I 2005 så det britisk-amerikanske nettstedet Masahble dagens lys. Ti år etterpå, har nettstedet 42 millioner unike brukere i måneden, 21 millioner følgere på sosiale medier og sakene deres blir delt 7,5 millioner ganger i måneden.

En viktig ingrediens i suksess-oppskriften er teknologi, tror global nyhetsredaktør Louise Roug. Hun er i Bergen på Nordiske Mediedager.

- Vi er et teknologiselskap, og bruker en sofistikert algorytme for forutsier hvordan en artikkel vil bli delt, sier hun. Teknologien har de lisensiert ut og kan nå innkassere penger på.

- Forventer ikke å beholde leserne
Hele 80 prosent av trafikken på Mashable kommer fra Facebook og Twitter. Men hun tar det ikke som en selvfølge at leserne er lojale og kommer tilbake.

- Jeg tror at ideen om at det er mediets merkevare som kan holde på leserne, er feil. Hver dag er en kamp om å være best og engasjere mest. Jeg tror vi kan beholde leserne, men jeg forventer det ikke. Vi fortjener ikke et publikum fordi vi heter Mashable, sier hun.

Likevel går butikken såpass bra at nå skal de doble staben som jobber med nyheter fra 60 personer til 120 personer. For å holde trafikken oppe, prøver Mashable å være det Roug kaller «nimble». I det legger hun at man er en liten og rask organisasjon som evner å snu seg raskt.

- Vi ble født digitale, og vi er «nimble». I motsetning til tradisjonelle media, hvor det er strukturer, beslutningsprosesser og sånt.  Hvordan gjør man innovasjon mulig i en satt struktur? Man må tillate at innovasjon skjer, sier hun.

Overfor Kampanje utdyper hun;

- Jeg tror at den store utfordringen i tradisjonelle media som for eksempel NRK, er hvordan beholde organisasjonen og samtidig skape rom for innovatører. Man må finne måter slik at de unge med mange ideer får leke seg – uten at noen begrenser dem. Jeg tror byråkrati dreper innovasjon.  Organisasjoner som NRK må skape digitale inkubatorer. De er jo som et stort skip som det tar lang tid å snu, sier Roug til Kampanje.

- Stjel mer
Louise Roug er opprinnelig dansk, og har merket seg at det nordiske markedet har noen utfordringer som er spesielle for oss.

- Ja, for eksempel at våre språk er såpass små. Og selv om jeg kan lese norsk, leser jeg ikke saker på norsk. Så har ikke et globalt publikum. Og det betyr at konkurransen faktisk er hardere. Skal du få nye lesere, stjeler du dem fra det samme markedet, sier hun.

Hennes råd er å stjele mer og unnskylde seg mindre.

- Vi må dele tips med hverandre. Men stjel også andres gode ideer uten å unnskylde det. Se også hva globale aktører gjør. Se hva Mashable gjør, sier Roug.

Må se fremover
Medieselskaper som ikke klarer å gjøre flere ting samtidig, kan fort falle av lasset, advarer hun.

- Medier må kunne løse dagens problemer, men samtidig evne å se fremover. Når det skjer noe, må man være der. Venter du, taper du.  Det er en vanskelig tid, ja. Men det er også en morsom tid, sier hun til Kampanje.