Milliontall for TV-drama på TikTok: - Ikke bare å presse formatet inn på denne plattformen

Nå foreligger resultatene fra den norske dramaserien Toxic som ble sluppet på TikTok.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Dramaserier og TikTok er i utgangspunktet ikke noe en kanskje tenker hører så godt sammen, men i november i fjor var det premiere på den nye, norske dramaserien «Toxic» på en av verdens raskest voksende sosiale medier-plattformer. Som den første dramaserien i Europa skreddersydd for TikTok, fikk produksjonsselskapet Nordic Screen mye omtale for serien, men nå kan produsent Silje Sirnes Winje fortelle hvordan det hele gikk.

- Vi publiserte den siste episoden på lille julaften og det har vært utrolig spennende å se hvordan dette har fungert. Men det har gått over all forventning og vi er veldig, veldig fornøyde, sier Winje i Ramp.

Ramp er barne- og ungdomsavdelingen til Nordic Screens og står bak produksjonen av serien som består av 30 korte episoder med lenge på opptil fire minutter. Serien har så langt fått 5,5 millioner visninger og har rundet 100.000 likes.

- For en som ikke er så god på visningstall på TikTok, hvor bra er det?

- Jeg vil det er ganske så bra på så kort tid og med så få episoder, sier Winje til Kampanje.

TikTok har fått en posisjon som «underholderen», og tatt litt av denne verdien vekk fra Instagram og Snapchat. Ingvar Sandvik, innovasjons- og markedsdirektør i Kantar

Kraftig TikTok-vekst blant de unge

Serien har fått nesten 1.600 kommentarer noe Winje synes er spesielt morsomt. Hun mener det viser at serien, som tar opp et vanskelig men stadig mer aktuelt tema som spiseforstyrrelser blant unge gutter, både har truffet og engasjert seerne. Serien er laget i samarbeid med organisasjonen «Rådgivning om spiseforstyrrelser» (ROS).

- Best av alt er likevel at ROS kan fortelle at de har opplevd en økning i henvendelser fra gutter fra fem prosent vanligvis til ni prosent i november og den fasen vi har publisert, sier produsenten.

- Hva har dere truffet med denne serien?

- Vi har laget en serie om spiseforstyrrelser blant unge gutter. Det er et tema som ikke er behandlet så mye også gjør vi det på en ny og innovativ måte og der målgruppen faktisk befinner seg, sier hun.

Silje Sirnes Winje hadde tatt turen til Kantars store konferansedag «Medietrender» for å fortelle om TikTok-dramaet og det er liten tvil om at de unge nå strømmer til den kinesiske plattformen som er eid av selskapet ByteDance. Tall fra Kantar viser at hele 36 prosent av de unge mellom 18 og 29 år er på plattformen. Det er kraftig opp fra tilsvarende tall for to år siden da den daglige dekningen var på 17 prosent.

- TikTok er den store slageren blant de aller yngste selv om bruken avtar ganske raskt når du kommer over 18-årsalderen. Men TikTok har fått en posisjon som «underholderen», og tatt litt av denne verdien vekk fra Instagram og Snapchat, sier innovasjons- og markedsdirektør i Kantar, Ingvar Sandvik.

Les også: TikTok gjør sine første norske ansettelser - vil åpne kontor i Norge i 2023

Ser på trendene:

Innovasjons- og markedsdirektør i Kantar, Ingvar Sandvik, kom ikke unna de store sosiale medier-kanalene i sin presentasjon om «Rikets medietilstand» på Kantars «Medietrender»-konferanse. Foto: Eivor Eriksen.

TV-drama på TikTok

«Toxic»-serien, som er finansiert opp av regjeringens Covid-midler, Stiftelsen Damm og Viken filmfond har med sine rundt én og to millioner kroner et budsjett man vanligvis ikke forbinder med dramaserier på TV.

- Vi jobber med helt andre dramabudsjetter enn de vi kjenner fra TV, men håper å kunne lage mer. Vi er allerede i gang med sesong to av «Toxic» som vi slipper i mars, sier Winje.

- Hva må man tenke på når en skal lage en dramaserie på TikTok, det høres ut som to ting som ikke går opp?

- Det er fryktelig mye å tenke på og det er ikke bare å presse et dramaformat inn på denne plattformen, sier hun.

Publiseringsrytme, verktøyene og funksjonene på plattformen som man skal ta i bruk, lengden på episoden og selve dramaturgien er noe av det Winje trekker frem som viktig.

- På TikTok må du fange brukernes oppmerksomhet i løpet av de første sekundene eller så scroller folk nedover. I en vanlig dramaserie så kan du bruke litt tid på å etablere et plot, men det har du ikke tid til på TikTok. Du må gå rett i situasjonen med en gang. Også må du tenke på cliffhangers, men å få til en cliffhanger på en episode som varer fra mellom 30 sekunder og opptil fire minutter er ikke enkelt. Men det har vi ambisjoner om å få til, sier hun.

Selv om arbeidet med den nye sesongen av «Toxic» allerede er i gang, har Winje og produksjonsselskapet Ramp ambisjoner om å gjøre mer og gjerne i samarbeid med de store TV-husene. Selskapet har allerede et prosjekt som heter «Barnas tale» med NRK.

- Vi håper å kunne lage mye mer drama på denne plattformen og vi samarbeider gjerne med både NRK og TV 2 også, sier Winje.

- Må tilpasse innhold til nye medievaner

Nordic Screens ble startet av blant andre den tidligere programdirektøren i TV 2, Nils Ketil Andresen, som et forsøk på å kaste seg på den store Youtube-bølgen. Etter en litt tung start har pengene endelig begynt å komme på plass og selskapet har i dag en omsetning på over 30 millioner kroner og tjente i 2021 over tre millioner kroner. Andresen sier Ramp-avdelingen er en satsing rettet mot en målgruppe det på grunn av loven ikke er lov å rette annonser mot.

- Ramp jobber med verdibasert innhold mot en målgruppe man ikke kan jobbe med kommersielt og da må finne samarbeidspartnere som ikke er de tradisjonelle, kommersielle selskapene og være på de plattformene denne målgruppen faktisk er, sier Andresen.

Selskapet har i dag kunder som Plan Norge, Dyreparken og Døveforbundet. Den tidligere programdirektøren i TV 2, som har kjøpt inn utallige dramaserier for TV 2 i de årene han var programdirektør, sier han synes det var spennende da serieskaper Aleksander Dokkeberg kom med ideen om å lage en dramaserie på TikTok.

- Han er stort talent som jobber med å lage serier i kortformat og vi synes dette var spennende. Skal man treffe den yngste målgruppen må en lage det i et format som de faktisk ser på og på en plattform hvor de faktisk er. En må tilpasse innhold til nye medievaner, sier Andresen.

- Kommer den tradisjonelle dramaepisoden på 45 minutter til å dø ut?

- Nei, det gjør den nok ikke, men jeg tror vi kommer til å få mange spennende formater på helt andre plattformer enn de vi tradisjonelt har konsumert drama. Det er mange som strømmer i dag, men totaltallene for hvem ser på TV går jo ned, sier Andresen.

Se videointervju med TV-produsent, Silje Sirnes Winje, om Toxic-serien (filmet i høydeformat selvfølgelig). 

Milliontall for TV-drama på TikTok: - Ikke bare å presse formatet inn på denne plattformen