To år etter at daværende Telenor-direktør Kristin Skogen Lund varslet at Telenor ville selge seg ut av Amedia, er fortsatt telegiganten på eiersiden. Slik begrunnet hun Telenors ønske om å selge i et intervju med Kampanje i januar 2012 i forbindelse med salget av TV 2 til danske Egmont.
- Dette er et resultat av et totalbilde. Det var ikke noe selvstendig poeng å selge TV 2 isolert sett, men det ble gjort en prioritering for å kjøpe Edda Media og da var det en forutsetning at A-pressen skulle selge TV 2. Det var viktig at dette kjøpet ble gjennomført med en slik finansiering og at eierne LO og Telenor ikke gikk inn med mer penger, sa Skogen Lund til Kampanje.
Les også:
Det er i dag lite som tyder på at Telenor har funnet en kjøper av den store posten.
- Jeg har ikke noe nytt å fortelle om eierskapet. Så lenge vi er eiere jobber vi langsiktig. Medieindustrien er inne i en spennende og krevende fase og som eier er Telenor opptatt av at Amedia håndterer overgangen til digital på en offensiv og god måte, og vi ønsker å bidra til det. Det er det aller viktigste nå, sier styreleder Knut Ivar Solnes i Amedia til Kampanje.
Tok gevinsten
Etter det kontroversielle salget av TV 2-aksjene for 2,1 milliarder kroner til Egmont, dryppet det rikelig med penger på eierne. A-pressens generalforsamling besluttet kort tid etter salget å dele ut 75 millioner kroner i ordinært aksjeutbytte og 500 millioner kroner i ekstraordinært utbytte. Da A-pressen, anført av daværende toppsjef Thor Gjermund Eriksen på tampen av 2011 fikk kloa i Edda Media, ga LO og Telenor A-pressen 350 millioner kroner hver i lån for å hjelpe daværende A-pressen med å kunne finansiere Edda-kjøpet på til sammen 1,5 milliarder kroner.
Lånet fra eierne ble tilbakebetalt da TV 2-aksjene ble solgt en måned senere. Telenor mener imidlertid at de har bladd opp tiltstrekkelig som Amedia-eier gjennom mange år.
- Det var en stor investering da vi kjøpte oss inn i A-pressen og siden da har vi bidratt med eierfinansiering, sist knyttet til kjøpet av Edda Media. Telenor har vært en støttende eiere ved behov, som for eksempel ved kjøpet av Digitale medier 1881 tidligere i år. Det er et eksemel på at Telenor som eier vil finansiere satsinger for fremtiden, sier Solnes.
- Står Amedia øverst på lista over Telenor-aktiva som skal selges?
- Jeg kan ikke uttale meg om totaliteten, men det ikke noe nytt når det gjelder eierskapet i Amedia. Dette er ikke lenger en strategisk investering, men vi jobber langsiktig så lenge vi er eier.
Konserntillitsvalgt Eva Stenbro i Amedia kommenterer Telenors eierskap slik:
- Telenor har tidligere uttalt at de vil selge seg ut av Amedia. Men akkurat nå opplever jeg derimot at Telenor ønsker å være med og rigge Amedia for fremtiden, og at de ønsker å være med på det digitale taktskiftet. Så får tiden vise om de velger å bli med videre eller om de selger aksjene sine, sier Stenbro til Kampanje.
Bygger Schibsted-allianse
Telenor kom inn som eier høsten 2000. Den gang ønsket selskapet å sikre seg nasjonalt innhold til sin bredbåndsatsing, men den viktigste drivkraften bak Telenors inntreden i A-pressen, var å hjelpe LO med å hindre finske Sanoma å sluke hele mediekonsernet. Telenor investerte en halv milliard kroner for en eierpost på 29,2 prosent. Senere, i 2003, solgte Sanoma seg helt ut av A-pressen og Telenor økte sin eierandel i mediekonsernet.
Selv om Telenor har mislykkes med å finne en kjøper av Amedia-aksjene og har en uttalt strategi om ikke lenger å investere i medier, har konsernet vært meget aktiv som investor i mediemarkedet. Sist høst ble det kjent at Telenor og Schibsted går sammen om en omfattende rubrikksatsing i Sør-Amerika og Asia. Gjennom selskapet SnT Classifieds sikter Schibsted, Telenor og Singapore Press Holdings seg inn mot det digitale rubrikk-annonsemarkedet i sentrale land på de to kontinentene.
Les også:
Ikke alle i Amedia, hvor Telenor eier 44 prosent, har vært like fornøyde med at storeieren sprøyter en snau milliard inn en satsing sammen med konkurrenten Schibsted.
- Jeg vet ikke om det er en generell misnøye over Telenors rubrikksamarbeid med Schibsted, men det er blitt diskutert og jeg synes det er ugreit at Telenor inngår et slikt samarbeid med en konkurrent.Jeg skulle gjerne sett en satsing på Amedias virksomheter i stedet, sier konserntilittsvalgt Eva Stenbro i Amedia til Kampanje.
- Påvirker ikke Amedia
Telenor tilførte Schibsted en kontantutbetaling på 119 millioner euro i forbindelse med transaksjonene, hvilket tilsvarer 987 millioner kroner. Konsernsjef Are Stokstad i Amedia mener det er uproblematisk at eieren Telenor inngår et så omfattende samarbeid med rivalen Schibsted.
- Schibsted og Amedia er konkurrenter, men vi konkurrerer ikke i Asia eller Sør-Amerika. Telenor som eier får begrunne det strategiske bak beslutningen om gå sammen med Schibsted, men det påvirker overhodet ikke Amedia. Vi har vekstambisjoner, men ikke i disse landeene, så dette er en ikke-sak for Amedia, sier Stokstad til Kampanje.
Amedia satser uansett tungt i rubrikkmarkedet i Norge og har rubrikkinntekter på nærmere én milliard kroner. Mesteparten av inntektene kommer fortsatt fra papiravisene, men Amedia har også ambisjoner om å vokse på digitalt på rubrikk.
- Kunne Amedia tenkt seg et samarbeid med Telenor i kampen om de digitale rubrikkannonsene?
- Vi samarbeidet mye med Telenor og andre partnere, men ikke noe av det påvirkes av det som skjer i Sør-amerika og Asia, sier Stokstad.
Knut Ivar Solnes, styreleder i Amedia, forsvarer Telenors Schibsted-allianse.
- Som eier av Amedia mener Telenor at avtalen mellom Schibsted og Telenor er grei. Amedia har ingen virksomhet i Asia eller Sør-Amerika, og vi kommer heller ikke til ha det. Dermed vil ikke rubrikkmarkedet i Asia og Sør-Amerika være et marked hvor Amedia og Schibsted konkurrerer. Jeg kan derfor ikke se at samarbeidet er problematisk for Telenors eierskap i Amedia, sier Solnes til Kampanje.
Kommentér