PR-kjempe halverer overskuddet i Norge - faller på listen over landets største PR-byråer

Samtidig fortsetter jakten på ny sjef for PR-byrået Hill & Knowlton.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Etter det Halvorsen omtalte som et litt «kronglete år» i 2020 hvor omsetningen falt under tresifret millionbeløp, er ikke bedringen stor for et av Norges eldste PR-byråer i 2021. Til tross for at pandemien gav en brems i etterspørselen etter markedskommunikasjon, klarte byrået likevel et resultat før skatt på nesten 11 millioner kroner i 2020. 

Regnskapstallene for fjoråret viser derimot at resultatet så og si halveres og ender på 5,9 millioner kroner, samtidig som driftsmarginen faller fra 11 prosent i 2020 til 6,3 prosent i 2021. 

- Det kommer hovedsakelig av en prinsippendring i hvordan konsernkostnadene bokføres. De ble fordelt annerledes i 2021 enn i 2020. Tar man bort disse så har vi en driftsmargin på 15,1 prosent, som også er en økning sammenliknet med året før, sier styreleder i H+K, Rune Wilhelmsen, til Kampanje. 

Han påpeker at selskapet operasjonelt sett er i god forfatning.

- Å være en del av et internasjonalt konsern gir mye bra for kunder og medarbeidere og vi trekker mye på nettverket vårt, men så følger det samtidig med noen kostnader som ikke gjenspeiles i de partnereide norske byråenes regnskaper på samme måte.

Andre driftskostnader øker nemlig med 8,1 millioner kroner fra 2020, og i årsregnskapet kommer det frem at byrået kjøpte konserntjenester for 14,6 millioner kroner, og solgte for 7,8 millioner kroner. 

Try Råd drar i fra Hill & Knowlton

Det WPP-eide PR-byået har lenge vært blant landets tre største PR-byråer, ved siden av Geelmuyden Kiese og First House, men topplinjen har vært på en nedadgående kurve etter de klokket inn over 140 millioner kroner i 2018. I 2020 var det første gang på ti år at PR-byrået havnet under et tresifret millionbeløp i omsetning. 

Det fortsetter også i 2021 hvor omsetningen faller med seks millioner kroner sett opp mot 2020. Topplinjen ender på 90,4 millioner kroner. 

- For meg spiller ikke brutto salgsinntektene noen rolle, det som er interessant er hva vi produserer selv. Våre rådgivningstjenester har økt i 2021 versus 2020 og det er vi fornøyd med, sier Wilhelmsen.

Byråinntekten øker nemlig med rett over seks prosent sett opp mot 2020, og ender på 77,6 millioner kroner. Vekstakten til H+K er derimot lavere enn andre PR-byråer som Kampanje har omtalt tidligere i år. Blant annet har Try Råd, Corporate Communications, Zynk og First House alle vist til sterk vekst i 2021. Førstnevnte endte opp med en byråinntekt på rekordstore 91 millioner, og drar nå kraftig fra H&K, som også har Corporate Communications pustende i nakken. 

- Frykter dere konkurransen?

- Det jeg vil si er at det har vært sterk konkurranse blant PR-byråene det siste tiåret i Norge. Selve PR-markedet har ikke blitt noe større i denne perioden, men det har blitt flere aktører som spiser av den samme kaka. Vi må derfor prøve å differensiere oss på andre måter, og vi har naturlig en posisjon som det internasjonale byrået i Norge.

Les også: Kraftig vekst i PR-byrået til Try-konsernet – stormer mot 100 millioner i byråinntekt

Her ser du landets fem største PR-byråer målt etter byråinntekt for 2021.*Byråinntektstoppen i PR-bransjen

Plassering PR-byrå 2021 Endring i MNOK
1. First House 125,2 + 11
2. Try Råd 91,1 + 40
3. Gambit 77,6 + 4,6
4. Corporate Com. 71,6 + 21
5 Zynk 55,0 + 5

*Listen er ikke fullstendig med tanke på at samtlige PR-byråer ikke har levert tall for 2021 enda. Fortsatt mangler byråer som GK i Norge som fort kan melde seg på i Topp 5. 

Skal ha ny toppsjef på plass innen utgangen av august

I slutten av april ble det klart at Henrik Halvorsen takker for seg etter 26 år i selskapet han var med å bygge opp siden midten av 1990-tallet. Lederskifte kommer like i kjølvannet av at PR-byrået kuttet Gambit-navnet, flyttet inn i nye lokaler i Via Vika og lanserte en ny strategi som knytter selskapet enda sterkere til den internasjonale virksomheten.

Inntil videre kjører lederteamet i H+K felles ledelse til en erstatter er på plass, opplyser Wilhelmsen. 

- Det er god interesse for stillingen. Vi sikter mot å ha på plass en erstatter innen utgangen av august, det er målet vårt. Vi har nå prosesser som går sin gang, kommenterer styrelederen. 

Halvorsen er heller ikke den eneste profilen som har forsvunnet ut dørene den siste tiden. Det gjelder blant annet seniorrådgiver og leder for fagruppene reiseliv og bærekraft, Simen A. Johannesen og rådgiver Heidi Stubbs Holdal, som har jobbet på flere av selskapets største kunder innen sektorene helse, energi og teknologi.

- Er dere nå på jakt etter flere seniorer?

- Vi er alltid på jakt på gode rådgivere enten de er junior eller senior. Dette er et dynamisk marked som beveger seg hele tiden, og jeg vil si at H+K er et av de beste byråene på å finne talenter og dyrke dem. Vårt fokus nå er å få ny leder på plass, men vi sier aldri nei til gode talenter uavhengig av nivå.

Les også: PR-toppen slutter etter 26 år i byrået: - Det er trist og emosjonelt

Fortsatt ansatte som ikke opplever like muligheter i selskapet

I årsrapporten for 2020 kom det frem at H+K hadde gjennomført en medarbeiderundersøkelse, som viste at ikke alle ansatte opplevde at de hadde like muligheter til å utvikle seg i byrået. Da uttalte Halvorsen at målet var å komme opp i en 50/50 kjønnsfordeling på alle nivåer fra junior til senior. 

Årsrapporten for 2021 viser klar fremgang i kjønnsbalansen i selskapet. 56 prosent av alle ansatte er nå kvinnelige, og antall kvinner i ledelsen har økt til 44 prosent. Samtidig forblir andelen kvinnelige seniorrådgivere uendret med 30 prosent. 

Også i årets styreberetning må H+K rapportere at noen ansatte ikke opplever at de har like muligheter i selskapet. 

- Hva er det som ikke har blitt bedre siden 2020?

- Det går på at vi har ambisiøse og dyktige medarbeidere, som utvikler seg raskt som rådgivere i vårt system. Noen ønsker gjerne raskere opprykk enn vi noen ganger kan gi. Vi investerer derfor nå mer enn noen gang i kompetanseutvikling og kurs i regi av H+K-nettverket, som gir medarbeiderne våre muligheten og verktøyene til å utvikle seg som rådgiver, leder og faglig.

- Har dere tatt noen grep?

- Vi tar alltid grep og setter ned strategiplan og tar «action» ut ifra den. Nå la vi ned en ny plan for 2022-24, og den er vi i ferd med å implementere. Vi skal være kjent for å være best på forretningsforståelse, samfunnsinnsikt og kreativitet. Det lykkes vi med gjennom å ha de mest dedikerte rådgiverne. Det forplikter og er en kontinuerlig prosess.

Her kan du se alle regnskapstallene til Hill & Knowlton (tidligere Gambit) for regnskapsåret 2021:Mindre lønnsomt for Hill & Knowlton

H+K 2021 2020 Endring i %
Omsetning 90,4 96,7 - 6,5 %
Driftsresultat 5,7 10,6 - 46,2 %
Resultat før skatt 5,9 10,8 - 45,4 %

PR-kjempe halverer overskuddet i Norge - faller på listen over landets største PR-byråer