I dag kom Medietilsynet med sin dom over hvilke nye søkere av pressestøtten som skal få penger eller ikke. En av dem som fikk nei, er ansvarlig redaktør i nettavisen Filter Nyhter, Harald S. Klungtveit. Han reagerer ganske sterkt på sosiale medier og når Kampanje tar kontakt. 

- Vi kan naturligvis ikke forvente støtte fra staten, hjelpes, det ville vært litt av et privilegium å få bruke skattepenger til det vi liker best å gjøre. Men jeg blir litt gretten når jeg ser begrunnelsen for avslaget, sier Filter Nyheter-redaktøren. 

- Vil du klage? 

- Det har vi ikke bestemt oss for enda, sier han.

Klungtveit viser til at Filter oppfyller de fleste kriteriene for å få støtte og viser til at Medietilsynet skriver at nettavisen er et «nasjonalt nyhetsmedium» som «dekker temaer av demokratisk stor betydning». Det som imidlertid feller nettavisen er at «andelen debatt- og kommentarstoff ikke [er] omfattende nok til å oppfylle forskriftens krav om sjangerbalanse».

Klungtveit mener det er nok «synsing», som han kaller det, i norske medier og nekter å fylle sidene med mer kommentar- og debattstoff

- Jeg er – forsiktig sagt – uenig med staten i at «debattstoff» er mangelvare i 2022. Jeg kommer aldri til å prioritere enda flere meningsutbrudd på internett foran grundig, eksklusiv nyhetsjournalistikk, sier han. 

- Kunne gjort det over natten
Dersom det var ønskelig, mener han det ville vært lett å øke andelen debattstoff på Filter Nyheter. 

- Vi kunne over natten ha tilpasset oss dette kriterier og dunket ut meningsytringer fra innboksen i en «Debatt»-seksjon. Det vil vi ikke - for hvem vil egentlig ha mer  av det? Hvordan bidrar det til statsstøtteverdig «mediemangfold», spør Klungtveit. 

I en kommentar på Filter Nyheter skriver Klungtveit at han vurderer å bruke Medietilsynets avslag som Filter Nyheters nye slagord: «En andel debattstoff som er lavere enn tre prosent.»

Les også: 10 av 17 nye søkere om pressestøtte får avslag: - Har ikke bredt nok innhold

- Det hadde vært en fin bonus
En annen som får avslag er nettavisen for gründere og oppstartsselskaper Shifter Media. Ansvarlig redaktør og daglig leder, Lucas H. Weldeghebriel, sier han ikke er enig i vedtaket til Medietilsynet. 

- Jeg tenker at Medietilsynet begrunner dette fra eget regelverk og eget syn på hva mediemangfold er. Jeg er ikke enig i at dette vedtaket fører til mer mediemangfold. Av de 17 nye som søkte pressestøtte fikk ti avslag - og alle som fikk støtte var lokalaviser.  Norge er det landet i verden med flest lokalaviser per hue, men det er dette Medietilsynet mener nordmenn trenger for å få mediemangfold, og ikke «Filter Nyheter» og «Shifter» sin journalistikk, sier han til Kampanje. 

Han sier det første gang Shifter Media søkte så noen sum hadde han ikke begynt å tenke på.

- Vi hadde heller ikke tatt høyde for å få noe, men det hadde vært en fin bonus. Det hadde også vært et signal om at jobben vi gjør er viktig for mediemangfoldet. Jeg tolker dette avslaget som et signal på at publikasjoner Shifter gjør ikke passer inn i et mediemangfoldsbilde. Det viktigste for oss er uansett at vi har lesere og abonnenter. I år har vi hatt en vekst på 44 prosent på abonnementsbasen. Det er et endelig bevis på at vi skaper verdi. Heldigvis bestemmer ikke avslaget fra Medietilsynet hvilken verdi vi har, sier han. 

- Får det noen konsekvenser for hvordan dere tenker fremover? 

- Nei, det har det ikke, sier Shifter-redaktøren.