På tampen av 2016 skrev Kampanje om Recheckit, et tech-selskap som hadde havnet i dyp konflikt med flere tidligere ansatte.

Joachim Furuseth, tidligere ansatt i selskapet samt aksjonær, kom i desember med kraftige beskyldninger av Recheckits ledelse.

- Dette er et selskap som systematisk fører småaksjonærer bak lyset, bryter avtaler med ansatte, tidligere ansatte, og leverandører, og gir ansatte sparken urettmessig. Flere av aksjonærene vet nok ikke hva som foregår, sa Furuseth til Kampanje.

I desember ledet Furuseth et opprop av tidligere ansatte som hadde krav mot selskapet. I løpet av fjoråret skal nemlig halvparten av alle ansatte ha sluttet i selskapet, flere av disse skal ha hatt tvister med Recheckit i etterkant.

Les mer her: Erstatningskrav, trusler og politianmeldelse i tech-startup 

Ble bedt om å legge ned nytt selskap
Furuseth var selv inne i flere tvister med Recheckit da Kampanje snakket med han første gang, og driver i dag selskapet Right Brain.

Kort tid etter at Furuseth opprettet Right Brain med to andre eks-ansatte, sendte Advokatfirmaet Schjødt på vegne av Recheckit et brev til alle tre med varsel om at opprettelsen av selskapet medførte en rekke grove brudd på både aksjonæravtalen i Recheckit, markedsføringsloven og ansettelsesavtalen.

I brevet fikk de tre beskjed om at Right Brain måtte opphøre i sin nåværende form umiddelbart. Det ble i brevet også hevdet at selskapet, som driver med rådgivning for optimalisering av nettsider, brøt markedsføringsloven §28 om «rettsstridig utnyttelse av andres bedriftshemmeligheter». Ifølge brevet skal Recheckit også vurdere å begjære midlertidig forføyning av selskapet dersom virksomheten ikke ble stoppet.

Ville ha investor - men skyldte penger
Første gang Kampanje snakket med Furuseth, hadde han utestående lønn og feriepenger hos Recheckit. Forholdet ble politianmeldt, og lå hos Namsfogden i Oslo. Han hadde også en liten aksjepost i selskapet tilsvarende 150 000 som han ønsket å innfri.

Samtidig som Recheckit hadde flere pågående tvistesaker med eks-ansatte, gikk daglig leder i selskapet, Peder Aaserud, ut i Finansavisen og sa at selskapet har planer om å starte i USA, samt at de jobber med en emisjon verdt 20 millioner kroner.

- Vi jobber med en emisjon, og vurderer å hente 20 millioner kroner. Vi har startet spennende dialog med ledende investorer allerede, og regner med å ha det hele på plass før sommeren, sier Aaserud til Finansavisen.

Dette fikk Furuseth, som fortsatt ikke hadde fått utbetalt utestående lønn- og feriepenger til tross for at Recheckit ble dømt til å utbetale dette i Forliksrådet i januar, til å reagere.

- Da jeg så saken ble jeg mildt sagt litt overrasket. Det er flott at de ønsker å ekspandere ut i verden, men jeg stiller meg undrende til at de ikke gjør opp sine skyldner her i Norge før de ser mot nye investeringer i utlandet, sa Furuseth til Kampanje kort tid etter at Finansavisen publiserte sin artikkel. 

Ordnet opp
Da Kampanje ringte til Peder Aaserud i april, hadde han følgende kommentar:

- Ja, det har vært en personalkonflikt og det synes jeg er leit. Jeg kommenterer ikke personalsaker i media.

Kort tid etter Kampanjes henvendelse ble fire eks-ansatte, som også har aksjeposter, kontaktet av Stener Dannevig, som er aksjonær i Recheckit. Dannevig ønsket et møte med de fire aksjonærene der han hadde som agenda å rydde opp i forholdene. Det ble i dette møtet signert avtale som gikk ut på at Stener Dannevig vil erverve aksjene innen 31. mai til sitt private selskap.

- Jeg har i perioden februar - april blitt en større aksjonær av Recheckit Group AS. Jeg kontaktet før påske tre tidligere ansatte som eide aksjer, samt noen andre eksisterende aksjonærer. Jeg ønsket å kjøpe deres aksjer dersom de ville selge disse. De som ønsket å selge sine aksjer ble det inngått skriftlige avtaler om, sier Dannevig til Kampanje.

I regi av Stener Dannevig har Furuseth har nå også fått utbetalt utestående lønn og feriepenger.

Dannevig hevder også at alle konfliktene med unntak av utbetaling av lønn og feriepenger til Furuseth var avsluttet da Kampanje publiserte den første saken om selskapet i desember.

- Recheckit sin advokat sendte 18.10.2016 ett brev til Right Brain sine aksjonærer der man tydeliggjorde at de fortsatt hadde forpliktelser under ansettelses og aksjonæravtaler med Recheckit. Advokaten til Right Brain redegjorde 27.10.2016 i brevs form til Recheckit sin advokat vedrørende virksomheten til Right Brain. Han påpekte at saken etter dette var oppklart og avsluttet fra deres side. Noe som forøvrig også ble bekreftet av Peder Aaserud i Kampanjes artikkel før jul.

Ble saksøkt
Furuseth på sin side mener saken ikke var over før han leste at Recheckit ikke kom til å forfølge saken videre i Kampanjes artikkel i desember.   

Selv om dette forholdet ble avsluttet, mottok Furuseth nesten fire måneder senere (11. april) et brev om at Recheckit saksøkte ham personlig. Det ble hevdet at dokumentene knyttet til dommen fra Forliksrådet aldri hadde blitt mottatt av Recheckit AS før etter forkynnelsen var gjort. 

I søksmålet hevder Recheckit at Furuseth har påført selskapet økonomisk tap, og hadde foreløpig beregnet det til minst 175.000 kroner. Påstanden i søksmålet gikk på at Recheckit mener det foreligger et brudd knyttet til konfidensialitet, rekrutteringsforbudet og oppstart av konkurrerende virksomhet. Det hevdes også at Furuseth aktivt har gått ut for å få Recheckit sine kunder til å si opp sine avtaler, for så å signere avtale med hans selskap.

- Joachim Furuseth valgte å ta saken om uenighet vedrørende hans rett på ytterligere sluttoppgjør inn for rettssystemet. Recheckit besvarte så dette kravet. Furuseth bekreftet forøvrig i møtet før påske at han hadde snakket med Recheckit sine kunder om Kampanje-oppslaget før jul, sier Dannevig.

- Jeg er på mange måter lettet
Søksmålet er nå forlikt. Furuseth sier til Kampanje at han er lettet det hele er over. 

- Nå som det hele er over er jeg på mange måter lettet, og jeg er glad for at motparten endelig har innsett at denne konflikten ikke gagner noen. Men samtidig meget skuffet over hvordan håndteringen av dette har vært underveis. Dette er en sak som er ganske krystallklar, og hadde man opptrådt profesjonelt, ærlig og redelig fra starten av så hadde de siste ni månedene vært langt hyggeligere - for alle parter.