Det skjer store endringer i det internasjonale Omnicom-byrået DDB som i fjor høst fikk ny sjef etter at Eldar Skylstad og Petter Gulli forsvant fra byrået til Good Morning.
Les mer: Reklame-topper slutter i DDB - vil heller jobbe i Good Morning
Les også: Lyse blir ny DDB-sjef
For ikke bare har Kristian Lyse tatt over DDB i Oslo, i går kveld ble det også klart at DDB får nytt navn samtidig som de internasjonale eierne oppløser alle de fire nordiske enhetene i Norge, Sverige, Danmark og Finland og etablerer et felles nordisk byrå. Til å lede det nye det nordiske byrået henter DDB hjem det de kaller «en av verdens mest meritterte kreative ledere» i svenske Andreas Dahlquist. Han var med å starte DDB Nordic i 2004, og kommer tilbake til DDB etter flere år i McCann og Grey i USA.
Men den største endringen er den nye nordiske sammenlåingen.
- DDB slår ned veggene mellom de nordiske byråene og gjenoppstår som et uavhengig felles byrå eller et mikronettverk innad i DDB-systemet, sier Kristian Lyse til Kampane.
- Nå får vi én bunnlinje
Endringene får ingen betydning for Lyse som vil fortsette å lede Oslo-kontoret – men uten resultatansvar for DDB Oslo.
- Hovedgrepet er at vi fjerner de veggene som gjorde at vi hadde fire bunnlinjer i Norden. Nå får vi én bunnlinje, Jeg er ikke lenger ansvarlig for at Oslo skal levere gode resultater, men delansvarlig for at vi leverer gode resultater i det nye nordiske byrået.
«Nye DDB» får også nytt navn og skal fremover heter Nord DDB.
- Dette gjør vi for å tydeliggjøre at de nordiske DDB-kontorene når går sammen i en tettere union.
Åpner for partnerskap
DDB Oslo har så langt vært eid av DDB Europe i Storbritannia som igjen er eid av DDB Worldwide i New York. Nå åpnes det for lokalt partnerskap i hele det nye Nord DDB slik det har vært i Sverige og Stockholm som lenge har vært et av Sveriges ledende byråer.
- En av de tingene som har bidratt til å gjøre DDB Stockholm til et så velpresterende byrå er at de har et lokalt eierskap. Det skjer nå med denne nye strukturen der det legges opp til en kabal med 50 prosent lokalt eierskap. For vår del handler det om å få inn litt av gründerånden.
- Så nå blir Kristian Lyse partner i DDB?
- Fordelingen av disse prosentene er ikke gjort og det er heller ikke lagt konkrete planer for hvordan disse prosentene skal brukes, men det er en selvfølge at partnerskap brukes til å belønne og beholde og til å få flinke folk til begynne.
Satser på nordiske kunder
Lyse mener den byråmodellen vil attraktiv både for lokale og etter hvert mye omtalte nordiske kundene som alle jakter. DDB jobber i dag med kunder som McDonald’s, Elkjøp, Samsung og Volkswagen (med unntak av Norge). I tillegg sitter DDB Oslo på Telia som kunde lokalt.
- Denne sammenslåingen er åpenbart interessant for de nordiske kundene. De vil dra nytte av dette. Nå kan vi møte kundens behov uten å tenke på at hvis jeg vil bruke fem mennesker i Stockholm på en viktig Telia-jobb så ødelegger det for bunnlinjen i Sverige. Dette blir en pan-nordisk modell. Samtidig vil en lokal kunde i Oslo i utgangspunktet få tilgang til 400 mennesker totalt i Norden.
Tall for DDB i Norden finnes ikke, men med 400 ansatte er det grunn til å tro at byrået har inntekter på i hvert fall over 400 millioner og vil med det bli et av de største nordiske byråene.
- Er dette et svar på den utviklingen vi ser i blant annet North Alliance og McCann i Norden?
- Jeg vil ikke si det er svar på det, men flere kunder forventer et godt nordisk tilbud. Det er viktig for mange. Samtidig er det forskjellige modeller. Det jobber utrolig mange dyktige mennesker i North Alliance, men de jobber i forskjellige byråer I Nord DDB og i vår modell er det en kultur og ett byrå.
Ingen kutt i årsverk
Totalt så jobber det noen og 30 mennesker i DDB som i 2015 hadde en byråinntekt på 43 millioner kroner. Byrået har gått med overskudd i alle år siden underskuddet på 9,2 millioner kroner i 2011.
- Blir det færre mennesker som en følge av denne sammenslåingen?
- Vår tanke er at vi skal ha den samme bemanningen som vi har i Oslo.
- Du mistet nylig ditt kanskje mest profilerte team Even Moseng og Kenneth Lamond til Try. Var det kjedelig?
- Jeg synes de svarte veldig godt på det motsatte spørsmålet. Men ja det er selvfølgelig dumt å miste dyktige folk. Men både Moseng og Lamond har vært her lenge og det var et riktig valg for dem å prøve et nytt miljø i Try. Men selv om det er dumt å miste flinke mennesker, gir det oss rom til å gjennomføre den lille revolusjonen vår også tvinger det oss til å sette den nye organisasjonen. Vi har en sterk driv til å møte høsten 2017 med nytt navn, nye mennesker og nytt lokale i Oslo Sentrum. Både markedet og kunden skal føle dette.
Les også: Gullteam går fra DDB til Try: - Spennende å prøve seg på toppen
Kommentér