I morgentimene torsdag legger Schibsted frem et overskudd på medievirksomheten på 113 millioner kroner. Det er svakere enn på samme tid i fjor da tilsvarende overskudd var på 157 millioner kroner.

- VG og Aftonbladet gror godt med tanke på digital annonsering, mens veksten for Aftenposten, Svenska Dagbladet og resten av våre abonnementsaviser drives av digitale abonnenter, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted i en børsmelding. 

Resulstatnedgangen er på 28 prosent eller 44 millioner kroner. Det er særlig virksomheten knyttet til papir som tynger resultat og første gang på lenge øker nå kostnadene i Schibsteds medievirksomhet og det med hele seks prosent til drøye 1,9 milliarder kroner.

- Resultatet i mediedivisjonen er underliggende stabilt, men ikke uventet fortsetter Publishing å redusere inntektene på print, slik at marginene blir dårligere. Derfor må vi fortsette å satse for fullt på å vokse digitalt, sier sjefen for medievirksomheten «Publishing» i Schibsted, Raoul Grünthal. 

Driftsmarginen endte dermed på seks prosent for mediedivsjonen. På tampen av fjoråret etablerte Schibsted-konsernet to selvgående divisjoner - Media og Marketplaces. Schibsted Media rapporterer derfor sine kvartalstall samlet for første gang. 

- Lykkes med brukerbetaling
Schibsted Medias inntekter for første kvartal landet på 2,024 milliarder kroner, en oppgang fra tilsvarende omsetning i fjor på 1,964 milliarder kroner eller tre prosent.  

Bryter en ned inntektene ytterligere ser en at abonnementsinntektene for Schibsteds syv aviser i Norge og Sverige vokste med syv prosent i første kvartal 2018, ifølge rapporten. Ser en kun på de digitale inntektene var veksten på 28,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi opplever at vi lykkes med brukerbetaling fordi vi jobber systematisk med dette både redaksjonelt, kommersielt og teknologisk. Samtidig vet vi at dette går i ulike faser. Hvordan det har gått så langt er ingen garanti for hvordan det kommer til å gå. Spesielt må vi fortsette å øke brukeropplevelsen på mobil og video, samt jobbe enda mer for å bevare kundene våre lenger, sier Grünthal.

Øker digitalinntektene
En avis som VG øker digitalinntektene med hele 15 prosent fra 205 millioner kroner til 235 millioner kroner. Også i de abonnementsbaserte avisene er det vekst i de digitale inntektene og det med ni prosent.

Den største papirsmellen er det svenske Aftonbladet som må ta og det med en nedgang i omsetning på hele 14 prosent. 

VGs resultater isolert falt med åtte millioner kroner til 80 millioner kroner, mens Aftonbladet økte overskuddet med tre millioner kroner til 35 millioner kroner. 

Resultatene i de abonnementsbaserte avisene falt med til sammen 11 millioner kroner eller hele 26 prosent. 

Her ser du resultatene til Schibsteds medievirksomhet i første kvartal 2018. Alle tall i MNOK. 

Schibsted Medier 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 2.024 1.964 + 3,0
Driftsresultat 113 157 - 28,0