Navn: Hans-Petter Nygård-Hansen

Stilling: Kommunikasjonsrådgiver, blogger på HansPetter.info og foredragsholder. Gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.

Årets ferie: Bali i Indonesia og Bangkok i Thailand.

Den perfekte sommermaten: Den perfekte sommermaten er all mat jeg spiser sammen med min familie og gode venner.

 - Du arrangerer en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Jeg er forholdsvis engasjert i problemstillingen rundt hatprat og netthets, og til tross for massiv oppmerksomhet i mediene så har vi ikke kommet oss nærmere en løsning. Hatprat, sjikane, trusler og mobbing må få konsekvenser, og til å diskutere oss frem til konkrete handlinger ville jeg invitert vår egen Statsminister, Erna Solberg, anti-mobberen Kristine Oudmayer og det «anonyme nettrollet» Doremus Schafer til en langweekend til Hvaler. Sistnevnte er forøvrig anonym, men ikke et troll. Ironi og sarkasme er vanskelig på sosiale medier.

- Kommer du til å lese flest nyheter i sommer via Facebook-profilen din eller på VG.no?

- Nyheter for min del starter sjelden på eller med VG. Den eneste avisen jeg åpner digitalt er Dagens Næringsliv, som jeg abonnerer på - og som jeg må lese hver dag. Store deler av nyhetskonsumet min kommer via nyhets-aggregeringsappen Nuzzel, som presenterer nyhetene for meg sortert på engasjement og delinger fra mine venner og relasjoner på Facebook og Twitter. Jeg er mer opptatt av nyheten som sådan, og mindre opptatt av hvilket mediehus som har publisert den. Og foruten Nuzzel, benytter jeg meg heftig av både Feedly og ikke minst Zite - før jeg runder av med en oppdatering fra Facebook - gjerne 5 til 10 ganger daglig

- Hvordan står det til med linær-tv-seingen?

- Jeg tar meg selv i å se mindre og mindre på lineær-tv. Med unntak av en fast morgenrutine - når jeg er i Norge - som består i nyhetsoppdateringer fra TV2 Nyhetskanalen, kaffe og laptop på fanget, så er jeg kanskje innom den tradisjonelle tv-tittingen hvis det er en større fotballkamp på programmet, eller når vi samles hele familien fredag kveld for Norges nye nasjonalrett; taco. Mens jeg kuttet ut alle papiraviser for et par år tilbake, har jeg fortsatt beholdt Get-boksen. Tipper den ryker før året er omme. Dyr og lite i bruk. Ræva ROI rett og slett.

- Hva gjør du for å holde deg oppdatert på den teknologiske utviklingen i jobben din?

- Jeg leser mye, utelukkende på nett. Forsøker å holde oversikten over de viktigste stemmene - nasjonalt og internasjonalt, og samler de beste og viktigste bidragsyterne på Feedly. Diskuterer mye i forskjellige Facebook-grupper, og skriver mye selv - hvilket hjelper meg å holde meg oppdatert. I tillegg - som foredragsholder - får jeg mange foredragsoppdrag som handler nettopp om den teknologiske utviklingen, og da tvinges jeg selv til å holde meg oppdatert. Ikke at det er noe tvang - jeg ble født som nerd og dør nok også som det.

- Du får 100 millioner kroner til fordeling på høstens medie- og kulturbudsjett. Hvem får pengene?

- Mediehusene slik de er skrudd sammen i dag fungerer ikke. De forsøker å tilpasse seg, men er strukturert og fundamentert med bakgrunn i papir. Norge trenger ikke så mange lokalaviser som vi har i dag for å tilby lokale nyheter. På samme måte som norske kommuner skal slå seg sammen, ville jeg sett midler brukt til å slå sammen lokalavisene. Nyheter konsumeres i stor grad på smarttelefoner som kan tilpasse nyhetsbildet basert på hvem du er, hvor du er og hva du vil lese. 

- Hvilket terningkast gir du medieminister Thorhild Widvey?

- Hun får ikke et terningkast fra meg, men en Facebook-like. Tommel opp. Synes hun er inne på mye fornuftig, opptrer lydhør og slår meg som genuint interessert og opptatt av kultur og ikke minst hele medie-utfordringen.

- Hva er det første du tenker på når du hører Content Marketing?

- Anders Giæver. Uttalelsen og hans tolkning av hva content marketing er, vil jeg huske på samme måte som Leif Osvolds «Internett er en flopp» fra 1996. Content Marketing har blitt diskutert og definert «opp og ned i mente» og de mest kritiske uttalelsene har ikke overraskende kommet fra journalistene, anført av Anders Gjæver sin udødelige «tolkning» : - En redaksjonell gjøkunge som er ikledd et fjollete navn fra den anglofiserte språket i PR- og konsulentbransjen, og som på norsk like godt kunne ha fått navnet reklamejournalistikk. Beskrivelsen til Anders Gjæver av Content Marketing er på mange måter også beskrivelsen av den frykten journalistene har til mange av endringene vi opplever i mediebildet i dag. 

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Buzz-fokuset og alle de «håpløse» forsøkene på lure lesere til å like og dele. Men mest av alt irriterer jeg meg grønn på alle nettaviser som ikke lar meg lese nyhetssakene deres fordi de skal overøse meg med irrelevante annonser som stjeler all oppmerksomhet. Krigen som pågår mellom mediehusene og leserne er det leserne som vil vinne, og desto lengre det tar for mediehusene å innse, desto mer penger vil de tape. 

 - Norske nettaviser fyller 20 år i år. Hva har vært høydepunktet og hva har vært den største skuffelsen?

- Tilgjengeligheten til et levende og oppdatert nyhetsbilde fra hele verden er definitivt det største høydepunktet. Det er like naturlig for meg å lese nyheter fra Bergens Tidende eller en annen lokalavis, uavhengig av om jeg befinner meg i Sandefjord, Oslo eller på Bali. Den største skuffelsen må jeg si er mediebransjens tilnærming til internett, sosiale medier og ikke minst mobile enheter, som i stor grad har vært preget av arroganse, ignoranse og overbærenhet. Det betaler de dyrt for i dag.   

- Hvilket medie- eller kommunikasjonsselskap kunne du tenke deg å lede?

- For øyeblikket er jeg veldig glad og stolt over å lede mitt eget kommunikasjonsselskap - og det håper jeg at jeg vil fortsatt være i lang tid fremover.