en videreføring av rammen til samme formål i 2016. Midlene skal bidra til økt lønnsomhet og utvikling av produkttilbudet i næringen gjennom rådgivning, bedriftsnettverk og kursvirksomhet, heter det i regjeringens forslag.

Videre heter det at midlene skal benyttes til å styrke markedsmulighetene for norske reiselivsaktører gjennom langsiktig merkevarebygging, profilering, operative markedstiltak og tilrettelegging for salg.

Reiselivsnæringen i Norge sysselsetter i dag rundt 140 000 personer, og verdiskapingen i næringen er på nærmere 70 milliarder kroner.

Les mer: Mener mediekutt er udramatisk - skjønner ikke kritikken

- Skulle gjerne hatt mer
- Det er gledelig at markedsføringsmidlene til reiselivet videreføres, men det er avgjørende at disse midlene brukes til nettopp markedsføring av Norge, og at midlene ikke spres utover til kurs og rådgivning, som vi mener må ivaretas av andre midler i Innovasjon Norge, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, til Kampanje.

Hun utdyper:

- Summen er i tråd med de signalene vi har fått. Vi har vært klare på at det er veldig uklokt å redusere summen.

- Hvor stor mener NHO posten bør være?

- Vi skulle selvfølgelig hatt mer. Kronekursen stiger, og det gjør Norge dyrere for utenlandske turister. Med sterkere krone blir det enda viktigere å satse på markedsføring av Norge i utlandet. Filminsentivordningen er i praksis også markedsføring, og den utvides med nesten 11 millioner. Ordningen har vært vellykket, og da er det viktig at regjeringen øker potten.

Innovasjon Norge er fornøyde
- Dette er gode nyheter. Regjeringen viderefører med dette den sterke satsingen på reiseliv fra 2016. Reiselivsnæringen er inne i en positiv utvikling og vi er glade for at vi nå kan fortsette arbeidet med å kapitalisere på det mulighetsområdet som reiseliv er, sier Cathrine Pia Lund, direktør for Merkevaren Norge i Innovasjon Norge i en pressemelding.

Hun utdyper:

- Årets budsjett gir oss gode midler til å intensivere arbeidet med reiselivssatsingen. Vi tar dette som et tegn på tillit fra regjeringen og bretter opp ermene for å sikre en god utvikling i næringen i året som kommer, sier Lund.

Lund ønsker å fortsette en offensiv satsing på reiseliv, og mener det fremover må satses på samarbeid, digitalisering og bærekraft.

- Det må stimuleres til økt samarbeid innen reiselivsnæringen og på tvers av andre næringer. Det er viktig at det norske reiselivsproduktet blir sett i en større helhet og at samarbeid innad og på tvers av næringen fører til en sømløs opplevelse for de reisende samtidig som den er verdiskapende på tvers av næringer.

Hun tror også at det blir avgjørende for norsk reiseliv å ligge i front av digitaliseringsprosessen av reiselivet internasjonalt for å sikre fremtidig konkurransekraft.

- Til slutt må bærekraftig reiseliv ligge som et premiss i all utvikling av opplevelser og reiselivsprodukter. Norsk reiseliv må i større grad tilrettelegge for at verdiskapingen i reiselivet skjer på en bærekraftig måte og sørge for at bærekraft blir et sterkere konkurransefortrinn for norsk reiseliv.