- Vi har vært gjennom en revolusjon som er mer dyptgående enn noen av oss tenker på, sa Erna Solberg da hun hun talte på åpningen av Facebooks første norske kontor i dag.

Solberg toppet programmet da Facebook inviterte kunder og samarbeidspartnere til åpningen av sitt norske kontor, riktig nok ikke i Facebooks egne lokaler, men på Mesh i Oslo.

Les også: Her åpner Paulseth Facebooks norgeskontor

- Hvorfor var det viktig for statsministeren å være her i dag?

- På samme måte som jeg har vært på mange andre bedriftsåpninger, jeg anerkjenner at det kommer nye arbeidsplasser, som er fint, ikke minst i den omstillingsperioden vi er inne i, sier Solberg til Kampanje.

Statsministeren var ikke den eneste profilen som kastet glans over åpningen av Facebook Norge. Det gjorde også alpinist Aksel Lund Svindal.

Les mer: - Sponsorer er blitt grådigere på Facebook

Kom med spark til Facebook-algoritmer
I sin tale kom Solberg med en ektefølt appell til de internasjonale Facebook-toppene som satt i salen om å gi henne mer relevante annonser.

- Jeg liker rap-musikk, jeg spiller dataspill, men dere vil bare selge meg ting dere mener damer over 50 skal ha, sa hun til latter fra salen.

Men hun var også over i en mer alvorlig tematikk, og advarte mot et samfunn der algoritmene kun serverer folk mer av det de er interessert i, og ikke slipper til stemmer utenfra.

- Det gir rom for partielle virkeligheter med kun nyheter man selv er interessert i. Da mister man den virkelige verden, sa hun fra scenen.

- Er du bekymret over den makten Facebook har fått? spør Kampanje.

- Nei, altså, jeg vet ikke om jeg er bekymret for makten, men jeg har advart mot én ting i dag, og det er den partielle virkeligheten vi kan få dersom vi bare følger samme type mennesker med samme type nyheter, og leser mindre aviser. Da blir man sittende i en sånn situasjon. Men vi kan ikke endre at folk velger å lese nyheter på en annen måte.

- Kan Facebook og Google bli så mektige at de blir en trussel for medienes eksistensgrunnlag og på den måten en trussel for demokratiet?

- Det er ingen tvil om at det er en utfordring på annonsemarkedet, men samtidig kan det skape andre arbeidsplasser. Det skaper en plattform som gjør det lettere å selge noen produkter, men det er en utfordring for andre, sier hun til Kampanje.

Vil ha slutt på nettsjikane
I talen sin oppfordret Erna Solberg også folk til å ta et oppgjør med sjikane på Facebook.

- Facebook gir oss noen fantastiske muligheter for kommunikasjon, men også fantastiske muligheter for miskommunikasjon og sjikane. Det bidrar til at demokratiet blir mindre. Min lille oppfordring må være å tenke over hva vi sier og hva vi gjør. Det betyr at vi som har Facebook-sider må bruke tiden til å moderere og gi advasler, eventuelt blokkere og hive ut folk. For vi er ansvarlige for det som legges ut der, sa hun.

Hun avsluttet talen med å kansellere Facebooks død.

- Jeg tror vi må si at Facebook er kommet for å bli. Det er litt som farvefjernsynet. Vi har innsett at farve-tv er en god ting.