I dag arrangerer Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) konferansen Medieleder 2016 i Bergen, med 280 deltakere. Der møttes norske medieledere til debatt for å finne et svar på spørsmålet om hvem som skal ta regningen for norsk journalistikk.

Se konferansen direkte her!

Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad har eksperimentert med mikrobetaling i sin avis, og selv om han mener resultatene så langt er oppløftende, kan ikke det være hele svaret.

- Det er oppsiktsvekkende stor interesse for mikrobetaling i Norge, og særlig på Twitter. Vi kan si at det er kommet for å bli. Mange foretrekker å betale ni kroner for en artikkel enn én krone for en måned. Det er nok fordi mange vil unngå å falle i bokklubbfellen. Men selv om tusen personer kjøper en artikkel for ni kroner, så redder ikke det vår økonomi, sier han.

Administrerende direktør i Aller Media, Dag Sørsdal, fulgte opp med å oppfordre sine kollegaer til å ta godt nok betalt fra brukerne.

- Hva man velger for prisstrategi når vi snakker om abonnement er utrolig viktig. Bransjen må ha selvtillit til å ta relevant betaling, sier han.

Debattleder Sindre Østgård i Tinius-stiftelsen menerAller-eide Dagbladet har lagt seg på et lavt prisnivå og spurte om ikke også Dagbladet må øke prisen.

- Jeg tror ikke vi er billigst, men det kommer til å øke, svarte Sørsdal.

Det var bred enighet i panelet om at mediehusene har lagt seg på et for lavt prisnivå på nett.

- Vi ser at betalingsviljen for digitalt innhold er høyere enn antatt og at vi kan ta et høyere prispunkt enn vi har trodd, sa Amedia-direktør Mari Velsand.

- Snakker vi over 200 kroner i måneden, spør Østgård.

- Ja, det gjør vi, svarer hun.

Hun mener mediehusene må slutte å snakke om å finne nye forretningsmodeller.

- De avisene våre som lykkes digitalt har også en mindre negativ utvikling på papir. Den viktigste årsaken til det er at vi det siste året har jobbet systematisk med innholdsutvikling. Dette handler ikke om å finne nye forretningsmodeller, men å revitalisere den gode gamle modellen om å ta betalt for godt innhold.