I 17. mai-uken kunne plakater sees over hele Oslo med budskapet «Din by, ditt vann» og bilde av en kelner som elegant serverer «H2Oslo» på et fat. «Ja, Oslo-vannet har så høy kvalitet at vi kunne solgt det på flaske. Vår løsning er enda bedre - det ferskeste vannet rett hjem, 24 timer i døgnet. Nytes beste nytappet», står det på plakaten. Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har så langt brukt 180.000 kroner på samarbeidet med kommunikasjonsbyrået Nucleus om kampanjen, samt en halv million kroner på mediekjøp. Og det kommer mer:
- Kommunen har som mål å redusere vannbruken og har derfor satt av to millioner kroner over to år til en kampanje som bidrar til dette. Påvirkning av folks vaner tar tid, og vi har ikke hatt som ambisjon å endre oslofolks bruk av vann over natten. Denne kampanjen vi har gjort nå, er et første steg i en lengre innsats for å få ned vannforbruket i Oslo, sier informasjonsrådgiver Tone Spieler i Vann- og avløpsetaten til Kampanje.
Hun regner med at det bare er begynnelsen.
- Antakelig blir vi nødt til å kjøre flere kampanjer frem mot 2030, sier Spieler.
- Kan få problemer
Så er spørsmålet: Hvorfor er det så viktig at folk vet at de har bra vann i springen?
I motsetning til hva man kanskje tror, er det ikke å redusere forbruket av flaskevann ut fra miljøhensyn som er poenget med kampanjen. Nei, budskapet til Oslo kommune er at drikkevannet er en dyrebar og knapp ressurs som vi må bruke med forsiktighet. Bakteppet er at Oslos drikkevannskilde, Maridalsvannet, allerede drikkes opp tre ganger hvert år, og at presset på vannet kommer til å øke i årene som kommer. Befolkningen i hovedstaden kan ifølge statistikerne øke med over 200.000 inbyggere frem til 2030.
- Oppfatningen i Oslo er at det er nok vann overalt, men Maridalsvannet er en ganske liten drikkevannskilde for en så stor by. På sikt kan vi få problemer, legger hun til.
- Bereder grunnen
I Danmark har myndighetene fokusert på å få ned vannforbruket i flere år, og her har forbruket nå kommet ned i litt over 100 liter om dagen. I Stockholm, derimot, er drikkevannskilden den enorme innsjøen Mälaren, og det har derfor vært lite behov for å bevisstgjøre folk. Her er det daglige vannforbruket på over 200 liter per person, ifølge Spieler. I gjennomsnitt bruker hver osloborger i dag 160 liter vann i døgnet, noe som tilsvarer ti minutter i dusjen. Nå er kommunens mål å få vannforbruket ned til 130 liter per døgn.
- Målet er å få ned vannforbruket i Oslo, og med denne kampanjen ønsker vi en bevisstgjøring på hvor bra drikkevann vi har. Når vi spyler bilen eller vanner i hagen, er det dette drikkevannet vi bruker. Annonsene vi har hatt ute nå, bereder grunnen for neste del av kampanjen, sier Spieler.
- 3,8 millioner visninger
Vann- og avløpsetaten bruker kommunens leskurplasser, annonsering på kollektivtransport, sosiale medier og dialog med innbyggere på forskjellige arenaer til å spre budskapet. De skal være tilstede på Øyafestivalen i august, og forrige helg var de på barnefestivalen Miniøya.
- Vi har estimert at det har vært over 3,8 millioner visninger av «Din by, ditt vann»-annonsen i Oslo. Vi har fått utrolig mye positiv tilbakemelding på plakaten, både internt og eksternt. Vi hadde annonsering på VG og Dagbladet på mobil, på trikk og t-bane, samt på kommunens 30 leskur, som vi disponerer gratis, sier Spieler.
Hun vil ikke røpe når neste del av kampanjen kommer, der ett av flere tiltak for å få ned vannforbruket skal kommuniseres. Hvordan budskapet skal utformes, vil hun heller ikke si stort om.
- Det vil være flere budskap. Ett eksempel er at det er helt unødvendig å vanne i hagen når det er så mye regn, sier Spieler.
Kommentér