I april skrev Kampanje at VG måtte kutte som en følge av langt svakere utvikling for VGTV og web-tv-satsingen enn det ledelsen hadde kalkulert med. I dag ble det kjent at VGs digitale inntekter falt med seks prosent i første kvartal mens papiravisens annonseinntekter krympet med 21 prosent. Tallene ble offentliggjort gjennom Schibsteds kvartalsrapport.
Samtidig kan Amedia-sjef Are Stokstad fortelle at deres samlede annonseinntekter falt med åtte prosent i første kvartal. Annnonseinntektene på papir sank med 12 prosent mens digitalomsetningen økte med ni prosent. Papirfallet er mindre nå enn tidligere. Stokstad sier til Kampanje at han ikke er overrasket over at VG for første gang på lenge må bokføre nedgang i digitalomsetningen. Men han erkjenner at det har bremset kraftigere opp for VG enn det han hadde ventet seg.
Les mer: Reklamesmell for VG
Les mer: Får betalt for Amedia-kutt
- Monopolet er borte
- Nei, jeg er ikke overrasket over at veksten stagnerer, men at den skulle komme så fort var jeg ikke forberedt på. Jeg er blant dem som ikke har skjønt noe av den naive troen på at digital annonsevekst alene vil kunne finansiere journalistikken. Jeg synes det er underlig at journalister og andre som følger bransjen tett ikke har sett dette komme. Alt er jo basert på at man kopierer en analog annonsemodell og fører den over til det digitale. Om Amedia har alle leserne digitalt i Moss, så er likevel monopolet borte. Vi har hatt og har fortsatt en premiumverdi i annonsemarkedet, men den blir utfordret av annonsenettverk og andre. Slik er det for Amedia, slik er det også for alle andre tradisjonelle medieaktører, sier Stokstad til Kampanje.
Han legger til:
- Konkurransen fra Facebook og YouTube er årsaken til at det er så vanskelig å få store reklameinntekter på web-tv.
- Kun ett lønnsomt digitalt mediehus
For ett år siden sa Pedersen til Kampanje at VG «har fem år på å bli et heldigitalt mediehus som også utgir papiravis». Av den samlede omsetningen på 2,009 milliarder kroner i fjor, kom 1,292 milliarder kroner fra papiravisen og 717 millioner fra VGs digitale kanaler. Overskuddet var på hele 328 millioner kroner. Amedia-sjef Are Stokstad mener det kun er ett mediehus i Norge som står støtt digitalt. Han tenker slettes ikke på VG.
- Jeg synes det er interessant at vi i Norge har kun ett lønnsomt digitalt mediehus - og det er Nettavisen, som Amedia eier halvparten av og som vi til de grader har vært med å skape. Tar du bort papirinntektene fra alle andre mediehus, så er det i alle fall en annen type mediehus som skal lage det digitale innholdet framover. VG har sikkert en spennende reise foran seg og de har en fantastisk posisjon, men det er veldig utfordrende for alle nå. Derfor er og blir brukerinntektene så viktige, sier Stokstad.
Mener VG overdriver
Stokstad mener Amedias mange abonnementsaviser og andre tilsvarende mediehus har et betydelig konkurransefortrinn sammenlignet med mediehus som VG og Dagbladet.
- Vi har en stor abonnementsbase, løssalgsavisene startet på null. Framover skal vi videreutvikle de lokale mediehusene. Det skal vi gjøre ved å gi merverdi til våre abonnenter.
Amedia hadde 349 millioner kroner i abonnementsinntekter i første kvartal, som er 12 millioner mindre enn i samme periode i fjor. Halvparten av nedgangen skyldes at Amedia solgte tre aviser i Trøndelag - Stjørdalens Blad, Malvik-Bladet og Opdalingen - til Polaris Media. Konsernsjef Are Stokstad understreker i dag at antallet digitale abonnenter er i kraftig vekst - og at det stiger fra time til time.
- 265.000 er knyttet til konsernets innloggingløsning, aID, og veksten var på 41 prosent i første kvartal. Dette tallet stiger hele tiden, ja, vi ser en betydelig vekst og vi ser for oss en formidabel vekst fremover også, sier Stokstad, som under resultatpresentasjonen kom med et lite stikk til VG og Torry Pedersen:
- Jeg registrerer at VG opererer med betegnelsen «Øker mest» på sin plussløsning. Det overlater jeg til Forbrukerombudet å ha en mening om, men jeg kjenner ikke til noen andre som har større vekst enn Amedia.
Schibsted melder i sin resultatrapport i dag at «VG+ vokser raskt og er nå oppe i 52.000 abonnenter». Det er ifølge mediekonsernet 31 prosent høyere enn for ett år siden.
- Vi må digitalisere brukermassen
- Tror det vil være mulig for Amedia å opprettholde de store abonnementsinntektene i den stadig tøffere konkurransen?
- Å digitalisere våre årlige brukerinntekter på 1,4 milliarder kroner er en strategisk kjerneoppgave for oss framover. Hvis vi skal lykkes med den digitale reisen, så må vi få til å digitalisere vår brukermasse. Da jeg startet som konsernsjef i Amedia, hadde vi null i digitale brukerinntekter. Null! Vi hadde ikke en gang en digital betalingsløsning. Det første jeg gjorde var å sette i gang satsingen på innlogginstjenesten AiD. Siden da har vi rullet den ut og jeg er særdeles fornøyd med at vi klarte det samtidig som vi måtte omstille oss, sier Amedia-sjefen.
Amedia satser på å tilby abonnentene det de kaller «merverdi», deriblant en nasjonal e-avis og levende bilder fra norsk 2. divisjonsfotball. Også levende bilder fra juniorturneringer og andre lokale begivenheter er noe det satses på. Mer er på gang i de lokale mediehusene.
- Vil Amedia kjøpe flere rettigheter til eksklusivt videoinnhold?
- Vi vil ikke nødvendigvis bruke penger på rettigheter, men vi vil investere i vår portefølje av selskaper og vi vil satse mer på ytterligere produktutvikling.
- Har Amedia penger til store oppkjøp?
- Nå skal vi løfte og utvikle det vi har av lokale medier og andre selskaper. Jeg er mest opptatt av at vi skal levere på og lykkes med det vi har av selskaper.
Kommentér