Det begynner å bli noen år siden forsikringsselskapet If sammen med sitt reklamebyrå Forsman & Bodenfors gikk på scenen med sitt nye, nordiske husband i det som er blitt en serie med reklamefilmer. Bandet har en tendens til å dukke opp for å spille låta «Don't You Worry 'bout a Thing» til uheldige personer som enten har havarert med båten eller kræsjet bilen.
Men denne høsten har nok den gamle Stevie Wonder-låta begynt å surre i bakhodene til de If-ansatte også. For aldri har det skjedd så mye i markedet for skadeforsikring som akkurat denne høsten og konkurrenten Gjensidige er spesielt aktiv.
- Det er veldig mye aktivitet i markedet nå. Vår største konkurrent har lansert nye sider og en helt ny profil som vi har diskutert mye. Den ser veldig annerledes ut enn hva vi har vært vant til innen forsikring. Det er et tegn på at det skjer veldig mye i bransjen for tiden. Det kommer mer reklame, mer informasjon og mer mediesaker og det er større interesse for skadeforsikringssaker. Det kommer til å bli spennende fremover, sier den nye informasjonsdirektøren i If, Jon Berge, til Kampanje.
- Vrir sponsorstrategien
Sammen med håndballjentene har If største konkurrent Gjensidige herjet på norske tv-skjermer med sitt draktsponsorat og millioner av seere og selskapet skal svi av 60 millioner kroner på å pusse opp merkevaren sin og legge om hele markedskommunikasjonen til kommunikasjonskonseptet «Det er godt å være forberedt». Samtidig har også utfordreren i dette markedet Tryg byttet reklamebyrå til MK for å øke synligheten i det norske markedet.
Les også: Tryg bytter reklamebyrå
- Smerter det If å se håndballjentene til Gjensidige?
- All ære til Gjensidige for den jobben de har gjort med håndballjentene. Det er ingen tvil om at sponsingen fungerer i forhold til å bygge kjennskap. If bygde selv sitt merkenavn på to-tre måneder da vi sponset langerenn. Bjørn Dæhlie fikset den saken. I dag har vi vridd sponsorstrategien vår bort fra toppidrett og til å sponse barneidrett gjennom idrettsforbundet. Alle barn under 13 år som driver med organisert idrett er forsikret gjennom oss, sier Berge.
Bytter ut byråer
Det norske forsikringsmarkedet domineres av de to selskapene If og Gjensidige som konkurrerer på tiendedelsnivå om markedsandelene i et marked som nærmer seg nesten 50 milliarder kroner. Så langt er det Gjensidige som har hatt ledelsen, men den er minimal. De siste tallene viser at Gjensidige har en markedsandel på på 25,6 og ligger dermed et halv prosentpoeng foran If. Men selv om Gjensidige er hakket større i det norske markedet, er det If som er storebror i Norden. Selskapet er eid av finske Sampo og er den største aktøren foran danske Tryg.
- Vi konkurrerer beinhardt om å være det største selskapet i Norge. Men If er det oppadgående selskapet og Gjensidige er det nedgående så får vi se om en tre til seks måneders tid hva som skjer, sier informasjonsdirektøren.
Jon Berge kom til If fra P4 og har nettopp tatt over som informasjonsdirektør i If. Nå skal han sammen med den nye markedssjefen Tove Skarsheim videreutvikle kommunikasjonsmiljøet i selskapet og jobbe med Ifs markedskommunikasjon i konkurranse mot nettopp Gjensidige og Tryg. If har allerede stokket litt om på byråsiden. Ut går Mec og SMFB og inn har Los & Co og OMD kommet.
- Kjører hardt på tv
- Begynner dere selv å «worry» når konkurrentene er så aktive?
- Nei, vi kjører videre med den stragien vi har lagt. Men samtidig må vi være våkne på den utviklingen som skjer. Det var lettere å lage god reklame før med tv og litt print, men den digitale hverdagen vi møter nå stiller helt andre krav og stadig mer av forsikringssalget foregår vi nett. Vi kommer til å kjøre hardt på tv fortsatt, men jobber også knallhardt med en ny digital kommunikasjonsplattform som vi skal ha klar neste år, sier Tove Skarsheim til Kampanje.
Markedsssjefen til If kom til forsikringsbransjen i 2011 og har sin fortid fra blant annet Orkla-systemet. Nå tror hun på et høyere reklame- og markedstrykk fra forsikringsaktørene i 2013.
- Ja, og det synes vi er bra. Gjensidige kvesser klørne og kommer med mye god kommunikasjon. Det er med å dra markedet og vi jobber selv med vår nye digitale kommunikasjonsplattform. Vi kommer til å investere i god kommunikasjon og satser på lage «catchy» reklame. Vi kommer til å investere bra, sier hun.
Skarsheim sier bruken av bandet i reklamefilmene til If har vært en suksess og bidratt til å gjøre forsikring litt mindre alvorlig siden filmene kom på lufta i 2010.
- Vi få tilbakemeldinger fra kundene våre om at det eneste som var skuffende i møte med If var at ikke bandet dukket opp da uhellet var ute. Nesten 50 prosent av befolkningen forbinder sangen «Don't you worry 'bout a thing» med If, sier hun.
- Slitt med dårlig rykte
Et av de siste grepene til If er satsingen på Kundebeviset som ble lansert i mai år. Der lar If selskapets egne kunder stå fram å fortelle om sine kundeopplevelse etter at skaden eller uhellet har oppstått etter mønster av reiselivsaktører som Tripadvisor og Amazon.
- Dette er vi veldig stolte over. Vi har i dag over 1500 kunder som forteller om hvordan det er å være kunde i If etter at du har hatt en skade. Litt satt på spissen kan man jo si at dersom folk ikke tror på reklame, så tror man i hvert fall på folk og det er ingen andre forsikringsselskaper som har gått så langt. Forsikring er i utgangspunktet et lavinteresseprodukt som har slitt med et dårlig rykte så derfor tror vi det er viktig å vise seg fem, sier Jon Berge.
- Hva er tilbakemeldingene?
- Vi hadde nok ikke gjort om vi ikke hadde hatt så mange fornøyde kunder. Men vi plukker ut et representativt utvalg av kunder i forhold til hvordan vi faktisk skårer, sier Berge.
- Ingen sensur?
- Nei. Troverdigheten til dette avhenger av at folk kan si det de mener, sier han.
Samtidig er det en kjent sak at forsikringsbransjen sliter med et generelt dårlig omdømme og enda verre Gjensidige skårer bedre enn If på omdømmemålingene.
- Det synes vi ikke noe om i det hele tatt. Men vi hadde noen store omdømmeutfordringer på begynneslen av 2000-tallet på noen store personskadesaker som var veldig vanskelige og selv om vi har hatt en gradvis forbedring ligger vi forsatt bak bransjesnittet. Vi har flere som liker oss enn noen gang og færre som er likegyldige, men det er fortsatt en stor stor gruppe som ikke en gang vil vurdere oss. Det mener vi er feil og vi tror Kundebeviset kan være en måte å få de til å prøve oss, sier Jon Berge.
Kommentér