Oljegiganten feirer 50 år med ny TV-reklame og podkastserie: - Vi mener at vi har mye å være stolte av

Men blir utsatt for kritikk både fra Greenpeace og under reklamefestivalen i Cannes. - Vi har ikke noe behov for å avlede oppmerksomheten fra vår virksomhet, sier merkevaresjefen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I begynnelsen av juni lanserte Equinor – som frem til 2018 het Statoil – en jubileumskampanje som markerer at det er 50 år siden norske politikere besluttet å etablere et statlig norsk oljeselskap og vedtok «de ti oljebud», som blant annet sikret at avkastningen fra norsk sokkel skulle komme hele Norge til gode. I 1972 ble Det norske stats oljeselskap, Statoil, etablert. 

- Dette mener vi det er viktig å markere, sier Anikken Haugen Jebsen, sjef for merkevare i Equinor.

Kampanjen, som vil være synlig i norske medier ut året, er utarbeidet i samarbeid med Equinors reklamebyrå Try, men Haugen Jebsen forteller at både ideen, research og det å finne historiene, er gjort internt i Equinor. 

- Kolleger i alle forretningsområder og funksjoner har vært tett involvert. Vi startet arbeidet med denne kampanjen før jul 2021, og har brukt våren på å tydeliggjøre de ulike formatene samt definere hvilke historier vi ønsker å vektlegge. Her har det vært spesielt viktig å dekke alle forretningsområder, og både den norske og den internasjonale delen av vår virksomhet, sier hun.

Kampanjen vil bestå av en rekke ulike annonser i aviser og magasiner, sosiale medier, utendørsreklame, TV-reklame og en ny podkast-serie ved navn «Energinasjonen Norge». I tillegg vil det i løpet av året bli fortalt 50 historier på en egen side på Equinors nettsider.

Jubileumskampanjen er delt inn i tre deler som setter søkelys på olje og gass i fortid, nåtid og framtid.

- En del av jubileet er en reklamekampanje der vi ser tilbake en på den industrielle utviklingen siden Norge fant sitt første drivverdige oljefunn i 1969 og alle menneskene som har bidratt til å bygge energinasjonen Norge – men kanskje enda viktigere, så bruker vi også kampanjen til å se på hva dette betyr for veien mot et lang viktigere 50-tall, nemlig 2050 og ambisjonen om et karbonnøytralt samfunn.    

- Vi mener at vi har mye å væres stolte av, men også mye spennende å se fram imot, legger hun til. 

Tidligere Zynk-sjef:

Anniken Haugen Jebsen gikk fra rollen som sjef i PR-byrået Zynk til å bli merkevaresjef i Equinor i 2019.

- Investerer mer enn i et normalår

Haugen Jebsen ønsker ikke å røpe summen på reklamekampanjen, men sier at det «ligger i kortene at de investerer mer enn i et normalår». 

I løpet av året kommer Equinor også til å lansere en podkast, reklamefilmer og en inholdsserie knyttet til jubileet. Haugen Jebsen forteller at Equinor har satset på podkast i mange år og hun mener dette er et format som er godt egnet til deres budskap og problemstillinger. 

- Her kan vi kommunisere rundt komplekse problemstillinger, hente inn kritiske røster og bidra til en mindre polarisert debatt rundt veldig viktige temaer, sier hun. 

Les også: Aftenposten gjør endringer etter kritikk av Equinor-podkast

- I år lager vi en podkast som heter Energinasjonen Norge der vi gjennom tre mini-serier setter fokus på noen sentrale deler av norsk olje, gass og energihistorie og hva dette kan bety for framtiden. Den peker helt klart framover, men har nok samtidig et litt mer historisk tilsnitt.    

- Er det utfordrende å lage en vellykket kampanje om et oljeselskap i disse tider, når det er så mye fokus på miljø og bærekraft?  

- Som alltid når Equinor er ute med kampanjer er det noen som vil være uenige med oss, og det må vi selvsagt leve med. Men vi tror også at det er minst like mange som vil ha glede av kampanjen, fordi den hedrer noe de selv har vært en del av. Vi håper også kampanjen er interessant og lærerik for alle dem som ikke kjenner historien vår så godt. Og hva denne historien betyr for energiomstillingen og det grønne skiftet fremover, sier Haugen Jebsen.

Mange kanaler:

Equinor kjører ut sin jubileumskampanje i flere kanaler. Podkast, innholdsserie og reklamefilmer lansers også i de neste månedene. Kampanjen kjøres ut året. Foto: Equinor

- Lever godt med debatten

- Forventer dere reaksjoner eller kritikk – eller har den kanskje allerede kommet? 

- Som sagt, det vil alltid være noen som er uenige med oss og det aksepterer vi, men vi har ikke registrert noe omfattende kritikk av denne kampanjen. Så langt har vi fått stort sett fått gode og positive tilbakemeldinger, og tilbakemeldingene går blant annet på det at man har lært noe nytt, sier Haugen Jebsen.

I likhet med reklamer av Fortum, SAS og Lexus, har noen av Equinors reklameboards i Oslo blitt dekket av Greenpeace sine «Ingen fossilreklame, takk! Men gjerne mer samfunnsansvar»-klistermerker.

Under reklamefestivalen i Cannes i forrige uke fikk Equinor også kritikk fra aksjonister som stormet scenen og mente Try burde «sparke ut Equnior». 

- For oss er ytringsfrihet en selvfølge, og ulike meningsmotstandere må selvsagt kunne fremme sine synspunkt gjennom lovlige aksjoner og medieutspill, sier Haugen Jebsen. 

Hun vil ikke kommentere aksjonistene i Cannes noe utover dette, men sier at Equinor på generelt grunnlag lever godt med at det er debatt rundt deres bransje. 

- Samtidig er det viktig for oss å si at vi som selskap har like stor rett til å fremme våre budskap som andre aktører innen samfunnskritiske bransjer. Vi har ikke noe behov for å avlede oppmerksomheten fra vår virksomhet. Våre aktiviteter bidrar til å forsyne verden med energi som den trenger. Vi tar klima på største alvor, og er stolte av den rollen vi spiller i energiomstillingen.  

-Aksjonisten vi har intervjuet mener ingen byråer bør jobbe med dere - merker dere selv noe motstand knyttet til dette?   

- Vi har ikke merket at byråer er avvisende til å jobbe for oss. Heller ikke at det er krevende å rekruttere, snarere tvert imot, avslutter hun. 

Oljegiganten feirer 50 år med ny TV-reklame og podkastserie: - Vi mener at vi har mye å være stolte av