Discovery Networks tjener godt med penger, men i formiddag varsler det amerikanskeide mediekonsernet at de vil iverksette omfattende endringer av virksomheten i Norge de kommende ukene.

Hensikten skal være å ruste selskapet for fremtiden, og frigi ressurser til å investere i mer innhold og nye tjenester.

- Vi driver et kontinuerlig arbeid med å rigge oss for fremtiden. Og som et ledd i dette arbeidet vil vi de neste ukene foreta omfattende endringer av hele organisasjonen, sier Harald Strømme, sjef i TVNorge og Discovery Networks i en pressemelding.

Ansatte fikk beskjed på allmøte
Dermed blir det nedbemanning.

- Det innebærer bemanningsreduksjon og sentralisering av stillinger på enkelte områder, samtidig som vi vil styrke organisasjonen og kompetansen på andre områder, der vekstpotensialet og mulighetene er store. Spesielt har vi investert tungt innenfor sport og det digitale. Midlene vi frigir, vil tillate oss å vokse og utvikle oss videre på disse områdene, sier Strømme.

Strømme: - Helt nødvendig å ta grep
Rundt 35 årsverk vil kunne rammes av nedbemanningen, ifølge Discovery. De ansatte mottok beskjeden på et allmøte tidligere i dag.

-  Dette er en beslutning vi ikke tar med lett hjerte. Men det er helt nødvendig å ta grep for å gjøre selskapet i stand til fortsatt å være ledende i det kommersielle TV-markedet i fremtiden. TV-bransjen slik vi kjenner den, endrer seg. All historie viser at det er de selskapene som har evne og vilje til å endre seg, som klarer seg best gjennom slike avgjørende faser, sier Strømme.

Det er i dag 182 ansatte i Discovery, ifølge offentlige regnskapstall, hvilket betyr at 20 prosent av bemanningen skal kuttes.

Strømme og Discovery har det siste året skapt store overskrifter i mediene. I fjor kjøpte Discovery OL-rettigheter for perioden 2018 til 2024 for over 11 milliarder norske kroner. Før jul klinte mediekonsernet til og bladde opp 2,4 milliarder kroner for rettighetene til Tippeligaen i seks sesonger. I februar ble det brudd i forhandlingene mellom Telenor-eide Canal Digital og Discovery om distribusjon av mediekonsernets tv-kanaler. Kanaler som TVNorge, Max, Fem og Eurosport gikk i svart hos 2,8 millioner og striden pågikk i ti dager før partene ble enige.   

Les også: - Har lagt kaffeskvettingen bak oss

Les mer: TVNorge og Telenor enige om ny tv-avtale

Etter det Kampanje kjenner til skal beskjeden fra toppsjef Harald Strømme til de ansatte i dag ha vært at Discovery skal «omorganiseres».  Ingen informasjon om hvor i organisasjonene endringene vil inntreffe skal ha blitt gitt. For slik Kampanje skjønner det, skal man nå bruke den neste måneden til å bestemme seg for hvor i organisasjonen det skal kuttes.

Det er samtidig nærliggende å tro at det ikke er første og fremst salget som vil bli rammet hardest. Større grunn er det til å tro at avdelingen som jobber på såkalt traffic eller annonsestyring vil bli rammet.  Her kan en lett se for seg mer automatiserte og sentraliserte løsninger sammen med andre Discovery-markeder med hovedseter i Stockholm, København eller London. Lignende prosesser med mer sentraliserte backoffice-løsninger ser en også konsekvensene av i andre mediehus.

Les også: 55 må gå i Schibsted: - «Blodig» og «trist»

Om det er mulig å sentralisere tilsvarende på innkjøp og program gjenstår å se.

Regnskapstallene til Discovery for 2015 foreligger fortsatt ikke, men i 2014 hadde selskapet en omsetning på drøye 1,5 milliarder kroner og et overskudd før skatt på over 300 millioner kroner.