Ansvarlig redaktør i den politiske nettavisen Altinget, Veslemøy Østrem, våknet klokka halv fire onsdag morgen for å skrive sin analyse av det amerikanske presidentvalget. Seks timer senere var hun på plass på Arbeidersamfunnets plass for å få med seg Redaktørforeningens høstmøte.
Her samles redaktører fra hele landet, og det var ingen tvil om hva som var det store samtaleemnet på vei inn i konferansen.
- Var det analysen om Donald Trumps seier du hadde håpet å skrive i dag?
- Nei. Det er jo litt sjokkerende at vi tenker så annerledes enn de amerikanske velgerne. Men de ser jo ting fra sitt perspektiv og her er det jo helt åpenbart at Trump har klart å kommunisere mye bedre hva amerikanerne er opptatt av, sier Østrem til Kampanje.
- Som redaktør er jeg bekymret, fordi vi ser såpass mange autoritære trekk ved Donald Trumps lederskap og måten han har brukt mediene på, hvordan medieeierskapet er i endring i USA. Så det er ganske mange ting som gjør at jeg ser mørkt på veien fremover.
Les mer: - USA står som et symbol på hvordan tilliten til media kan smuldre
- Blir utmattet
Det er en bekymring Anniken Renslo Sandvik, ansvarlig redaktør i Budstikka, langt på vei deler.
- Jeg valgte å legge meg i går, før opptellingen startet, og tenkte at dette må gå som det går. Så våknet jeg og kjente at jeg ble litt utmattet, egentlig. Vi vet ikke helt hva vi går til. Høyst sannsynlig blir det mørkt på ett eller annet vis. Jeg er veldig urolig for hva vi har i vente, sier hun på vei inn i konferansen.
Nyhetssjef Anne Weider Aasen i NRK vil ikke bruke like sterke ord.
- Jeg synes det er veldig interessant. Det blir fire spennende år med mye journalistikk.
- Er du nøytral til resultatet?
- Jeg tror ikke NRK tar stilling til valgresultatet, men det er jo veldig interessant å observere fra et europeisk perspektiv.
- Har norsk media gjort en god nok jobb med å forstå dette fenomenet?
- Jeg tror nok mediene var bedre forberedt denne gangen enn i 2016. Det handler jo om å forstå det amerikanske folk også, vel så mye som Trump, og hvilke saker som har vært viktig for dem.
Les også: Fox News utroper Donald Trump til vinner av presidentvalget i USA
- Et splittet land
Avisa Oslo-redaktør Erik Hoff Lysholm er ikke overrasket over resultatet.
- Det sier noe om et veldig splittet land, og så er jeg egentlig mest spent på hva det får å si for resten av verden. Jeg er bekymret for Ukraina og de demokratiske verdiene. Det er jo demokratiet som bringer han tilbake, det er for så vidt en fin ting, men demokratiet har gitt makt til farlige folk før, så det gjør meg litt skeptisk.
- Bør dette være et signal for norske redaktører?
- For norske redaktører tror jeg ikke det betyr så mye. Vi har en mye friere og mer balansert presse i Norge. Det har ikke USA, selv om de liker å tro det. Amerikanske medier har blitt enda mer polarisert siden første gang Trump ble valgt.
Klokken 16.30 skal USA-valget diskuteres på Redaktørforeningens høstmøte. Da skal utenriksminister Espen Barth Eide, utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide (H), Stoltenberg-rådgiver Sissel Kruse Larsen og Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen analysere resultatene.
Kommentér