Regjeringen skriver i en pressemelding i dag at programmering kan komme på timeplanen ved opptil 20 skoler rundt omkring i landet neste år.

- Koding har vært etterspurt som fag i skolen. Nå kan skoler over hele landet søke om å delta i et prøveprosjekt med programmering som valgfag. Det ligger mye matematikk i koding, og ikke minst kan det inspirere elevene til å bli interessert i en utdanning innen teknologiske fag, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Pilotprosjektet starter på utvalgte skoler neste år. Utdanningsdirektoratet får i oppdrag å utarbeide en midlertidig læreplan for det nye valgfaget. 

- Vi ser for oss at mellom 10 og 20 skoler vil bli plukket ut til å være med. Skolene som deltar kan få i oppgave å dele erfaringene sine og utarbeide undervisningsopplegg som andre skoler kan ta i bruk, sier kunnskapsministeren. 

Ap vil lære bort koding etter skoletid
Høyre er ikke det eneste partiet som har fått øynene opp for kodeundervisning for barn.

Arbeiderpartiet (Ap) har i lokalvalgkampen lovet at alle 4.klassinger i Oslo vil få muligheten til å lære koding dersom de vinner valget. Kodekurset skal være et tilbud gjennom Aktivitetsskolen (AKS, tidligere SFO). Det er satt av 4 millioner til initiativet. 

Les mer her: Vil bruke millioner på å lære "kidsa" koding

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier til Kampanje at han heller ønsker å jobbe for å gi elevene en innføring i koding i ordinær skoletid enn i fritiden.

- Osloskolen er alltid åpen for å se på muligheten til å tilby fag som kan bidra til at våre elever blir enda bedre rustet til å møte fremtiden. Det gis allerede kodekurs i Sommerskolen som har vært populært. Jeg har regisert at Oslo Ap vil ha koding inn i skolefritidsordningen, sier han.

Han legger til:

- Jeg vil heller se på muligheten å gi elevene en innføring i koding i den ordinære skoletiden der vi treffer alle elever, og ikke kun de som er på AKS. 

IKT Norge: - Vi applauderer tiltaket
Torgeir Waterhouse, IKT Norge-direktør og initiativtaker for Lær Kidsa Koding (LKK), har tidligere sagt til Kampanje at han har vært i kontakt med samtlige politiske partier som har vist god interesse for koding. 

Vi har ikke vært direkte involvert i beslutningen av dette prøveprosjektet, men har snakket mye, lenge og systematisk med alle aktører og partier om det, sier Waterhouse.

IK Norge-direktøren er svært fornøyd med tiltaket.

- Vi applauderer dette tiltaket og både IKT-Norge og Lær Kidsa Koding står klare til å bistå med erfaring, innhold & nettverk. Vi oppfordrer også kommuner som ikke kommer med i denne runden til følge med fortløpende og se på hva de kan få til på egenhånd. For eksempel kan elever i alle norske kommuner kostnadsfritt og enkelt delta på Kodetimen når vi kjører den igjen i desember.

- Det er også viktig at lærerutdanningene nå setter fokus på dette, vi bistår gjerne, og allerede i studieåret som starter når gir tilbud om enkel innføring i koding til alle lærerstudenter. Det er i praksis kostnadsfritt, enkelt, viktig og handler i realiteten bare om vilje.