Norsk Journalistlag vil legge ned Kringkastingsrådet. Det skriver de i sitt svar til høringsnotatet om endringene i kringkastingsloven, som først ble omtalt av Rett24. Det begrunner NJ blant annet med at den nye lederen av Kringkastingsrådet, Julie Margrethe Brodtkorb, i et intervju med Ole Torp i hans program «Torp» 7. februar i år skal ha sagt at «jeg skal mene noe om hva journalister gjør». Dette mener NJ bryter med mediefridomslovas grunnprinsipper, som slår fast at eieren av et mediehus ikke kan instruere eller overprøve redaktøren i redaksjonelle spørsmål.
Det får Brodtkorb til å reagere kraftig.
- Jeg må si jeg er overrasket over at NJ bruker uriktige sitater som uttrykker det motsatte av hva jeg sa, sier hun til Kampanje.
Brodtkorb mener NJ unnlater å referere til det totale meningsinnholdet i det 30 minutter lange programmet, som hun mener gir et helt annet inntrykk.
- Jeg tar som en selvfølge at NJ er interessert i hva jeg faktisk mener, og det kommer særdeles klart frem at vi ikke skal ha noen som helst redaksjonell rolle. Det gjentar jeg flere ganger og ingen andre har vært i tvil om dette, fortsetter hun.
Hun reagerer også på at de har lagt til pronomenet «jeg» i sitatet de viser til i svaret sitt.
- Det synes jeg er ganske grovt, sier Brodtkorb.
«Skal ikke være overdommer»
Her er uttalelsene Brodtkorb kommer med avslutningsvis i intervjuet med Torp:
«Det er da sånn at så lenge man har at råd som skal mene noe om hva dere journalister gjør, så er det klart at det kommer til å være omdiskutert, ellers så hadde dere ikke vært levende journalister».
Det blir fulgt opp av følgende uttalelse, på spørsmål fra Torp om det fortsatt skal være litt «klo» i rådet.
«Den dagen dere journalister synes det hadde vært helt tipp-topp med et råd som skal mene noe om hva dere gjør, tror jeg kanskje ikke rådet hadde gjort jobben sin».
Brodtkorb viser til en sekvens tidligere i intervjuet med Torp der hun understreker at de ikke skal ha noen redaksjonell rolle.
«Jeg tror nettopp derfor at det er viktig at det ikke er en tidligere redaktør eller journalist som er leder av rådet fordi vi skal ikke ha noen redaksjonell rolle. Vi skal være et rør inn for å være stemmen til de som har meldt inn om de er fornøyde med programmer, om det er klage på programmer, men også det strategiske. Det å få en avveining mellom å ikke bare bruke tiden på klagene, men også å drøfte strategi i forhold til strømningen i befolkningen, hva man tenker er en rolle NRK skal ha i forhold til seerne tror jeg blir viktig,» sier Brodtkorb i intervjuet med Torp.
På spørsmål om hun er redd for å komme i konflikt med kringkastingssjefens redaktørrolle, svarer Brodtkorb:
«Det er jo noe som veldig mange er opptatt av, og derfor også har kritisert rådet, så det er i hvert fall noe som man skal være veldig oppmerksom på, at man ikke som leder av Kringkastingsrådet, eller som medlem av rådet skal ha en redaksjonell rolle. Man skal ikke være en overdommer over det redaksjonelle innholdet i NRK.»
Du kan se hele programmet her.
NJ: - Bryter med mediefridomslova
Advokat Ina Lindahl Nyrud i NJ, som har skrevet høringssvaret sammen med nestleder Dag Idar Tryggestad, blir ikke betrygget av at Brodtkorb tidlig i intervjuet med Torp understreker at rådet ikke skal ha en redaksjonell rolle. Hun mener den nye lederen av Kringkastingsrådet legger seg på en helt annen linje mot slutten av programmet når hun sier at de skal «mene noe om hva journalister gjør».
- Når hun avslutter Torp-programmet med å si dette, mener vi det er en uttalelse som bryter med mediefridomslova, sier Nyrud.
- Er det ikke dette rådet har gjort så lenge det har eksistert, nemlig å mene noe om hva NRKs ansatte, altså journalister, gjør?
- Det vi mener å se, er en utvikling i rådet der dette er overskredet. Og da kan du glemme intervjuet med Torp. Vi mener at når en ny leder sier noe som vi oppfatter peker i feil retning, er det betimelig å ta opp dette i en uttalelse til departementet, som nå sitter og vurderer rådets eksistens og eventuelt alternative måter å ha kontakt med allmennheten. Sier man ja til en sånn rolle som hun har påtatt seg, så er det klart at vi passer ekstra på, sier Nyrud.
Nyrud understreker at uttalelsene i «Torp» bare utgjør en liten del av høringssvaret deres. De viser blant annet også til at rådets behandling av NRK Brennpunkts program «Den siste reisen», dagen etter at Pressens Faglige Utvalg (PFU) hadde behandlet saken, endte opp med en konklusjon som står i motsetning til utfallet i PFU.
Du kan lese hele høringssvaret her.
- Stor forskjell
Brodtkorb angrer ikke på noen av uttalelsene sine i intervjuet med Torp.
- Nei, for jeg tar som en selvfølge at de som ser på «Torp» ikke ser én setning om gangen, men ser hele programmet.
- Skal dere mene noe om hva journalistene gjør i NRK?
- Selvfølgelig, vi skal være et bindeledd mellom lisensbetalerne og de som lager NRK, og det er journalistene. Selvfølgelig kommer man til å ha en debatt om hva journalistene har gjort, men vi har ingen redaksjonell rolle. Det er en stor forskjell.
Kommentér