Google og Facebook har av mange i den norske mediebransjen fått stempelet som haier. De stjeler annonsekronene fra norske aktører, uten å lage noe selv, er gjennomgangstonen – ikke minst fra Schibsted, som så sent som i sommer gikk til angrep på de amerikanske gigantenes skattefordeler. Under sitt foredrag på konferansen Media Business, som i dag ble arrangert i Oslo i regi av Kampanje, prøvde Google Norge-sjef Jan Grønbech å snu problemstillingen på hodet.

- Jeg har svømt med haier i mange år. Eller rettere sagt haien. Schibsted, som er utrolig dyktige, er utvilsomt haien, sa Grønbech til de flere hundre medielederne som hørte på.

Grønbech viste til hvordan Schibsted rev vekk mye av sitt eget inntektsgrunnlag da de bygde opp Finn.no, som ødela rubrikkinntektene i aviser som Aftenposten.

- Schibsted ble haien da Kjell Aaamot (tidligere Schibsted-sjef, journ.anm.) lot Finn konkurrere mot, og til en stor del knuse, rubrikkinntektene til Schibsted, sier Grønbech.

- Særnorsk Google-skepsis
At han utpekte Schibsted som haien, kunne langt på vei tolkes som en kompliment til konkurrenten.

- Noen så at det til tross for at topplinjen ble kuttet, ville bli skapt verdier på bunnen. Det var så genialt at det i dag brukes som casearbeid på Harvard, sier Grønbech.

Han mener skepsisen mot Google er et nærmest særnorsk fenomen, og peker på noen trekk han mener kjennetegner den norske mediebransjen:

- Et snevert fokus på omsetning, istedenfor hva leseren vil ha.

- En holdning som går på at norsk er best, slik at man heller vil finne opp hjulet på nytt, «i bitteliten skala», enn å ta i bruk allerede utviklet teknologi.

- Fremmedfrykt og skepsis, og at gode intensjoner møtes med paranoide tanker.

- Manglende evne til å samarbeide og skape større verdier enn man kunne gjort alene.

- Google er en unnskyldning
Grønbech tråkket på en øm tå for Schibsted, nemlig søkemotoren Sesam, som i 2009 ble lagt ned etter en mislykket investering på en halv milliard kroner.

- Jeg tilbød Googles plattform til Sesam, men fikk et ganske arrogant «nei». De skulle lage en bedre søkemotor, som var norsk. Men Sesam fikk ikke stort nok volum, og glemte, eller valgte å ignorere, sluttbrukeren, sier Grønbech.

Han mener norske medier kan lykkes i et stadig mer globalt marked, hvis de samarbeider og satser på å lykkes på sine egne premisser – ikke Facebooks og Googles. «Fienden på Gjøvik» er ikke Google, slik Thor Gjermund Eriksen hevdet i sin tid som Amedia-sjef, mener Grønbech.

- Google er en unnskyldning. Fienden er mangel på evne til å ta inn over seg hvilken forandring vi er inne i, sier Grønbech.

Haier og pusekatter: - Google er ingen pusekatt i forhandlinger, sier Schibsted-direktør Frode Eilertsen. Foto: Eivor Eriksen.

- Kan stå imot haiangrepet
Da Frode Eilertsen, relativt fersk direktør for strategi og digital transformasjon i Schibsted, gikk på scenen litt etter Grønbech, var han rask med å kaste hai-stempelet tilbake til den amerikanske konkurrenten.

- Vi tror vi har det som skal til for stå imot haiangrepet. Selv om Jan fremstår som en «good guy», vil vi tape en milliard kroner som kan gå til journalistikk hvis vi samarbeider med Google, sier Eilertsen.

- Google tror ikke på å produsere innhold. Vi gjør det. Vi tror på kvalitetsjournalistikk, sier han.

Etter foredraget utdypet han hva som vil være problemet ved å inngå et samarbeid med Google.

- Vi har samarbeid nede på kontinentet med Google, hvor vi gir bort en helt annen prosentandel av våre annonseinntekter til dem. Skulle vi anvendt den brøken i Skandinavia, hadde det blitt betydelig mindre å rutte med for våre mediehus. Det er den nakne sannheten, om man går bort fra Jans fagre ord og inn i de harde forretningsrealitetene. Google er ingen pusekatt i forhandlinger, sier Eilertsen til Kampanje.

- Har størrelsen som skal til
Eilertsen mener Schibsted har den størrelsen som skal til for å lykkes.

- Vi er i 29 land, og har 200 millioner brukere hver måned. Vi har den størrelsen som skal til for å bygge globale plattformer. Konkurransen er hard, og vi er i en kjempefight med Facebook og Google, men vi har lykkes så langt. Vi banket Ebay. Nå er det tid for å trappe opp kampen, sa Eilertsen fra scenekanten.

Han er allerede lei av å bli minnet på Schibsteds mislykkede Sesam-satsing, og forsikrer at dagens SPID-løsning ikke blir en lignende flopp.

- Det er synd at vi ikke har hatt flere satsinger som Sesam. Det var ikke det å satse så tungt som var feilen, men at man ikke innrømte at det var en feilsatsing. Det bør ikke stoppe oss fra å tørre å satse i fremtiden. Vi har tabbet oss ut for 1,3 milliarder og skapt verdier for 22-23 milliarder, det er et ålreit regnestykke. Og nei, dette blir ikke et nytt Sesam, sa Eilertsen.

- Møter dere Googles gode intensjoner med fremmedfrykt og paranoia?

- Grønbech kan jo offentliggjøre forretningscaset og vise hvordan dette blir en vinn-vinn-situasjon. Det synes jeg han skal gjøre, sier Eilertsen.